Sony RX100 IV review: indrukwekkende camera

De Sony RX100 IV is een camera voor personen die niet van een compromis houden. De combinatie van een 1-inch sensor en f/1,8-2,8 lens geeft dezelfde licht verzamel kwaliteit van een full-frame camera met f/4,9-7,6 lens. Dit is iets beter dan zo goed als elke spiegelreflex- en systeemcamera met hun kit lenzen, dus we kunnen verwachten dat de beeldkwaliteit vergelijkbaar is. Hij is echter veel kleiner dan deze twee soorten camera’s met een gewicht van 298 gram en een dikte van maar 41mm. Hij past bijna in alle broekzakken en je kan hem de hele dag met je meenemen. In deze Sony RX100 IV review ontdek je alles wat deze camera te bieden heeft.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sony RX100 IV review:

Features

Waarbij de dichtstbijzijnde concurrenten (de Canon G7 X en Canon G5 X) je laten kiezen tussen een elektronische zoeker (op de G5 X) en een echt broekzak design (de G7 X), voegt de RX100 IV een zeer kwalitatieve zoeker toe die terug gaat in de camera wanneer je hem niet nodig hebt. Er is ook ruimte voor een LCD scherm, welke in een hoek van 45 graden naar beneden kantelt en in een hoek van 180 graden naar boven voor zelfportretten. Continue foto’s schieten is fenomenaal snel met een snelheid van 16 fps of 5.5 fps met continue autofocus. Video enthousiastelingen zullen de 4K video-opname, de ingebouwde neutrale dichtheid filter voor een breed diafragma in helder licht en de mogelijk om 1080p video tot 1.000 fps te maken voor 40x slow motion zeer op prijs stellen.

De Sony RX100 IV heeft zo veel talenten dat het makkelijker is om de dingen op te noemen die hij niet kan. Zo heb je bijvoorbeeld geen touchscreen en er zijn niet veel enkele functieknoppen voor snelle toegang tot instellingen. Belichtingscompensatie, drive modus en flits instellingen hebben speciale knoppen en de laatste twee plus een Custom knop kunnen gekoppeld worden aan verscheidene andere instellingen. Een draaiwiel en lensring bieden snelle toegang tot handmatige belichtingsinstellingen, maar fotografen die graag zelf de controle hebben zullen een aardige hoeveelheid tijd spenderen aan het navigeren in de menu’s. Er is geen flitsschoen voor externe flitsen en draadloze triggers, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat een hoop mensen dit zullen missen. De batterijduur is relatief kort met 280 foto’s, maar dit is beter dan de 220 van de concurrerende Canon camera’s.

Goedkoopste Sony RX100 IV Review

De 2,9x zoom met de 24-70 mm brandpuntsafstand is relatief bescheiden. Dit is kleiner dan de Canon G7 en G5 X met een bereik van 25-100 mm, maar niet heel anders dan spiegelreflex en systeemcamera’s die over het algemeen een bereik van 27-82 mm hebben. Dat brengt ons meteen op een ander limiet. Je kan namelijk de lens van de RX100 IV niet verwisselen. We geven mogelijk iets aan wat niet als een verrassing komt, maar het is zeker iets waar je goed over na moet denken voordat je ruim €1000 investeert in een camera. De sensor en lens combinaties kunnen goed meekomen met een spiegelreflex of systeemcamera met een typisch budget lens, maar kunnen zeker weten niet opboksen tegen wijde diafragma, telefoto en andere specialistische lenzen. Dit is de primaire compromis van het kleine design. Je kan echter een budget systeemcamera en extra lenzen voor de prijs van deze camera kopen, maar je zal deze niet in je broekzak stoppen.

LEES OOK: Beste Camera kopen gids

Voor een prijs van ruim €1000 verwacht je dat deze compactcamera een genot is om te gebruiken, maar de RX100 IV kan ons niet volledig overtuigen. De kleine metalen voorkant laat weinig over om aan vast te houden. Zelfs een kleine rand zou het veiliger maken om hem in de hand te houden. De knoppen zijn aardig klein en basis aanpassingen van de instellingen kan vervelend zijn. De twee eerdergenoemde Canon camera’s presteren veel beter op dit gebied met hun touchscreen bestuurde autofocus en de speciale knoppen om de belichting te compenseren.

De Sony RX100 IV is echter veel sneller dan de twee Canon camera’s en maakt elke 0,4 seconden een foto tijdens normaal gebruik. De autofocus snelheid was vooral indrukwekkend, wat 0,3 seconden duurde en dit zelfs in situaties met weinig licht. We merkte echter meer autofocus problemen, met een gemiddelde van 5 procent gedurende onze testen. Dat is volgens ons nog steeds acceptabel en de snelheid waarmee de RX100 IV foto’s schiet maakt het erg makkelijk om twee of drie te maken voor de veiligheid. Continue modus behaalde een snelheid van 15,5 fps en hield het 47 JPEGs uit voordat hij vertraagde naar 5,1 fps, een fenomenaal resultaat. RAW was langzamer met een snelheid van 8,5 fps, welke na 27 frames daalde tot 1,6 fps. Dat is echter nog steeds sneller dan de meeste camera’s in deze prijsklasse voor JPEGs.

