Samsung S34E790C review

Verscheidene interessante trends hebben de PC monitor markt de laatste jaren een boost gegeven. Beeldschermen met 4K resoluties hebben ongeëvenaarde scherpte geboden en 21:9 panelen bieden een breedbeeld ervaring die geweldig is voor games en films. De VA gebaseerde S34E790C van Samsung is het eerste scherm dat we gezien hebben met de volgende nieuwe trend, namelijk gebogen PC monitors. Het lichtjes gebogen design van dit scherm is bedoeld om de inleving tijdens games en films te verbeteren en het werk ook makkelijker te maken, dankzij de grotere hoeveelheid bureaublad ruimte die je beschikbaar hebt. In deze Samsung S34E790C review zullen we een kijkje nemen of deze monitor dit alles ook kan bieden en wat voor plus- en minpunten hij heeft.

Samsung S34E790C review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Indrukwekkende resolutie en gebogen scherm
 • Consistent goede beeldkwaliteit
 • Meer diversiteit dan concurrerende schermen

Negatief

 • Matige uniformiteit van de helderheid
 • Duur
 • Zwaar en groot

Vergelijk prijzen bij:

 

Samsung S34E790C review:

Belangrijkste features

 • 34-inch 3.440 x 1.440 VA beeldscherm
 • 50Hz via HDMI
 • 60Hz via DisplayPort
 • 4ms beweerde reactietijd
 • 2x HDMI 1.4
 • 1x DisplayPort 1.4
 • 1x audio aansluiting
 • 4x USB 3.0
 • Prijs tijdens review: €813

 

Specificaties en design

De Samsung S34E790C is niet het eerste 21:9 paneel dat we in onze handen hebben gehad, maar het is wel de eerste gebogen die we getest hebben. De diagonale afmeting van 34-inch maakt hem ook het grootste 21:9 scherm dat we ooit gezien hebben.

De boog in de S34E790C is bedoeld om makkelijker overweg te kunnen met het enorme scherm. De beeldverstoring die je bij dit soort grote schermen krijgt tijdens bepaalde kijkhoeken wordt ook vermindert (hoe groter het scherm, hoe groter de hoek zal zijn om naar de verste randen van het scherm te kijken). De boog is afgestemd op de natuurlijke radius van het menselijke oog, wat volgens Samsung voor een betere contrast en beeldkwaliteit zou moeten zorgen.

De 34-inch Samsung wordt geleverd met een standaard resolutie van 3.440 x 1.440, wat tussen de 2.560 x 1.440 van de meeste conventionele 27-inch schermen en de 3.460 x 2.160 van 4K panelen inzit. De meeste monitors met een aspect ratio van 21:9 gebruiken een resolutie van 2.560 x 1.080.

Beste Samsung S34E790C Review

De grotere hoeveelheid verticale pixels maken de S34E790C veel handiger voor een dagelijkse monitor vergeleken met breedbeeld schermen met een lagere resolutie. Daarnaast zorgt een pixeldichtheid van 110ppi (vergeleken met de 96ppi van de 29-inch LG 29EA93) ervoor dat het scherm er mooi scherp uitziet.

De afmetingen en de resolutie helpen deze monitor van Samsung ook om te concurreren met 4K panelen. De Philips Brilliance BDM4065UC heeft dezelfde 110ppi als de Samsung, maar we geven de voorkeur aan het breedbeeld in dit geval. Deze is gewoon beter te managen dan de 40-inch Philips, welke te groot zal zijn voor de meeste bureaus.

De 110ppi dichtheid en 3.840 x 1.440 resolutie van de Samsung resulteren in voldoende helderheid en bureaublad ruimte, maar niet zo erg dat je de schaling van Windows moet gebruiken om in te zoomen. Deze monitor kan je direct uit de doos gebruiken, wat een keer eens wat anders is dan de 27-inch en 32-inch 4K schermen die van te voren eerst afgesteld moeten worden.

De selectie van poorten is redelijk: er zijn twee HDMI ingangen, een DisplayPort verbinding, vier USB 3.0 aansluitingen en een koptelefoon ingang. Dit zou genoeg moeten zijn voor de meeste gebruikers en die twee HDMI poorten kunnen gebruikt worden voor Picture in Picture 2.0, wat twee verschillende beeldbronnen op een enkel scherm weergeeft (een vergelijkbaar systeem dat de LG 29EA93 heeft).

Vergelijk prijzen bij:

Op het achterste paneel van de Samsung vind je ook twee 7W speakers terug. Ze bieden voldoende volume en zijn duidelijk beter dan wat je in de meeste monitors terugvindt, maar we zijn nog steeds niet overtuigd van de kwaliteit. De enorme bass zorgt ervoor dat de middelste tonen bijna niet te horen zijn en de hoge tonen zijn totaal niet overtuigend. De muziek modus probeert dit een beetje te balanceren, maar de resultaten zijn nog steeds middelmatig. Als je losse speakers of een koptelefoon hebt, dan raden we zeker aan om die te gebruiken.

De standaard van geborsteld metaal volgt de boog van het scherm en het paneel zelf is omringd door een dunne laag glanzend plastic. Al met al ziet het beeldscherm er dus zeker niet slecht uit. De bouwkwaliteit is redelijk, alhoewel het scherm wel wiebelt wanneer je deze een por geeft (een nadeel van zo’n breed paneel).

LEES OOK: Touchscreen monitor kopen tips + TOP 5

 

Instellen

We waren geen fans van de vreemde instelprocedure van de LG 29EA93, maar gelukkig was onze ervaring met de Samsung stukken beter. Hij wordt volledig geassembleerd geleverd, dus het lastigste deel om de S34E790C op een bureau te krijgen is hem uit de doos tillen en de afmetingen van het 34-inch breedbeeld maken dit een beetje moeilijk.

Met een gewicht van 9,9kg is hij ook zwaar. Dit is zwaarder dan de 40-inch Philips en bijna twee keer zoveel als de LG en hij is ook dieper, namelijk 276mm van de voorkant naar de achterkant.

Alhoewel je in het begin je handen een beetje vol hebt aan de Samsung, maakt hij dit goed door zijn verrassende diversiteit. Zo wordt er een minimale hoogteverstelling van 100mm geboden en hij kan ook gekanteld worden, wat de beide concurrenten niet kunnen. Daarnaast is er ook een 100 x 100mm Vesa ondersteuning.

De OSD van Samsung wordt bestuurd door de inmiddels bekende joystick aan de achterkant van het scherm. Alhoewel het in het begin mogelijk een beetje raar voelt om hier gebruik van te maken, wordt het zodra je er aan gewend bent een stuk eenvoudiger. Het is veel makkelijker om te gebruiken dan het vergelijkbare systeem van het Philips scherm, welke niet als een knop gebruikt kan worden.

Het menu zelf is ook beter dan die van Philips. In plaats van blokkerig is deze namelijk scherp en strak en ook iets sneller.

Beste Samsung S34E790C kopen

Vergelijk prijzen bij:

 

Beeldkwaliteit

De Samsung begon goed met de benchmarks tijdens onze Samsung S34E790C review en won bij een aantal verschillende belangrijke testen van de concurrentie. Het krachtige backlight levert een gemeten helderheid van 320 nits, waarmee hij de LG en Philips schermen versloeg, welke respectievelijk 250 nits en 258 nits leverde. We zouden uiteraard nooit een monitor met deze helderheid gebruiken, maar de optie is er in ieder geval wel.

De kleurgradatie was ook indrukwekkend. De Delta E van Samsung was gemiddeld 1,65, wat scherper is dan de 1,76 van de LG en de 2,65 van de Philips.

