Het nieuwste 4K monitor van Samsung is gericht op zowel gamers als bedrijven. Naast het hebben van belangrijke gaming features, zoals AMD FreeSync en game modi die de donkerheid verbeteren, heeft het aantrekkelijke chassis een LCD paneel die vooral voor kwaliteit gaat en niet zo zeer voor de ultieme reactietijden. In andere woorden is het mogelijk de perfecte upgrade voor personen die een premium monitor willen, maar niet €2000 of meer willen betalen voor een echt professioneel model. In deze Samsung U32E850R review zullen we kijken of deze monitor dat ook echt is.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Samsung U32E850R review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Goede algehele beeldkwaliteit
- FreeSync maakt hem geweldig voor gaming
- Uitstekend voor het kijken van films en ook voor werk
- Netjes design met een geweldige standaard
- Goed setje features en connectiviteit
Negatief
- Zo groot dat de randen last hebben van kijkhoek problemen
- Net iets te klein om met een volle resolutie te gebruiken
- Beeldkwaliteit is iets lager dan de beste sRGB opties
Samsung U32E850R review
Belangrijkste features
- 3.840 x 2.160 4K resolutie
- AMD FreeSync technologie
- 60Hz refresh rate met 4ms reactietijden
- PLS LCD paneel technologie
- 178 graden kijkhoek
- Hoogte, draai en kantel aanpassingsmogelijkheden
- 10-bit paneel met 8-bit kleurenverwerking
- Prijs tijdens review: €950
Design Samsung U32E850R
Dit is misschien een stap terug vergeleken met de high-end Samsung UD970 op het gebied van belangrijke features (voornamelijk RGB ondersteuning), maar op het gebied van bouwkwaliteit en uitstraling is hij zeker niet minder. Er is niet net zoveel geborsteld metaal aanwezig, maar hij profiteert van hetzelfde slanke en nette algehele ontwerp.
Er wordt gebruik gemaakt van een simpel twee-tonig kleurenschema van matte zwart plastic en sommige metallic geverfde onderdelen. Alhoewel dit niet echt premium klinkt, is het goed uitgevoerd. Het design verbergt slim al lelijke onderdelen (zoals de ventilatiegaten en connectiviteit) om het een schone en nette toevoeging op de bureau te maken. Een beetje metaal rond de randen en langs de voorkant van het paneel maakt het af.
Aangezien het een 32-inch beeldscherm is, is hij enorm, alhoewel erg slank en compact voor wat hij is. Desalniettemin heb je nog een ruimte met een breedte van tenminste 74cm nodig om hem neer te kunnen zetten. Gelukkig kan je hem in hoogte verstellen, maar ook hier heb je tenminste 50cm verticale ruimte nodig om hem te kunnen plaatsen. De stevige rechthoekige basis is 30cm breed en 28cm diep.
De standaard is geweldig. Deze biedt een hoogte aanpassing van 130 mm aan, wat meer dan voldoende is. Daarnaast kan het hele scherm gedraaid worden in een portret oriëntatie en hij kan 60 graden links of rechts gedraaid worden. Het is een indrukwekkend slank mechanisme en de aanpassingen zijn aardig soepel en makkelijk om te maken.
Als je nog betere aanpassingsmogelijkheden nodig hebt, dan is het goed om te weten dat het scherm ook een 100 x 100mm VESA bevestiging heeft. Er hoeven maar twee schroeven losgemaakt te worden om de standaard te verwijderen.
De knoppen voor het OSD van de U32E850R bevinden zich aan de voorkant in plaats van de achterkant, zoals bij de UD970. Hierdoor maakt dit de voorkant wel een beetje vol, maar niet genoeg om een zorg te zijn.
Aan de achterkant zit een kleine kabel clip op de standaard, alhoewel de meeste opties voor connecties aan de onderkant van het dikkere centrale gedeelte gevonden kunnen worden. De USB hub zit echter aan de linkerkant.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Specificaties Samsung U32E850R
De hart van deze monitor is het 32-inch 4K LCD paneel. Hij is gemaakt met de PLS technologie van Samsung, wat vergelijkbaar is met IPS panelen van concurrerende modellen. Zoals de meeste van deze panelen heeft deze een limiet van 60Hz (sommige nieuwere panelen ondersteunen tot 75Hz). Dit houdt in dat hij niet gericht is op elite gamers die ultra snelle 144Hz panelen willen en in plaats daarvan is hij bedoeld voor personen die een goede algehele beeldkwaliteit op prijs stellen.
Om dit te bereiken is dit een 10-bit paneel voor een meer accurate kleuronderscheiding vergeleken met meer typische 8-bit modellen. Samsung claimt echter dat het beeldscherm in staat is om maar 16,7 miljoen kleuren weer te geven, dus in de achtergrond wordt duidelijk alleen maar 8-bit verwerking gebruikt (echte 10-bit beeldschermen zullen 1,097 miljard kleuren beweren).
Dit paneel heeft volgens Samsung ook een 4ms GTG reactietijd. Dit klinkt misschien indrukwekkend, maar uiteindelijk is het een 60Hz monitor en zo zal het ook voelen. Samsung geeft ook aan dat de monitor een 1.000:1 contrast ratio, 350 nits helderheid en 178 graden kijkhoek heeft, wat allemaal normaal is voor dit soort monitors.
Er zijn voldoende opties voor connectiviteit, maar het is ook weer niet spectaculair. Er zijn zowel een normale als mini-DisplayPort, twee HDMI aansluitingen (eentje is HDMI 1.4 en de andere HDMI 2.0). Dit betekent dat je 60Hz 4K van één HDMI en beide DisplayPorts kan krijgen, terwijl de tweede HDMI gelimiteerd is tot 30Hz bij een 4K resolutie. Het is ook mogelijk om handmatig te DisplayPort modus te schakelen tussen 1.1 en 1.2.
De USB hub biedt twee USB 3.0 verbindingen en ondersteunt supercharging voor het snel opladen van je apparaten. Daaronder zit ook een koptelefoon ingang, welke gebruikt kan worden om rechtstreeks naar de audio te luisteren van de digitale videobronnen. Verwacht niet spectaculaire audiokwaliteit van de ingebouwde geluidskaart. Er zijn geen speakers ingebouwd in de monitor, alhoewel je wel de keuze hebt uit een optionele 2,5W geluidsbalk.
Aan de binnenkant is een van de sterkste punten de FreeSync ondersteuning. Dit maakt van deze monitor in plaats van alleen maar een enorme monitor voor alledaags gebruik, eentje die ook ideaal voor gamers is. Alhoewel hij niet de ultieme snelle reactietijden van pure gaming panelen heeft, helpt deze technologie (die tearing en haperingen elimineert) om een soepelere en meer inlevende game ervaring te bieden.
Hij is daarnaast voornamelijk ideaal gezien de 4K resolutie van de monitor. Een grote hoeveelheid grafische verwerkingskracht is vereist om 4K te draaien, laat staan 60Hz voorbij te gaan tijdens dit, wat waarschijnlijk betekent dat FreeSync voor de meeste games zijn werk zal moeten doen met dit paneel. Als je de refresh rate van je monitor overschrijdt, dan is FreeSync toch een beetje overbodig.
Andere extra’s bestaan uit picture in picture (PIP) en picture by picture (PBP) modi. De eerste maakt het volledig resizen en bewegen van het PIP scherm mogelijk en dit ondersteunt een standaard resolutie tot 720p.
Er is ook een eye-saver modus, welke de hoeveelheid blauw licht dat gebruikt wordt door het display verminderd, wat helpt om vermoeide ogen te voorkomen. Een eco modus vermindert de contrast om een energiebesparing tot 13% te bereiken (ideaal voor dagelijks werk, lezen van e-mails en documenten) en een game modus past de gamma curve van de monitor aan, om de zichtbaarheid in donkere gebieden een boost te geven, waardoor het makkelijker wordt om je vijanden te spotten.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Instellen en OSD
Het fysiek instellen van de U32E850R is simpel, aangezien hij volledig geassembleerd wordt geleverd. Hij is daarnaast ook niet zo zwaar als je zou denken met een gewicht van 10,1kg (wat 3kg lichter is dan de UD970). Er is ook geen stroomadapter waar je mee om moet gaan, aangezien de stroomvoorziening ingebouwd is, wat voor een nette installatie zorgt.
Kabelbeheer is heel erg geavanceerd, want die ene kleine clip aan de achterkant van de standaard waar we het eerder over hadden in deze Samsung U32E850R review houdt alles vast. Hij doet z’n werk, maar het komt niet in de buurt van de volledige kanalen op sommige monitors.
Uit de doos is de monitor ingesteld met de maximale helderheid en kleuren opgeschroefd naar 11. Het is echter een simpele taak om aanpassingen te maken, aangezien het on-screen display handig opgemaakt is en makkelijk om te gebruiken is.
Er is geen joystickachtig besturingsapparaat (zoals bij sommige andere monitors van Samsung), maar de simpele rij van tactische knoppen rechtsonder zijn makkelijk om te gebruiken, ook al zijn de gidsen op het scherm niet volledig afgesteld op de knoppen. Ook belangrijk om op te merken, is dat de ODS automatisch roteert wanneer je de monitort draait in portretmodus, wat erg handig is.
We merkte echter wel iets raars op met de OSD. Deze zou verschijnen (en aanblijven voor een aanpasbare standaard tijd) wanneer we het scherm aandeden of de gesteldheid veranderd werd (wanneer we bijvoorbeeld vanuit een game weer naar de desktop gingen). Het is niet een groot probleem, maar iets dat we nooit eerder opgemerkt hebben bij andere monitors en een klein beetje afleidend.
Beeldkwaliteit en prestaties Samsung U32E850R
Het eerste probleem wat je op moet lossen met deze monitor zijn de afmetingen en de resolutie. Samsung geeft aan dat je hem kan gebruiken met zijn standaard resolutie, zonder dat je de schaling van Windows hoeft te gebruiken om teksten en andere items leesbaar te maken. Wij zijn daar echter niet zo zeker van.
De dichtheid van 139 pixels per inch is hoger dan de 109ppi die je op de meeste 27-inch panelen met een 2.560 x 1.440 resolutie ziet. Het is nog een stapje hoger dan de 94ppi van typische 24-inch schermen met een resolutie van 1.920 x 1.080. Personen met erg scherpe ogen zullen misschien geen problemen hebben, maar de meeste zullen het te klein vinden om comfortabel te gebruiken. Windows zoomt ook standaard 150% in.
Dit is niet zo zeer een groot probleem, maar wel waard om in gedachten te houden en gelukkig is Windows 10 erg goed in het omgaan met beeldschermen met hoge resoluties.
Afgezien van dat is er geen twijfel over mogelijk dat zo’n groot scherm met een hoge resolutie voordelen heeft qua productiviteit, entertainment en gaming. Voor zowel entertainment en gaming maakt het de ervaring zeker meer inlevend. Als je daarnaast besluit om de standaard resolutie te gebruiken, dan zal je enorm veel op het scherm kunnen plaatsen.
Niet dat je meteen na het aansluiten het scherm wilt beginnen te gebruiken, zelfs nadat je de gewenste resolutie ingesteld hebt. Rechtstreeks uit de doos is de helderheid van de U32E850R namelijk veel te hoog.
Op 100% maten we 345 nits, wat indrukwekkend dicht in de buurt komt van de 350 nits die in de specificaties weergegeven worden. Dit is bijna het dubbele wat we normaal gesproken zouden gebruiken. Met deze instelling was de zwartwaarde iets hoger dan verwacht met 0,39 nits, wat voor een goede of zelfs uitstekende contrast ratio van 880:1 zorgt. De kleurtemperatuur kwam indrukwekkend dicht in de buurt van ons ideaal van 6.500K, aangezien dit 6.311K was.
Door gebruik te maken van de OSD besturing verlaagde we tijdens onze Samsung U32E850R review de helderheid zo dicht mogelijk naar de 200 nits, terwijl we ook de kleurtemperatuur aanpaste. We kwamen redelijk dicht in de buurt met een witwaarde van 217 nits, maar de zwartwaarde daalde naar maar 0,26 nits. Het resultaat was een iets verlaagde contrast ratio van 813:1, wat niet een ramp is. Door de RGB kleuren van het scherm in te stellen op 45/37/60 konden we ook een bijna perfecte kleurtemperatuur van 6.488K krijgen.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Na een volledige kalibratie tijdens onze Samsung U32E850R review, door gebruik te maken van onze X-Rite i1 kleurenmeter en dispcalGUI software, maten we een sRGB dekking van 98% en een duizelingwekkende Delta E van maar 0,09. Deze monitor kan niet alleen een uitgebreid kleuren palette weergeven, maar ook nog eens zeer fijn.
Jammer genoeg heeft het scherm wel last van uniformiteitsproblemen. Wat een beetje onvermijdbaar is voor een scherm met deze afmetingen en slank design. Het backlight is namelijk niet zo gelijk als bij kleinere of dikkere modellen.
Dit zorgt voor een daling van de maximale helderheid van 20,6% in de linkerbovenhoek en een verhoging van 1,1% rechtsonder. De hele bovenste rand van het scherm is ook 7,5% donkerder dan het midden. De kleuraccuraatheid fluctueert ook, welke voor pieken van -8,77% en +0,54% in diezelfde hoeken zorgt.
Een lichte variatie in helderheid en kleurtoon wanneer je een normale witte achtergrond bekijkt kan ook opgemerkt worden. Dit is echter niet een desastreus resultaat en de meeste thuis- en kantoorgebruikers zullen het bijna niet opmerken. Desalniettemin zouden personen die regelmatig met foto’s en video’s werken op moeten merken dat er inherente onnauwkeurigheden zullen zijn als je het hele scherm gebruikt voor deze taken. Wat uiteindelijk ook de reden is waarom de Samsung UD970 twee keer zo duur is als dit model, aangezien de afwijkingen 3,8% helderheid en 3% kleur zijn.
Het is ook belangrijk om op te merken, dat gezien de afmetingen van het scherm, je de randen vaak bekijkt met een lichte hoek. Dit betekent dat de hoeken een beetje last hebben van het grijze effect dat je ervaart wanneer je PLS/IPS LCD panelen vanuit een hoek bekijkt.
Dit merk je echter alleen maar op wanneer je een donkere film aan het kijken bent (maar dit bewijst wel dat gebogen monitors, zoals de Samsung S23E790C helemaal niet zo vreemd zijn).
Afgezien van dat zijn de kijkhoeken van de U32E850R uitstekend, met erg weinig verschuiving in kleur of contrast terwijl je van kijkpositie wisselt.
FreeSync en gaming
Op het gebied van gaming is de eerste zorg altijd input lag. De U32E850R presteert erg goed op dit gebied met een gemiddelde van 9,57ms. Dit is een indrukwekkend lage score die ver onder de 30ms licht (vanaf dit punt begint het je ervaring te beïnvloeden).
Daarnaast presteert FreeSync erg goed om tearing en happeringen te elimineren, waardoor onze Titanfall sessie succesvol omgetoverd werd van een haperende rotzooi tot een soepel en sereen beeldscherm.
Zoals altijd werkt het momenteel alleen maar via een DisplayPort en je hebt een AMD videokaart nodig die dit ondersteund (maar aangezien dit de modellen bevat die het bedrijf de laatste jaren heeft gebouwd, zou dit geen problemen op moeten leveren).
Nvidia gebruikers kunnen FreeSync niet gebruiken, dus voor hen is de enige gaming feature van deze monitor een game modus die de gamma aanpast. We ontdekte dat deze zijn werk deed en de zichtbaarheid in donkere gebieden opschroefde. Het is een kleine feature, maar een welkome voor occasionele, meer competitieve gamingsessies.
Moet je de Samsung U32E850R kopen?
De Samsung U32E850R komt aardig dicht in de buurt om de ideale combinatie van schermafmeting, resolutie, features en beeldkwaliteit te leveren. Voor personen die op zoek zijn naar een grote monitor, maar niet de hoogste beeldkwaliteit nodig hebben, is het een ideale keuze. Vooral voor thuisgebruikers die games spelen.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
De Samsung UD970 levert een betere beeldkwaliteit, maar kost bijna twee keer zo veel. Daarnaast is de superieure beeldkwaliteit gewoon niet nodig voor personen die de monitor niet voor professioneel gebruik nodig hebben en hij heeft ook geen FreeSync. Hetzelfde geldt voor de kolossale Dell UltraSharp UP3214Q.
Voor personen die niet zo’n hoge beeldkwaliteit en resolutie nodig hebben zijn er modellen met dezelfde afmetingen beschikbaar voor een stuk minder.
Het dichtstbijzijnde alternatief voor de U32E850R is de gebogen Samsung S34E790C, welke een ultra widescreen aspect ratio van 21:9 biedt (dat is een resolutie van 3.840 x 1.440). Hij is minder geschikt voor werk, maar een geweldige all-round entertainment monitor. FreeSync is echter afwezig.
Een laatste ding om te onthouden over de U32E850R, is dat de beeldkwaliteit iets minder goed is als de beste, zelfs als je geen AdobeRGB nodig hebt. Alhoewel je mogelijk een compromis moet maken op het gebied van schermafmetingen, kan je betere kwaliteit krijgen voor minder geld. De ViewSonic VP2780-4K met een afmeting van 27-inch is een goed voorbeeld en beschikbaar voor zo’n €750.
De concurrentie in deze sector zal ongetwijfeld groter worden wanneer meer fabrikanten deze algemene combinatie van features toevoegen aan hun modellen (FreeSync begint nu namelijk een beetje de standaard te worden). Momenteel is er echter niet iets wat op kan boksen tegen de Samsung. Als we ergens €950 zouden hebben liggen, dan zou dit de monitor zijn die we zouden kopen.
Conclusie Samsung U32E850R review
Goede algehele beeldkwaliteit, een volledig aanpasbare standaard en een elegant design worden gecombineerd om van de Samsung U32E850R een ideale monitor voor werk en entertainment te maken. Hij is prijzig, maar als je op zoek bent naar een premium 30-inch+ monitor met een 4K resolutie, dan is dit de ideale kandidaat.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Alternate: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
We hopen dat je genoten hebt van deze Samsung U32E850R review. We horen graag jullie mening & ervaring in de comments hieronder.