Een draadloze bluetooth koptelefoon met noise-cancelling die de concurrentie met Bose aangaat.
Op het gebied van koptelefoons zijn er 2 topmerken. Bose en Sennheiser. Bose associeert men vaak met de ‘business’ gebruiker of reiziger. Maar Sennheiser probeert die markt nu ook aan te spreken met de nieuwe Sennheiser PXC 550 Wireless, een premium over-ear Bluetooth koptelefoon die ook actieve noise cancelling biedt. Hij is een directe concurrent van de Bose QuietComfort 35 en kost €399.
Sennheiser probeert klanten niet alleen aan te trekken met de geluidskwaliteit van de PXC 550, maar ook de aanpasbare geluidsmodi (via de CapTune app voor iOS en Android), touch besturing, lange batterijduur (30 uur) en een sterke headset prestatie voor het voeren van telefoongesprekken. In deze Sennheiser PXC 550 review zullen we kijken hoe hij presteert op deze gebieden en uiteraard ook ten opzichte van de Bose en of hij de premium prijs waard is.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Sennheiser PXC 550 review:
Features
Net als de Bose is dit een erg comfortabele koptelefoon en een relatief licht exemplaar met slechts 227 gram. Het oorschelp design is anders dan de Bose QC35, zo heeft hij niet zo’n wijde opening als de Bose. Dit komt deels omdat de oorkussens meer gevuld zijn, dus als je grote oren hebt, dan zal de koptelefoon meer op dan over je oren zitten. Op het gebied van comfort tijdens lang gebruik wint de Bose het in onze ogen, maar de Sennheiser zit hier niet ver achter.
Je kan de koptelefoon in elkaar vouwen om op te bergen in een meegeleverde carrying case en hij ziet en voelt er goed gebouwd uit. Hij heeft echter niet de premium design afwerkingen zoals de Sennheiser Momentum II Wireless, welke sinds zijn release in prijs gedaald is.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Wat de Sennheiser PXC 550 onderscheidt van de Bose, is die eerdergenoemde touch besturingen op de rechter oorschelp. Daarnaast gaat hij ook automatisch aan wanneer je de koptelefoon op je oren plaatst. Wanneer je de koptelefoon opvouwt schakelt hij automatisch uit. We hadden geen problemen met de Bluetooth koppeling, dat ging echt super vlot. We hadden enkel maar last van minimale Bluetooth streaming problemen (dit lag vermoedelijk aan ons muziekapparaat, niet de koptelefoon)
De CapTune app voor iOS en Android maakt het mogelijk om het geluid aan te passen, zodat je de koptelefoon volledig kan tunen voor het muziekgenre waar je naar luistert. Maar om het geluid aan te passen moet je bestanden die je op het apparaat opgeslagen hebt afspelen of de Tidal Music service gebruiken. De app ondersteunt op dit moment geen Spotify of andere muziek streaming service. Een kleine knop op de rechter oorschelp maakt het echter mogelijk om de verschillende effect modi uit te kiezen, waaronder club, film, spraak of geen effect. Dit kan je toepassen op alles waar je naar aan het luisteren bent.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Geluidskwaliteit
We vonden de geluidskwaliteit en adaptieve noise cancelling erg goed. Bose wordt over het algemeen gezien als de standaard op het gebied van noise cancelling en we hebben nog geen koptelefoon gevonden die een superieure prestatie biedt. De Sennheiser komt echter dicht in de buurt en biedt een ervaring vrij van gesis/gefluit, zelfs wanneer je het hoogste noise cancelling niveau ingeschakeld hebt (je kan de hoeveelheid noise cancelling aanpassen).
We gebruikte de koptelefoon in een open kantoor omgeving, de straten van Amsterdam en in de metro en de koptelefoon verrichte uitstekend werk om geluid van buitenaf te dempen (als je de koptelefoon in een warme omgeving gebruikt, dan zullen je oren stomen).
Het is ook een uitstekende headset voor het voeren van telefoongesprekken, met meerdere microfoons, geluidsreductie technologie dat geluid van buitenaf dempt, zodat bellers je beter kunnen horen en een side-tone feature, welke het mogelijk maakt om je eigen stem in de koptelefoon te horen, zodat je niet te luid spreekt. Hij presteert niet noodzakelijk beter dan de Bose QC35 als een headset, maar het is een nek aan nek strijd.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Net als de Bose presteert de PXC 550 niet zo goed als de Momentum II Wireless, welke een iets rijker en meer verfijnd geluid biedt. Deze biedt ook actieve noise cancelling, maar een lichtere versie.
We speelde wat liedjes af van onze Spotify bibliotheek en schakelde toen over naar Tidal en speelde een aantal nummers af met de hoogste kwaliteit. We kozen eerst voor de standaard instelling van de Sennheiser PXC 550, speelde toen een beetje met een aantal preset EQs en maakte tot slot een aangepaste EQ met de app.
Zelfs met alle tweaking vonden we dat de Bose QC35 een iets betere helderheid, strakkere bas en een ietwat meer open geluid heeft. Het is de koptelefoon die volgens ons in zijn geheel soepeler klinkt. De Sennheiser doet het echter zeker niet slecht. Hij heeft meer bas energie dan de Bose en is fijn om naar te luisteren, maar hij mist een beetje vonken en definitie.
Audio blijft echter een subjectieve ervaring en sommige personen vinden het geluid van de Sennheiser mogelijk beter klinken. Geluidskwaliteit kan ook per nummer verschillen en daarom lieten we meerdere personen gebruik maken van de koptelefoon. Toen we ze een aantal nummers van Abel lieten horen, vond men de Sennheiser beter klinken, omdat de stem beter klonk. Toen we ze echter lieten luisteren naar Ophelia van The Lumineers, vond men de Bose beter vanwege het meer open geluid en soepelere en meer ingehouden bas.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Het is het ook waard om op te merken dat het een uitdaging is om een koptelefoon natuurlijk (accuraat) en transparant te laten klinken wanneer je een hoop digitale verwerking introduceert (Bluetooth plus actieve noise cancelling). De Sennheiser PXC 550 klinkt erg goed voor een Bluetooth koptelefoon, maar als geluidskwaliteit belangrijk voor je is, dan is de Momentum II Wireless een betere keuze. De PXC 550 is echter comfortabeler en biedt betere noise cancelling.
Als je gebruik maakt van de meegeleverde kabel met geïntegreerde afstandsbediening en microfoon, dan krijg je iets beter geluid en audioliefhebbers kunnen noise cancelling uitschakelen. Er zijn echter betere opties die goedkoper zijn als je een bedrade over-ear koptelefoon wilt (de Sony MDR-1A bijvoorbeeld).
Conclusie Sennheiser PXC 550 review
Uiteindelijk weten we niet zeker of we de Sennheiser PXC 550 zouden aanbevelen wanneer je hem vergelijkt met de Bose QuietComfort 35, welke €50 goedkoper is, maar hij is zeker aanbeveelbaar. Hij is comfortabel, zit vol met features en presteert aardig goed.
Bekijk prijs nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Prijs: bekijk hier de beste prijs.
- Opvouwbaar en lichtgewicht design (227 gram)
- Bluetooth 4.2
- NoiseGard adaptieve noise cancelling monitort omgevingsgeluid om de exacte geluidsonderdrukking te bieden
- Maximaal 30 uur batterijduur met noise cancelling ingeschakeld
- Vier presets voor het aanpassen van geluid en een aanpasbare Director modus die aangepast kan worden met de CapTune app
- Touch besturing op oorschelp en voice prompt systeem
- Muziek pauzeert automatisch wanneer je de koptelefoon van je oren afhaalt
- NFC koppeltechnologie voor apparaten die dit ondersteunen
- Duidelijk verstaanbaar voor business en persoonlijke telefoongesprekken door de drie microfoons
- Reis carrying case wordt meegeleverd