Een zwartwaarde van 0,15 nits betekend dat donkere kleuren inktachtig en diep zijn en ze helpen de Samsung om een verbluffende contrast ratio van 2.133:1 te leveren. Dit is het dubbele van wat we als erg goed classificeren, waardoor dit een ideaal scherm is om films te kijken en games te spelen. Alhoewel beide scores de LG aftroefde, leverde de Philips zelfs nog diepere zwartwaarden en betere contrast (alhoewel het betwistbaar is of je dit verschil nog opmerkt).

De gamma waarde van 2,18 van de Samsung week nagenoeg niet af van het ideale getal van 2,2 en het paneel leverde een sRGB gamma dekking van 97,3%, weer een goed resultaat.

Op het gebied van kleurtemperatuur presteerde hij echter niet super en scoorde 7.032K. Dit wijkt een beetje af van het ideale getal van 6.500K, waardoor hij er koeler dan de LG, maar nog steeds warmer dan de Philips uitziet.

Afgezien van dat zijn de fabrieksinstellingen aardig goed. Hij profiteert van heldere, accurate kleuren, goede zwart- en contrastwaarden en een indrukwekkende sRGB dekking. We geven de voorkeur aan dit scherm ten opzichte van de LG en hij is beter gebalanceerd dan het scherm van Philips, ondanks de hogere contrast en diepere zwartwaarden van dat scherm.

We kalibreerde de Samsung door gebruik te maken van onze X-Rite i1 kleurenmeter, maar behaalde gemengde resultaten. Alhoewel de Delta E verbeterde naar 0,94, werd de contrast ratio slechter met 2.033:1 en de kleurtemperatuur werd koeler met 7.541K, dus dit is een stap die we overslaan. Als je er echter gebruik van wilt maken, dan is dit simpel om te bereiken, aangezien we de groene schuifregelaar vier stappen naar beneden hoefde te verplaatsen.

Kijkhoeken zijn consistent goed, met geen enkele zichtbare afwijking, wat geen verrassing is gezien de lichte boog en dat dit een VA paneel is. De boog maakt hem echter wel minder geschikt voor wanneer meerdere personen tegelijkertijd naar het scherm willen kijken.

Goedkoopste Samsung S34E790C Review

 

Scherm modi

Verschillende van de schermmodi van de Samsung S34E790C worden toegepast door gebruik te maken van de Magic Bright opties van Samsung, welke de backlight intensiteit aanpassen voor verschillende toepassingen.

De Standaard modus verlaagt de backlight naar een meer beheersbare 158 nits en verbeterd de Delta naar 1,21 (zelfs een beter resultaat dan de fabrieksinstellingen). De contrast verbeterde ook iets naar 2.257:1, maar de kleurtemperatuur was iets koeler met 7.263K.

Er zijn twee andere Magic Bright modi, maar geen van deze was indrukwekkend. Cinema modus verhoogde de helderheid naar 329 nits wat ten koste gaat van de zwartwaarden, contrast en kleuraccuraatheid, waardoor kleuren er oververzadigd uitzagen (juist het tegenovergestelde wat je wilt van een Cinema modus). De Dynamische Contrast modus zorgde er ook voor dat de Delta E en kleurtemperatuur slechter werden.

Vier opties zijn beschikbaar om de kleurtemperatuur aan te passen, maar geen van deze biedt een correcte balans. De twee koele opties verlagen de kleurtemperatuur naar 8.485K en 10.178K en de twee warme opties verwarmen het scherm naar 5.531K en 5.002K. Tenzij je je beelden ijskoud of oververzadigd eruit wilt laten zien, snappen we niet waarom je deze opties zou gebruiken.

De laatste twee scherm modi hebben te maken met de energie efficiëntie. De eerste Minimum modus verlaagt de helderheid naar 242 nits en verlaagd het energieverbruik van 54W naar 44W. Het resultaat van de tweede is meer dramatisch, want met de Maximum modus ingeschakeld werd het energieverbruik verlaagd naar 33W en de helderheid naar 156 nits. De Samsung is zuiniger dan de Philips, welke begon bij 73W en het energieverbruik verlaagde naar 38W.

De Standaard modus van Magic Bright is in dit geval de beste optie, aangezien de helderheid meer dan voldoende is voor kantoorgebruik en de andere attributen worden bijna allemaal iets verbeterd. Veel van de andere instellingen zouden we echter met rust laten.

Vergelijk prijzen bij:

Goedkoopste Samsung S34E790C kopen

 

Uniformiteit en input lag

Het monsterlijke scherm van Samsung is indrukwekkend met zijn imposante bouw en consistente benchmark resultaten, maar hij heeft moeite om de prestaties gelijk te houden over de 34-inch.

In de linkerbovenhoek verloor hij 11% helderheid, terwijl dit in de rechterbovenhoek 15% was en in het midden van de bovenste rand 9%. Dat is slechter dan de LG, welke maar 25 nits verloor op het slechtste punt en ook slechter dan de Philips, welke 7% en 13% in de bovenhoeken verloor.

Dit resultaat werd niet beter in de onderste hoeken, waarbij 14% verloren ging in beide hoeken, wat wederom iets slechter is dan de concurrentie.

De kleurtemperatuur was een beetje inconsistent. Dit verbeterde langs de onderste rand, maar was koeler in het bovenste paneel.

Dus de resultaten op het gebied van uniformiteit zijn niet goed, maar ze zijn ook weer niet desastreus. Als je dit scherm voor je werk wilt gebruiken (waarbij kleur niet zeer belangrijk is) of wanneer je films wilt kijken of games wilt spelen, dan zal dit waarschijnlijk niet een grote impact hebben.

De input lag was beter. De gemiddelde input tijd van de Samsung was maar 10,9ms, wat twee keer zo goed is als de Philips. Het is ook een resultaat dat je verwacht van monitors die speciaal voor gaming zijn gemaakt. We durven te wedden dat maar weinig gamers de input lag op zullen merken, wat nog iets extra toevoegt aan de indrukwekkende resultaten van dit breedbeeld scherm.

 

Moet je de Samsung S34E790C kopen?

Als je op zoek bent naar een premium monitor met alle toeters en bellen, dan levert de Samsung S34E790C zeker weten dat. Het scherm laat een goede indruk achter op de meeste gebieden, waarbij een solide beeldkwaliteit, goede kijkhoeken en indrukwekkende bouw wordt geleverd. Met een prijs van €813 is hij zelfs duurder dan de Philips en zonder twijfel een luxe product voor een niche publiek.

Je krijgt echter voldoende waarde voor je geld: een groot VA paneel met een hoge resolutie, in hoogte verstelbare standaard en fantastische allround beeldprestaties. Daarnaast is die boog ook iets waarom je een premium prijs betaald.

Je kan ruim €200 besparen als je de AOC U3477PQU koopt, wat een scherm is dat niet gebogen is of als je alleen de afmetingen wilt en je niet zoveel zorgen maakt over de beeldkwaliteit of resolutie, dan is de 32-inch 2.560 x 1.440 pixel BenQ BL3200PT een goede keuze voor €479.

Er zijn twee primaire redenen waarom de Samsung S34E790C mogelijk niet voldoende voor je is. Als ten eerste beeldkwaliteit erg belangrijk voor je is, dan zijn er monitors met platte schermen beschikbaar die een betere accuraatheid voor hetzelfde geld leveren. Als je daarnaast geïnteresseerd bent in de FreeSync of G-Sync technologieën van AMD en Nvidia voor een gameplay zonder tearing, dan zou je naar een ander model moeten zoeken.

Samsung S34E790C kopen

 

Conclusie Samsung S34E790C review

Het gebogen scherm van de Samsung S34E790C is verre van essentieel, maar het voegt een gevoel van inlevingsvermogen toe aan games en films, terwijl het tegelijkertijd een uitstekende monitor voor dagelijks gebruik is. Een hip design en goede algehele beeldkwaliteit worden gecombineerd om van dit een uitstekende, maar prijzige allround premium monitor te maken.

Vergelijk prijzen bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze Samsung S34E790C review. Lees ook onze andere monitor reviews.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo