Sinds de Engelse microfoonproducent Sontronics is opgericht in 2005 heeft het een verzameling aan verschillende microfoonsoorten uitgebracht – soms met behoorlijk opvallende ontwerpen. De laatste telg van het bedrijf, de Sontronics Saturn, zal zeker niemand ontgaan – het retro-ontwerp doet denken aan de enorme radiomicrofoons van vervlogen tijden.
Vergelijk prijzen bij:
- Bax-Shop: bekijk aanbieding
Wat is dus het achterliggende idee? De oprichter van Sontronics, MD en designer Trevor Coley, vertelde ons dat hij dezelfde vraag talloze keren heeft gehoord van gebruikers: “Ik zoek gewoon één microfoon die ik overal voor kan gebruiken – welke moet ik kopen?”.
Meestal is het antwoord dat zo’n microfoon niet bestaat. Alle microfoons nemen weliswaar geluid op, maar het is net gereedschap in een garage – iedere klus heeft een ander model nodig – en je kunt misschien wel een spijker de muur in slaan met een tang, maar een hamer geeft betere resultaten.
Hoe dan ook zette de vraag Trevor aan het denken, en begon hij meer onderzoek te doen om de ideale microfoon voor alle gebruikers te ontwerpen. Het resultaat is de Sontronics Saturn, een condensatormicrofoon met multipatronen. Trevor vertelde dat de microfoon meer dan twee jaar lang is ontwikkeld, en dat hij in de laatste twaalf maanden is getest door een paar van de belangrijkste mensen binnen de industrie (zoals producers Flood, Alan Moulder en Paul Staveley O’Duffy).
Sontronics Saturn review
In detail
Bij de Saturn krijg je een aantrekkelijke aluminium draagtas met combinatiesloten. Er zijn twee componenten: de microfoon zelf en de strak gebouwde draagconstructie om hem aan een standaard te bevestigen. Het meest opvallende element is de grote cirkelvormige grille/capsule – bijna 3.5 inch in doorsnee, en flexibel opgehangen in het midden van een 6 inch grote metalen ring met behulp van vier kleine veren.
Het diafragma van de microfoon is verbonden met de rest van de elektronica (ineen vierkante doos die vastzit aan de metalen ring) met behulp van bekabeling in een veer, zodat je hele capsule dus los ‘zweeft’. Alle schakelopties zitten op het voorpaneel van de doos.
Er is een schakelaar voor demping van 10dB of 20dB als je dat nodig hebt, plus een hi-pass filter waarmee je het lage bereik kunt terugdringen onder 75 of 125Hz met 12dB/octaaf. Met de andere schakelopties kun je kiezen uit vijf polaire patronen – omnidirectioneel, subcarioïde, unidirectioneel, hypercardoïde en bidirectioneel. Dit is te kiezen met een geribbeld selectiewiel waarmee je door de verschillende opties kunt schakelen – ieder patroon is grafisch weergegeven op de microfoon en heeft een blauwe LED die oplicht zodra het specifieke patroon is geselecteerd.
De ophanging is stevig gebouwd. De microfoon is stevig te schroeven in een basisplatform met twee verticale kolommen aan iedere kant. Deze kolommen zijn bevestigd aan de uiteinden van een maanvormige sectie met een samenstelling die van genoeg rubber is voorzien om schokken op te vangen. Het maanvormige deel zet je aan een standaard via een gewone hoekbevestiging, die je over 180° kunt draaien met een draaiknopje.
LEES OOK: Microfoon kopen? Gebruik onze tips & gids
Gebruik
Bij een mannelijk hoofdstem met een unidirectioneel patroon en 75Hz roll-of legde de Sontronics Saturn alles vast met meer dan genoeg helderheid en zonder duidelijke gebreken in het frequentiebereik. Het geluid heeft een heldere, enigzins doordringende klank – prettig luchtig zonder knarsgeluid.
De frequentieresponsgrafiek laat een behoorlijk vlakke respons zien tot en met 2kHz, waarna het licht oploopt tot een plateau van 7kHz tot 9kHz. Vervolgens loopt het gelijkmatig af van 10kHz tot 20kHz. Deze verhoogde reactierespons is niet slecht voor stemopnames, en zorgt dat de stem aanweziger is zonder onnatuurlijk te klinken – al kan het enige nadruk leggen op aanwezige sisklanken.
Over het algemeen is dit echter een microfoon die je snel uit de kast zou trekken als je een stem moet opnemen.
Het luchtige topbereik is ook een voordeel bij het opnemen van akoestische snaarinstrumenten – al het detail komt met genoeg nadruk door bij het opnemen van verschillende akoestische gitaren. De draagconstructie maakt het ook makkelijk om het instrument dichtbij te houden.
Gedurende een complete dagsessie, waarin we een albumnummer opnamen met alleen de Saturn, waren de resultaten sterk – niet alleen van de hoofd- en achtergrondstemmen, maar ook van verschillende geluidbronnen zoals fluiten, tamboerijn en andere percussieve geluiden plus melodica. Die laatste werd opgenomen met de open en natuurlijke omnidirectionele modus om nuttig omgevingsgeluid mee te tellen. Dit alles bevestigt dat de Sontronics Saturn een alleskunner is.
Conclusie Sontronics Saturn review
Er zijn veel opties beschikbaar als je op zoek bent naar een cardoïde condensatormicrofoon met groot diafragma voor vocals, en de Saturn zou absoluut hoog in de lijst staan als hij alleen dat deed. Die extra patronen geven hem echter veel uitgebreidere mogelijkheden, zodat het een werkpaard in de studio kan zijn – vergelijkbaar met de AKG 414 en Neumann U87.
Met die flexibiliteit kan de Saturn een microfoon worden voor allerlei verschillende taken.
Vergelijk prijzen bij:
- Bax-Shop: bekijk aanbieding