 

Videokwaliteit en slow motion Sony RX100 IV

Deze snelle prestaties zorgen ook voor enorme voordelen voor video opnames. De 4K video modus produceert 8-megapixel frames (vier keer de resolutie van 1080p video) en de kwaliteit is fantastisch. Details waren significant scherper dan 1080p beeldmateriaal en niet alleen wanneer je het bekijkt op een 4K display, maar ook wanneer het geschaald is tot een 1080p resolutie. De camera schakelt over naar een vlakker kleurprofiel voor video dan bij foto’s, wat je een betere startpositie geeft voor kleurschaling in bewerkingssoftware. Autofocus was soepel en reageerde redelijk goed, alhoewel zonder een touchscreen het niet echt haalbaar is om het autofocus punt te bewegen tijdens opnames.

Vergelijk prijzen bij:

Beste Sony RX100 IV Review

Slow motion video geeft een gevoel van grootsheid aan bijna elk onderwerp en de slow motion modus van de Sony RX100 IV (en zijn broertje de RX10 II) is de beste implementatie die we ooit gebruikt hebben. 1080p video wordt opgenomen met een snelheid van 250, 500 of 1.000 fps voor 10x, 20x of 40x slow motion. Het is echter niet zo goed als het klinkt. Video’s worden gecodeerd in 1080p, maar de readout van de sensor daalt bij het stijgen van de frames. De 20x en 40x zien er dus niet echt geweldig uit, maar 10x slow motion is fantastisch.

Autofocus en belichting moeten voordat de opname kan beginnen ingesteld worden en het limiet van de opname is twee seconden, waarbij de video afgespeeld wordt in slow motion tijdens het schrijven naar het geheugen. Dit maakt het proces redelijk intensief qua handelingen, maar dit is niet noodzakelijk een slecht iets. Het is nog steeds zorgwekkend hoe snel je je harde schijf kan vullen met een grote collectie aan slow motion video’s.

LEES OOK: De beste systeemcamera van dit jaar

 

Beeldkwaliteit Sony RX100 IV

De beeldkwaliteit van de Sony RX100 IV is ook extreem indrukwekkend. De 1-inch, 20-megapixel sensor zorgt voor genoeg detail voor A3 printjes. Details zien er schoon, scherp en natuurlijk uit in erg heldere omstandigheden, afgezien van de sporadische autofocus fout die we hierboven hebben beschreven. Wanneer een snelle sluitsnelheid of afnemend licht de camera meer onder druk zette, zorgde de heldere f/1,8-2,8 lens ervoor dat de verstoring onder controle gehouden werd.

Ons enige kritiekpunt op dit gebied is dat de erg vergelijkbare Canon G5 en G7 X zelfs nog beter zijn tijdens situaties met weinig licht, wat ze te danken hebben aan hun superieure reduceringsproces van verstoring en iets betere zoom bereik. Deze verschillen zijn echter minimaal en wij zouden op basis van alleen dit niet voor de een of de andere kiezen. Alle drie camera’s gebruiken 1-inch sensors en f/1,8-2,8 lenzen en qua beeldkwaliteit is het verschil niet groot.

 

Conclusie Sony RX100 IV review

We kunnen niet ontkennen dat de RX100 IV een enorm indrukwekkende camera is. Maar voor deze prijs verwacht je uiteraard ook niet minder. Hij is zeker niet perfect, maar de beperkingen die hij heeft zouden we zeker geen dealbreaker noemen. Het enige probleem is een geweldige concurrentie. Onze voorkeur gaat uit naar de besturing van de Canon G7 en G5 X, met hun speciale belichtingscompensatie knoppen en touchscreen bestuurde autofocus. Ze presteren ook net iets beter op het gebied van beeldkwaliteit met hun iets grotere zoom en soepele verstoringsreductie. Canon laat je kiezen tussen een optische zoeker en een echt broekzak design, maar we kunnen het wel zonder een zoeker doen als je nagaat dat de G7 X €479 kost. Maar als je echter de zoeker, 4K video, 1080p slow motion en geweldige prestaties en dit allemaal in je broekzak wilt, dan is de Sony RX100 IV een unieke camera die dit zal bieden.

Sony RX100 IV kopen

Hiermee komen we aan het einde van onze Sony RX100 IV review. Mocht je nog vragen hebben over dingen van deze camera die we niet besproken hebben in deze Sony RX100 IV review, laat dan gerust een reactie achter en we zullen ons best doen om die zo goed mogelijk te beantwoorden. Op onze website kan je ook nog een hoop andere reviews en artikelen vinden over verschillende soorten camera’s, dus neem ook zeker kijkje naar deze artikelen.

Vergelijk prijzen bij:

 

LEES OOK: Beste camera: compact-, spiegelreflex- en systeemcamera

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo