In een ideale wereld zouden projectors altijd worden gebruikt in een theaterachtige omgeving. In de praktijk moeten leraren ze echter vaak gebruiken onder minder dan perfecte omstandigheden, zoals kamers waarin ruimte kostbaar is. Hier kan een short throw beamer het verschil maken. Deze beamers zijn ontworpen om een groot beeld weer te geven als de projector dicht bij het scherm staat. In feite kunnen veel modellen zelfs een beeld van 2 meter groot projecteren op een afstand van minder dan een meter – zo worden grote projecties zelfs in de kleinste klaslokalen mogelijk.
Het zit hem allemaal in de projectieratio, oftewel de afstand tussen het scherm en de projector gedeeld door de breedte van het beeld dat je probeert op te roepen. De meeste short throw beamers hebben een projectieratio van tussen de 0,38 en 0,75 – voor een beeld van 170cm breed moet je de projector dus op een afstand tussen de 68 en 133cm plaatsen. Een nieuwe generatie projectors voor extreem korte afstanden maakt echter ratio’s van minder dan 0,38 mogelijk, waardoor je de projector nóg dichterbij kunt plaatsen zonder beeldruimte op te offeren.
Onze TOP 5:
Rang | Beamer |
---|---|
Optoma GT1080Darbee | |
LG PF1000U | |
BenQ TH671ST | |
Optoma GT1070Xe | |
Acer H6517ST |
Bekijk ook:
Short throw beamer kopen gids:
Draagbaarheid
Het gebruik van een short throw beamer zorgt dat er minder kans is op schaduwen over het beeld, en minder kans dat de leraar door de projector wordt verblind of over de kabels struikelt. Ze werken het best op een perfect vlak projectiescherm, maar kunnen op allerlei oppervlaktes (zoals whiteboards, krijtborden, en green screens) worden gebruikt. Vaak zijn er zelfs menu-instellingen beschikbaar om de beste beeldkwaliteit te krijgen op verschillende schermkleuren.
Een short throw beamer is verkrijgbaar in verschillende vormen, van erg draagbare exemplaren tot zwaardere modellen die bedoeld zijn als permanente of semi-permanente installatie. Het voordeel van de draagbare versies zit hem in de flexibiliteit – ze kunnen met gemak door de school worden verplaatst, en je kunt kiezen uit installatie op een tafel of aan het plafond. Helaas staan projectors hoog op het verlanglijstje van veel inbrekers, en maakt die draagbaarheid het makkelijker om ze te stelen. Grotere projectors zijn wat dat betreft veiliger, maar hun vaste locatie maakt ze minder veelzijdig.
Projectorsoorten
Er worden tegenwoordig twee technieken gebruikten binnen de projectiewereld: DLP en LCD. LCD-projectors sturen het licht door drie panelen heen, die filters gebruiken om het rode, groene, en blauwe licht eruit te filteren. Ieder LCD-paneel bestaat uit een aantal pixels die openen en sluiten om een grote hoeveelheid kleuren en contrasten mogelijk te maken. DLP-projectors richten hun licht op een chip die bestaat uit honderdduizenden kleine spiegels (die de pixels vertegenwoordigen), die het licht projecteren op een snel bewegend kleurwiel. Projectors met LCD hebben meestal betere helderheid en kleurverzadiging, maar de beelden kunnen last hebben van pixelvorming en hebben over het algemeen een lagere contrastratio dan die van een DLP-projector. DLP-beelden bieden beter contrast en hebben geen last van extra zichtbare pixels, maar de beelden zijn vaak minder fel en kunnen een zogenaamd regenboogeffect vertonen. In dat geval kunnen element met hoog contrast, zoals witte lijnen op een zwarte achtergrond, zichtbare gekleurde flitsen voortbrengen – een fenomeen dat wordt veroorzaakt door het draaiende kleurenwiel. Fabrikanten hebben echter hard gewerkt om dit probleem te verminderen, en de meesten neigen tegenwoordig naar producten met DLP.
Specificaties
Belangrijker dan de technologie zijn de specificaties, waarbij er drie sleutelgebieden te herkennen zijn. De resolutie bepaalt de beeldscherpte, en de meeste projectors voor educatiedoeleinden beschikken over een eigen resolutie van XGA (1024 x 768) of WXGA (1280 x 800). Die laatste heeft een breedbeeld-aspectratio (16:10) en is beter geschikt voor interactieve whiteboards. De helderheid wordt gemeten in lumen: hoe helderder het beeld, hoe makkelijker het af te lezen is een goed verlicht klaslokaal. De beste projectors hebben een helderheid van minstens 2500 lumen. De contrastratio bepaalt hoe licht of donker de beelden eruit zien; of zwartwaarden echt diepzwart zijn, of eerder vaag grijs. In principe is een hogere contrastratio beter voor de beeldkwaliteit.
Verbindingssoorten zijn belangrijk, omdat die bepalen welke en hoeveel apparaten je kunt aansluiten op je projector. Als die projector is bedoeld voor een vaste locatie (zoals een plafondbevestiging), dan is het belangrijk dat je niet steeds apparaten moet koppelen en afkoppelen. Vrijwel alle projectors hebben D-SUB in en uit, S-Video, en composietvideo, maar als je bijvoorbeeld een Blu-rayspeler wilt gebruiken is een HDMI-poort nuttig. Sommige projectors bevatten ook USB-poorten voor het weergeven van beelden vanaf flashdrives.
Gebruikskosten short throw beamer
Een short throw beamer heeft een relatief hoge prijs, al zijn die prijzen aan het dalen en kun je tegenwoordig modellen krijgen voor ongeveer €500. Maar prijs mag dan belangrijk zijn, de gebruikskosten zijn dat net zo goed. LCD-projectors gebruiken stoffilters die regelmatig moeten worden schoongemaakt, en uiteindelijk worden vervangen. Van iedere projector zal de lamp ooit moeten worden vervangen, en het is de moeite waard om te letten op de opgegeven levensduur van de lamp. Besef echter wel dat de opgegeven lampduur vaak korter is dan de realiteit. Eco- en economiemodi kunnen de levensduur van de lamp verlengen, maar let goed op hoe dit de helderheid van het beeld beïnvloedt.
Alle projectors gebruiken een ventilator, en het is belangrijk om te verzekeren dat het geluidsniveau niet storend is. Kijk ook uit naar veiligheidsfuncties, zoals wachtwoorden en PIN-beveiliging, en gebruik ze ook! Let ten slotte op welke garantie je krijgt bij de beamer, en wat daardoor wordt gedekt. Sommige fabrikanten bieden verlengde garanties voor scholen, die wat extra geruststelling kunnen bieden.
Klaar voor 3D
Steeds meer projectors prijzen zichzelf aan als “3D Ready”, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Het garandeert alleen dat de projector een 3D-signaal kan ontvangen in minstens een van de vier meest gebruikte signaalvormen – opeenvolgende frames, dambord, side by side, of frame packaging – en dat hij dat kan weergeven als je de juiste apparatuur hebt. De vereiste apparatuur verschilt per merk, maar in de meeste gevallen zul je een 3D-adapter nodig hebben die de beelden voor het linker- en rechteroog synchroniseert met de linker- en rechterglazen van 3D-brillen, of een adapter – zoals het 3D Vision-systeem van Nvidia – die je in je computer steekt. Omdat je vaak ook een aantal brillen zult moeten kopen, die meer dan €60 per stuk kunnen kosten, is de stap naar 3D vaak een kostbaar zaakje.
Een ander stukje van de puzzel zit in het 3D-materiaal. Dit begint online te komen, en iedereen die dit jaar aanwezig was bij BETT zal onder de indruk zijn geweest van de driedimensionale anatomische modellen en kaarten die te zien waren, allemaal weergegeven op een manier die 2D-graphics niet snel zullen kunnen evenaren. Het is één ding om een diagram te zien van de menselijke long, maar iets heel anders om de longblaasjes te zien zwellen en bewegen terwijl je driedimensionale blik door het lichaam beweegt.
Bedrijven zoals Designmate, Amazing Interactives, Xpand en Cyber-Anatomy beginnen hier de eerste stappen te zetten, maar de natuurwetenschappen hebben hier een duidelijke voorsprong ten opzichte van andere vakken, en het is nog de vraag of er genoeg materiaal is om op het moment een sprong in het 3D-diepe te wagen. Vroege experimenten zien er echter veelbelovend uit: leraren in pilot-projecten prijzen de invloed die de beelden hebben op de studenten, en de manier waarop het ze helpt om de informatie te bespreken en onthouden. Schrijf 3D nog niet af als aandachttrekkerij: ooit zou het een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma kunnen worden.
Nog vragen over een short throw beamer? Laat het ons weten in de comments.
LEES OOK: Beste beamer kopen TOP 10 gids