Sonos Play:5 review

De originele Sonos Play:5 stond lange tijd aan de top van de speakers voor meerdere kamers van Sonos en was het vlaggenschip model. Dit was zelfs zo lang het geval dat hij er een beetje gedateerd uit begon te zien. Als je het nieuwe model naast de oude zet, dan merk je meteen op dat het model veel strakker een aantrekkelijker is. Het oude model stond op een soort van standaard en deze leek er meer onder geplakt, maar de nieuwe Sonos Play:5 heeft een schoon en een rechthoekig design die niet onderbroken wordt. Je kan hem aanschaffen in matte zwart of wit en beide zien er net zo goed uit. Het rechthoekige design maakt het daarnaast mogelijk om hem horizontaal of verticaal neer te zetten, wat je meer flexibiliteit geeft op het gebied van het plaatsen van de speakers.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sonos Play:5 review

Bouwkwaliteit

Sonos beweert dat er bijna 60.000 weldoordachte gaten zijn geboord in de voorste grill. Men heeft zelfs goed overwogen waar het Sonos logo geplaatst moest worden, zodat het geluid hierdoor niet verstoort wordt. De behuizing van de speaker voelt ook stevig aan en heeft een goed gewicht. Op de bovenkant heeft Sonos touch besturingen geïntroduceerd die reageren op ‘swipes’ om de volume aan te passen. Er zit een gyroscoop in de Sonos Play:5 die de oriëntatie detecteert, zodat het aanpassen van de volume altijd aan de bovenkant zit, wat erg handig is. Om deze reden zul je ook niet de traditionele ‘-‘ en ‘+’ volume markeringen terugvinden.

sonos play 5 kopen review

De Sonos Play:5 roteren zal uiteraard ook een effect hebben op de fysieke speaker verhouding en hier heeft Sonos rekening mee gehouden. Wanneer de Sonos Play:5 verticaal staat, dan wordt de tweeter op de top naar beneden gericht, zodat het geluid niet richting het plafond wordt gestuurd. De tweeter in het midden doet het meeste werk net als traditionele aparte stereo speakers.

Net als bij de andere speakers van Sonos ligt de kracht in hoe goed ze ondersteund worden op het gebied van internet streaming services door middel van de Sonos Controller app voor iOS, Android, Windows en OS X. De app wordt ook gebruikt om de speaker met je netwerk te verbinden en je wordt ook stap voor stap geholpen om je draadloze netwerk informatie toe te voegen. Er is ook een Ethernet poort als je router in de buurt staat.

 

Streaming services en Sonos controller

Sonos ondersteund de meeste populaire muziek streaming services, waaronder Spotify, Deezer, Google Play Music en Tidal en ook voldoende internet radio services zoals TuneIn en Rdio. Daarnaast heeft Sonos ook beloofd dat ondersteuning voor Apple Music binnenkort ook toegevoegd wordt. Op het gebied van services biedt Sonos verreweg de meest robuuste compatibiliteit.

SONOS PLAY-5 controller

De Sonos controller app werkt goed met alle services. Als je meerdere streaming services gebruikt, dan kan je gebruik maken van de universele zoekopdracht, zodat de artiest of album die je zoekt, gezocht wordt in alle muziek services die je geïntegreerd hebt. Dit is vooral handig wanneer muziek alleen maar beschikbaar is op bepaalde services. Spotify bestuur je via de Sonos controller app in plaats van het Spotify Connect protocol. Artiesten en albums die je opgeslagen hebt in Spotify zullen niet verschijnen in de Spotify sectie van de Sonos app. Dit houdt in dat je handmatig de inhoud op moet zoeken. Gelukkig kan je afspeellijsten die je gecreëerd hebt in Spotify wel bekijken.

Zonder Spotify Connect betekent dit ook dat je niet naadloos kan switchen tussen apparaten en speakers en verder gaan waar je gebleven bent. Wat zo mooi is aan Spotify Connect is dat je naar een album of liedje kan luisteren op je smartphone en zodra je thuis komt over kan schakelen op je speakers, maar dit is dus helaas niet mogelijk met het Sonos systeem. Sonos heeft echter één groot voordeel en dat is meerdere streams vanaf één Spotify account afspelen. Dit betekent dat je verschillende nummers in elke kamer kan afspelen waar je een Sonos systeem hebt. Normaal gesproken kan je met Spotify maar één liedje per keer streamen. Je hebt met de Sonos controller app ook toegang tot muziek dat opgeslagen is op je smartphone, tablet, computers in het netwerk of NAS, zodat je je eigen lokale muziek af kan spelen.

SONOS PLAY-5

We vinden persoonlijk dat Sonos een wat raar en onhandig wachtrij systeem gebruikt voor het afspelen van muziek en het creëren van afspeellijsten. Je moet een specifiek album aan de wachtrij toevoegen om deze af te spelen, in plaats van dat je een nummer selecteert en dat hij doorgaat met het volgende nummer. Dit houdt in dat een album halverwege beginnen en wat tijdrovende taak wordt. Zodra je echter een beetje gewend raakt aan het systeem is het geen probleem en het wachtrij systeem betekent dat je makkelijk afspeellijsten kan maken.

Er is ook een opzichzelfstaand afspeellijst systeem van Sonos, waarmee je een wachtrij voor later op kan slaan of een afspeellijst kan creëren voor een andere dag. Het is vooral handig wanneer je een afspeellijst wilt maken van liedjes die op verschillende streaming services of netwerklocaties te vinden zijn. Afgezien van een aantal vervelende onhandigheden waar je uiteindelijk wel aan gewend raakt, is de app goed ontworpen en makkelijk om mee te navigeren.

 

Geluidskwaliteit

Je kan de Sonos Play:5 gebruiken om speakers te groeperen als je meerdere speakers in het huis hebt en tegelijkertijd muziek af wilt spelen en ook als je twee Sonos Play:5 speakers voor stereo geluid wilt gebruiken (één voor het linker kanaal en één voor de rechter). Sonos geeft aan dat als je de speakers verticaal neerzet, je een wijdere geluidsbeleving krijgt en horizontaal geeft een meer duidelijke stereoscheiding.

Goedkoopste Sonos Play:5

Als je een Sonos PLAYBAR en SUB hebt, dan kan je ook twee Sonos Play:5 speakers gebruiken voor de achterste kanalen om een 5.1 instelling te creëren. Dit kan echter erg duur worden en daarom raden we hier Play:1 speakers voor aan. Naast dat de Sonos Play:5 fungeert als een met internetverbonden speaker, zit er ook een aansluiting op de achterkant als je de speaker wilt verbinden met een audio bron met draad. Dit kan een Cd-speler, maar ook een draaitafel zijn.

Binnenin de Sonos Play:5 zitten zes speciaal ontworpen aandrijvers, namelijk: drie mid-woofers en drie tweeters voor de hoge frequenties. Deze worden gecombineerd met zes class-D versterkers. De Sonos Play:5 kan met gemak een kamervullend geluid creëren. Voornamelijk de bass is erg rijk met een goede sterkte, maar niet te veel om de hoge frequenties te vertroebelen. De mids en treble zijn helder en scherp. De hoge tonen in een jazz nummer zijn onderscheidend en vocalen hebben een geweldige helderheid. De Sonos Play:5 kan elk soort genre aan en levert impact en opwinding wanneer nummers dat nodig hebben of meer zachte tonen voor akoestische, vocale liedjes.

 

Trueplay

Akoestische prestaties kunnen drastisch beïnvloed worden op basis van hoe je je speakers neerzet. Zet je ze bijvoorbeeld dicht bij de muur of juist in de hoek of heb je ze liever achter een gordijn. Het laatste is iets dat veel gebruikers doen volgens Sonos. Schijnbaar vindt niet iedereen het fijn dat hun speakers open en bloot in de kamer staan.

SONOS PLAY-5 trueplay

De nieuwe Trueplay afstel software van Sonos is onderdeel van de Sonos controller app. Trueplay probeert om akoestische transparantie te leveren bij het het kalibreren van je speaker op basis van de akoestische reactie in je kamer. De speaker zal testgeluiden uitzenden en de microfoon van je iOS apparaat gebruiken om vast te stellen hoe het geluid klinkt. Je moet je handen en het apparaat ronddraaien en in de app kan je een uitgebreide handleiding vinden. Als je niet genoeg beweegt, dan wordt je hier ook van op de hoogte gesteld.

De Trueplay software analyseert dan hoe de testfrequentie afkaatst op de verschillende oppervlaktes in je kamer en stelt de speaker zo af dat je het beste resultaat krijgt. Trueplay werkt momenteel jammer genoeg alleen maar met iPhones, iPads en iPods. Dit komt vanwege de standaard hardware die er in zit, wat ervoor dat Sonos weet hoe elke microfoon presteert. Er is simpelweg te veel variatie in Android en Windows Phone apparaten om een hardware catalogus te maken voor de verschillende microfoon hardware.

sonos play5 reviewTijdens het testen hielp Trueplay, maar alleen tijdens zeer extreme scenario’s, zoals wanneer de speaker in een gesloten boekenkast werd gezet. In het begin klonk het geluid bijvoorbeeld gedempt en veel treble ging verloren. Trueplay paste vervolgens de EQ aan om de hogere frequenties te benadrukken, wat hielp om een gedeelte van het verloren detail te herstellen. Trueplay is het zeker waard om uit te voeren, zelfs als het verschil niet altijd enorm zal zijn. Het is alleen jammer dat je mogelijk een iOS apparaat moet lenen om er mee te werken.

 

Conclusie Sonos Play:5 review

Er zijn een hoop positieve dingen die we kunnen zeggen over de Sonos Play:5. De enige echte teleurstelling is het gebrek aan Bluetooth ondersteuning, wanneer rivalen zoals Bose SoundTouch 10 speakers introduceren die zowel ondersteuning voor internet muziek en Bluetooth verbonden apparaten biedt. Het zorgt ervoor dat Sonos een beetje achter de feiten aanloopt en dat is iets dat je niet verwacht van dit bedrijf, aangezien ze vaak als de pioniers worden gezien op het gebied van audio voor meerdere kamers.

Maar of je nu een bestaande Sonos eigenaar bent of je eerste koopt, de Sonos Play:5 is een speaker die geweldig klinkt en er aantrekkelijk uitziet. Dit is zonder twijfel en welverdiend het nieuwe vlaggenschip model van Sonos. Deze uitstekende speaker is verkrijgbaar vanaf €480.

Vergelijk prijzen bij:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo