Smart home gids

Je wordt wakker na een goede nachtrust. Dat komt omdat je matras zichzelf niet alleen aanpast aan je ideale slaaptemperatuur, maar ook een alarm heeft die je op precies het juiste moment van je slaapcyclus wakker maakt. De gordijnen in je woonkamer gaan automatisch open en het koffiezetapparaat heeft een vers kopje koffie voor je gezet. Je gaat naar je werk en de lichten gaan automatisch uit, het alarm en beveiligingssysteem worden ingeschakeld en de thermostaat begint de temperatuur in je huis al te verlagen en verhoogt deze niet tot 10 minuten voordat je thuis komt in de avond.

Dit zijn een aantal scenario’s die voor kunnen komen in een smart home. Smart home technologie kan bijna alles in je huishouden automatiseren. Van het op afstand aanzetten van de slowcooker tot het alarmeren van waterlekkages. De smart home technologie is gearriveerd, maar voor veel van ons is het nog onduidelijk wat dit nu eigenlijk is. Dat komt omdat de apparaten en services die een huis ‘slim’ maken verschillend zijn voor elke individu. De kans is ook erg groot dat je al een aantal smart home apparaten in je huis hebt.

Om je te helpen bij het maken van slimmere keuzes met betrekking tot deze snel evoluerende categorie, zullen we de belangrijkste vragen beantwoorden. Deze zijn: wat zijn de elementen die een smart home creëren en hoe werken ze samen? Wat zijn de veiligheidsoverwegingen en -gevolgen? En hoe ziet de roadmap van deze populaire technologie er uit?

 

Wat is een smart home?

Een smart home is simpel gezegd een huis die een gadget, systeem of apparaat heeft die met het internet en/of je smartphone is verbonden. Je kan deze apparaten over het algemeen sturen en intrageren door gebruik te maken van een app. Smart home producten en services zijn er in veel vormen en afmetingen. Heb je een beveiligingssysteem die je via het internet kan monitoren? Dan heb je een smart home. Heb je LED lampen die je kan dimmen of aandoen met je smartphone? Je raad het al, dan heb je een smart home. Heb je een webcam geïnstalleerd die je ramen en voordeur of misschien zelfs de babykamer monitort? Ja zeker ook dan heb je een smart home. Zelfs als je een draadloze router hebt die je tablet en laptop via Wi-Fi met het internet verbind heb je de grondslag voor een slim verbonden huis.

In de komende jaren zal je je huis zelfs nog slimmer maken. Gartner, een bedrijf die gespecialiseerd is in het analyseren van technologie, verwacht dat een typische woning meer dan 500 smart home apparaten zou kunnen hebben in 2022. Het is een verwachting die sommige personen in twijfel trekken, maar Nick Jones, de vice president en gerenommeerde analist van Gartner, staat hier volledig achter. ‘Het internet der dingen zal voor biljoenen verbonden Wi-Fi apparaten in huizen zorgen,’ zegt Dana Knight, de directeur van marketing van TP-Link.

Smart Home technologieHet geautomatiseerde huis is echter nog steeds een uitzondering en niet een norm. In 2014 voerde Acuity Group een onderzoek uit naar het internet der dingen (waar smart home technologie onderdeel van uit maakt) en hier in werd duidelijk dat smart home technologie in maar ongeveer 4 procent van de huizen in de VS & Europa te vinden is. Wat is de grootste barrière volgens het onderzoek? Het niet bekend zijn met de concepten van het internet der dingen en smart technologie.

 

Hoe kan je van je huis een smart home maken?

Er zijn twee manieren om je huis slim te maken, namelijk: doe-het-zelf gadgets die je zelf installeert, zoals slimme stopcontacten, baby monitors en lichtsensoren of je aanmelden bij een bedrijf die dit soort technologie heeft. Hieronder zullen we de populairste opties opnoemen.

 

Nest en slimme thermostaten

nest thermostaat kopen smart home

Geen enkel apparaat is een beter voorbeeld van een doe-het-zelf smart home als de Nest Learning thermostaat (verkrijgbaar voor €219). Deze gadget die ontworpen is om geïnstalleerd te worden door een huiseigenaar, leert je gewoonten en past de temperatuur aan op basis van je patronen. ‘Hoe meer je Nest gebruikt, hoe accurater hij wordt,’ zegt Mike Soucie van Nest Labs. Maar wat de Nest echt slim maakt, is dat hij kan samenwerken met een aantal andere apparaten in je huis en een aantal acties uit kan voeren zonder dat je ook maar één vinger hoeft te gebruiken. Zo kan de thermostaat bijvoorbeeld verbonden worden met een rookmelder en automatisch je luchtbehandelingssysteem of HVAC uitzetten wanneer rook gedetecteerd wordt.

Het enorme succes van Nest in de smart home sector komt grotendeels door hun focus op het gebied van gebruiksgemak. ‘We focussen echt op het uiteindelijke consumentenproces,’ zegt Soucie. Volgens Soucie is het primaire doel van Nest producten creëren waarbij de klanten niks hoeven te programmeren. De installatie zonder gedoe van de Nest thermostaat en andere producten van hen is een winnende formule en de energiebesparingen die Nest gebruikers ervaren ook. In januari 2014 werden er per maand 40.000-50.000 Nest thermostaten verscheept. Het is dus ook geen verrassing dat Nest afgelopen jaar overgenomen is door Google voor €3,2 biljoen. Nest is echter niet de enige slimme thermostaat die beschikbaar is op de markt. Er zijn nog meer grote merken die goede alternatieven aanbieden en als je één wilt kopen, dan is het goed idee om de positieve en negatieve punten van elke thermostaat naast elkaar te zetten. Bij sommige energieleveranciers krijg je ook een ‘gratis’ slimme thermostaat wanneer je een contract van 5 jaar afsluit.

 

Beveiligingscamera’s

Tot op heden zijn beveiligingscamera’s de populairste smart home apparaten en ze zijn ook wel bekend als IP camera’s. In het State of the Smart Home Report van iControl in 2014 gaven 90 procent van de 1.000 ondervraagde personen aan dat persoonlijke veiligheid en veiligheid van de familie één van de belangrijkste redenen is om een smart home systeem te gebruiken. Er wordt verwacht dat in 2019 de omzet van de camera bewaking markt €42,81 biljoen zal zijn.

nest cam kopen beveiligingscameraVerscheidene bedrijven, waaronder D-Link, TRENDnet, Linksys en Belkin, hebben web camera’s ontwikkeld die geïntegreerd kunnen worden met traditionele producten. Zo werkt de TRENDnet draadloze cloud camera bijvoorbeeld samen met de cloud service en routers van TRENDnet om het videobeeld op afstand te bekijken. Dropcam dat nu onderdeel van Nest is zette zichzelf in de schijnwerpers door camera’s te maken die je makkelijk kan bekijken en sturen via je smartphone.

 

Baby camera’s

D-Link HD Pan & Tilt baby cameraBaby camera’s zijn een zijtak van beveiligingscamera’s en bieden niet alleen een live beeld en bewegingsdetectie, maar ook tweerichtingsverkeer audio en andere features die specifiek voor dit segment zijn gemaakt. Zo monitort de D-Link HD Pan & Tilt baby camera temperatuur fluctuaties in een babykamer en speelt hij ook kinderliedjes af. Het is net een gechipte Mary Poppins.

 

 

Smart lichten

philips hue smart home lichtLichten worden ook steeds slimmer. Smart LED lampen kunnen bestuurt worden met een app en zodoende aan of uitgezet of gedimd worden. Bij het Philips Hue systeem kan je zelfs de kleur veranderen om de stemming in de kamer in te stellen. Andere smart lichten kunnen meer doen dan alleen een kamer verlichten. Zo heeft de Sengled Pulse bijvoorbeeld een ingebouwde draadloze speaker.

 

 

Smart stekkers

smart stekker kopen gidsSmart stekkers zitten tussen je stopcontact en je huishoudelijke apparaten. De stekker kan je vervolgens verbinden met je telefoon door middel van een app, waardoor je die apparaten op afstand aan en uit kan zetten. Een voorbeeld hiervan is de Belkin WeMo Insight Switch. Andere stekkers zoals de MeterPlug, zullen zelfs monitoren hoeveel energie een apparaat verbruikt.

 

 

Smart sloten

smart slotenSmart sloten zoals de Goji Smart Lock maken het mogelijk om te bepalen wanneer je huis vergrendeld of ontgrendeld is, wat super handig is om babysitters en hondenwandelaars toegang te verschaffen. Goji neemt ook foto’s van iedereen die voor het slot staat, waardoor je een extra laag van beveiliging hebt.

 

Huishoudelijke apparaten

Op het gebied van het slimmer maken van huishoudelijke apparaten zijn bedrijven zoals Whirlpool en GE bezig om uit te zoeken wat mensen graag willen automatiseren. ‘Beeld je bijvoorbeeld in dat je snel met het avondeten wilt beginnen,’ zegt Lou Lenzi van GE. ‘Vertel je oven dan via je smartphone dat deze voorverwarmd moet worden terwijl je naar huis gaat vanuit het werk. Of misschien wil je de ijsmaker van de koelkast controleren om te zien hoeveel ijs je in de dispenser hebt en vertel hem dat hij meer moet maken voordat de onverwachte gasten arriveren.’ Het zal niet als een verrassing komen dat slimme huishoudelijke apparaten wat duurder zijn hun ‘domme’ tegenhangers.

 

Smart home kits

Om het doe-het-zelvers wat makkelijker te maken verkopen sommige bedrijven voorverpakte smart home kits, waar een aantal slimme apparaten van één bedrijf in zitten. Iris Safe & Secure kit van Lowe is zo’n soort product en er zit een bewegingssensor, smart keypad, contactsensoren en een hub in. Alle apparaten van Lowe kunnen verbonden worden met de hub, waardoor je ze vanuit één punt kan besturen. Nog een start kit is het Enguardian Kit van EnGenius en hier zit een HD IP camera en een gateway apparaat in die je camera niet alleen met het internet verbind, maar ook een draadloos netwerk creëert. Deze kits maken het mogelijk om extra camera’s en sensors toe te voegen, dus je bent niet afhankelijk van het startpakket. Het enige probleem is dat ze vaak wel alleen maar samen kunnen werken met smart home gadgets van het merk dat je koopt. De Iris is bijvoorbeeld niet compatibel met de Nest thermostaat.

Smart Home beveiliging

 

Smart home hubs

Uiteindelijk worden alle smart apparaten verbonden met het internet, maar de manier waarop ze met andere smart apparaten communiceren en met je lokale netwerk verbinden kan verschillen. De grote verscheidenheid aan communicatie methoden die gebruikt worden door verschillende apparaten is één van de grootste uitdagingen bij smart home technologie. Hoe zorg je ervoor dat gadgets die verschillende protocollen gebruiken met elkaar communiceren en wat nog belangrijker is, hoe bestuur je ze centraal?

Veel smart home apparaten (zoals LED lampen) gebruiken ZigBee, Z-Wave of Belkin WEMO technologie om draadloos met elkaar te verbinden. Als een smart home apparaat geen Wi-Fi of Bluetooth heeft, maar alleen ZigBee of Z-Wave gebruikt, dan moet dat apparaat eerst verbonden worden met een brug of hub die zelf verbonden is met je router. Sommige apparaten zoals de Philips Hue lichten worden geleverd met hun eigen hub, maar als je meerdere smart home producten wilt besturen, dan heb je een hub nodig die meerdere apparaten en protocollen ondersteund.

Er zijn een aantal kanttekeningen met smart hubs. Zelfs als een smart hub ZigBee apparaten ondersteund, dan betekend dit niet automatisch dat alle ZigBee smart producten hiermee zullen werken. Voordat je een smart hub koopt moet je ervoor zorgen dat hij de smart apparaten ondersteund die je in je huis hebt of aan wilt schaffen. Wat het nog iets gecompliceerder maakt is het feit dat als je bijvoorbeeld een Dropcam of Philips Hue lamp koopt, je deze apparaten eerst moet activeren door gebruik te maken van de daarvoor bestemde apps en een account aan moet maken voordat je ze kan verbinden met een hub.

 

Smart home services

Naast dat je smart home technologie kan toepassen door het installeren van individuele apparaten, kan je dit ook doen door middel van services. Deze worden aangeboden door verschillende bedrijven. Van beveiligingsbedrijven tot telecom en ook kabel. Het verschil tussen deze services en doe-het-zelf apparaten is dat de apparaten aangeboden en geïnstalleerd worden door het bedrijf, in plaats van dat je elke gadget zelf koopt die je wilt voor de automatisering van je huis. Momenteel zijn deze smart services de manier waarop de meeste mensen hun huizen slimmer maken.

Met smart technologie services meld je je vaak aan voor de service en het installeren van alle apparaten wordt voor je gedaan. Het verschil tussen doe-het-zelf apparaten en services is dat je bij de eerste alleen maar de hardware aan hoeft te schaffen, maar meer werkt hebt om ze te installeren. Voor smart home services sluit je vaak een abonnement af en betaal je een maandelijks bedrag. Deze laatste is makkelijker, maar je betaald hier wel meer voor.

 

Veiligheidszorgen

Naast de wat lastige wereld van verschillende communicatie methoden is beveiliging een andere primaire zorg wanneer je smart home technologie in je huis gaat installeren. In november 2014 werd het duidelijk dat een Russische website meer dan 4.000 webcams in de VS aan het streamen was. Hier zaten ook baby camera’s en camera’s van ziekenhuizen bij. Elke stream liet ook de GPS coördinaten van elke camera zien. Hackers konden in deze webcam streams komen, omdat de personen die de camera’s aangeschaft hadden niet de moeite hadden gedaan om het standaard wachtwoord aan te passen. Alhoewel het makkelijk is om ons zelf de schuld te geven vanwege het slechte gedrag op het gebied van wachtwoord veiligheid, liet het webcam nieuws zien hoe kwetsbaar smart home technologie voor inbreuken op de beveiliging is.

‘Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen tijdens het ontwerpen’, zegt Mike Harris van Zonoff, een marktleider op het gebied van geïntegreerde software voor smart apparaten. ‘We leveren aan enorme bedrijven. Die accepteren dat soort slecht nieuws niet. Ze zorgen ervoor dat we geen korte wegen nemen. Andere bedrijven hebben producten snel op de markt gebracht. Dat geeft de gehele industrie een slechte naam.’

Voor smart tech waarbij je je aan moet melden en verbinden met een cloud service om je apparaat op afstand te besturen, bieden veel van deze bedrijven versleutelde verbindingen met hun cloud platform. Je doet er goed aan om dit te vragen wanneer je je aanmeld voor een cloud service. En daarnaast begint een goede beveiliging met sterke wachtwoorden en dit geld niet alleen voor smart technologie die je misschien gaat installeren, maar elk apparaat in je thuisnetwerk, ook routers.

Smart Home apparaten

 

Conclusie

Als je je huis wilt automatiseren, dan kan je dit het beste stap voor stap doen. Probeer eerst te beginnen met smart stekkers, welke veel bestaande huishoudelijke apparaten om zullen zetten in smart apparaten. Overweeg ook om te investeren in smart home technologie waar je geld mee kan besparen. Het automatiseren van lichten en huishoudelijke apparaten kan echt voor grote energiebesparingen zorgen. Nest keek een jaar lang naar de data van hun gebruikers en ontdekte dat ze ongeveer 20 procent per jaar bespaarden op het verwarmen en koelen van hun huis.

Het is het waard om goed naar de cijfertjes te kijken en je huis te inspecteren. Ben je gek op gadgets en vind je het leuk om met technologie te spelen? Je kan geld besparen en je leven een beetje makkelijker maken door doe-het-zelf smart apparaten uit te kiezen. Als je het type bent die een apparaat wil die je één keer in hoeft te stellen en daarna kan vergeten, dan kan is het investeren in een geautomatiseerde service mogelijk de extra kosten waard.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo