Sony VPL-HW40ES review

Met een prijs van zo’n €1900 is de HW40ES het meest betaalbare model in de thuisbioscoop beamer reeks van Sony. Het is een Full HD model met 3D afspeelmogelijkheden en de steeds meer indrukwekkende SXRD projectie technologie van Sony. Hij is echt best goed en waarom we dat denken zullen we uitgebreid bespreken in deze Sony VPL-HW40ES review, zodat je kan bepalen of je een Sony VPL-HW40ES kopen wilt of niet.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sony VPL-HW40ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Gedetailleerde en kleurrijke beelden
 • Goede waarde voor het geld
 • Aantrekkelijk design
 • Erg makkelijk om in te stellen

Negatief

 • Niet de beste zwartwaarden

 

Sony VPL-HW40ES review:

Belangrijkste features

 • Full HD SXRD projector
 • Actieve 3D (geen bril meegeleverd)
 • Reality Creation beeldverwerking
 • 1700 lumen helderheid
 • Dynamisch irissysteem
 • Prijs tijdens deze review: €2200

 

Design en features Sony VPL-HW40ES

De HW40ES is zowel meer aantrekkelijk als substantieel dan wat je zou verwachten voor het geld. De afmetingen zijn veel groter, dan wat je normaal voor beamers van BenQ, Vivitek en Optoma krijgt in deze prijsklasse, maar door de mooie glanzende witte of zwarte afwerking, het verleidelijke elliptische design en de grote lens die net niet in het midden zit, is dit niet storend.

De afmetingen van de lens belooft veel goeds voor de beeldkwaliteit, vooral wanneer deze gecombineerd wordt met een zeer respectabele 1700 lumen helderheid. Het feit dat de beamer drie van de nieuwste Full HD SXRD projectiechips van Sony gebruikt is ook veelbelovend, gezien de kwaliteit die Sony dit jaar uit deze chips in andere projectors heeft weten te halen (waaronder het grensverleggende VW500ES 4K model).

BEKIJK OOK: Beamer kopen TOP 10

De aansluitingen voor de kabels kan je aan de linkerkant terugvinden, in plaats van aan de achterkant wat normaal is bij de meeste beamers. Dit kan een beetje vervelend zijn als je kabels aan de andere kant zitten. We zouden ook kunnen zeggen dat een bundel met kabels aan de zijkant ook het mooie uiterlijk van de beamer een beetje te niet doet, maar in de meeste gevallen zouden de verbindingen aan de zijkant totaal geen probleem moeten zijn.

Sony VPL-HW40ES kopen

Meer belangrijk/teleurstellend is de afwezigheid van 12v trigger uitgangen. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een gemotoriseerd scherm naar beneden te laten komen wanneer je de beamer aandoet, wat de potentie van de projector in meer complexe installaties een beetje beperkt. Afgezien van dit biedt de HW40ES echter zo’n beetje elke aansluiting die je zou verwachten voor het geld, waaronder twee HDMI aansluitingen met 3D mogelijkheden, videopoorten, een D-Sub PC ingang en een aantal systeemintegratie opties (een IR trigger aansluiting en een RS-232 besturingspoort).

Als je wilt kan je ook een LAN poort gebruiken om een externe 3D verzender toe te voegen, wat een RF transmissie alternatief biedt voor de IR optie in de beamer. We willen echter opmerken dat de ingebouwde versie prima werkte tijdens onze testen. Alle resterende 3D fans moeten echter onthouden dat je geen gratis 3D bril krijgt bij deze beamer. We zijn nooit fans van merken die niet eens één 3D bril meeleveren met producten die 3D mogelijkheden hebben, aangezien dit volgens ons betekent dat ze niet een compleet product verkopen. We kunnen de HW40ES echter mogelijk vergeven voor dit minpunt als de rest van de prestaties erg goed zijn.

De HW40ES behoudt een aantal interessante verwerkingsfeatures ondanks de relatieve betaalbaarheid. Ten eerste is het Reality Creation systeem van Sony aanwezig, welke ontworpen is om de kleuren en texturen in Blu-ray beelden terug te brengen die verloren zijn gegaan tijdens het verwerkingsproces. Ten tweede heeft deze beamer ook de Motionflow technologie van Sony, welke een trillend beeld vermindert tijdens actie scenes.

Over het algemeen zouden we niet aanraden om zulke verwerkingssystemen voor bewegingen te gebruiken met beamers, omdat deze vaak de neiging hebben om afleidende beeld artefacten te genereren en films die opgenomen zijn in 24fps eruit laten zien als een drama gemaakt voor de televisie. Maar er zijn tenminste een paar redelijke interessante Motionflow instellingen, waaronder een film modus die het ietwat knipperende effect van celluloïde opnieuw probeert de creëren (maar iets te sterk voor onze smaak).

Een laatste feature die het waard is om te vermelden, is het behoud van de Dynamic Lamp Control feature voor 3D, wat de helderheid van de lamp van de projector met het openen en sluiten van de actieve 3D bril synchroniseert. De lamp wordt dus helderder wanneer de sluitingen open zijn en dimt wanneer ze gesloten zijn. Dit resulteert in een beeld dat helderder is zonder dat het stroomverbruik hierdoor beïnvloedt wordt.

 

Instellen Sony VPL-HW40ES

De HW40ES is in de meeste gevallen erg makkelijk om in te stellen. De lens biedt een gezonde 1.6x hoeveelheid van optische zoom en er is ook voldoende horizontale en verticale beeldverplaatsing via twee simpele draaiknoppen aan de bovenkant. Er zijn ook poten die je kan verstellen, zodat de projector altijd recht staat.

Er zijn voldoende beeldkalibratie tools beschikbaar voor personen die zich niet bezig willen houden met de meer technische kant van AV, waaronder gamma aanpassingsmogelijkheden en kleurmanagement. Het CM systeem gebruikt de Real Colour Processing technologie van Sony en is dus niet erg standaard in de manier waarop deze werkt, maar het is bruikbaar genoeg als je uitgevogeld hebt hoe alles werkt.

Nu we dat echter gezegd hebben, moet we ook vermelden dat een van de grootste sterktes van de HW40ES is, dat de presets erg behulpzaam zijn. Dit houdt in dat iedereen die niet te veel tijd wil verspillen aan het instellen, bijna het beste van de HW40ES kan krijgen met bijna geen inspanning.

Goedkoopste Sony VPL-HW40ES Review

 

Beeldkwaliteit Sony VPL-HW40ES

De HW40ES zet de sterke prestaties van de projectors van dit jaar voort, ondanks de relatieve betaalbaarheid. Wat vooral indrukwekkend is, is de manier waarop de beelden scherp genoeg zijn om zonder problemen de maximale impact van kwalitatieve Blu-rays weer te geven. Zachtheid en ruis zijn geen probleem zolang je het resolutie onderdeel van het Reality Creation systeem beperkt en de lamp in lage output modus zet en de details die weergegeven worden laten duidelijk de kwaliteit van de nieuwste SXRD chips die Sony ontwikkeld heeft en het lenssysteem van de HW40ES zien.

Het weergeven van fijne details is zelfs terug te vinden in donkere scenes, aangezien de beamer meer van de subtiele grijswaarden oplost en schaduwdetail weergeeft die donkere scenes nodig hebben om er geloofwaardig uit te zien, dan we zouden verwachten voor een beamer van deze prijs.

De kleurreactie van de projector is ook erg indrukwekkend gezien de prijs. Alle tinten bereiken die lastige balans tussen dynamische intensiteit en geloofwaardigheid, waarbij geen enkele kleur te dominant is en geen neiging heeft naar teveel kleurverzadiging. Zolang je uiteraard niet probeert om de meer agressieve beeldpresets of krachtigere instellingen van de Reality Creation verwerking te gebruiken.

De kleurkrachten van de HW40ES vormen ook een deel van de uitstekende detailreactie, aangezien de beamer subtiele kleurveranderingen en combinaties op kan lossen die vaak verloren gaan bij betaalbare projectors.

Nog een uitstekende kwaliteit van de HW40ES is de omgang met bewegingen. We hebben eerder al aangegeven dat de verwerkingssystemen voor de bewegingen beter dan de meeste zijn, maar beelden kunnen zelfs vrijgehouden worden van onnodige bewegingen zonder dat hier een systeem voor gebruikt hoeft te worden.

Kleuren blijven ook goed behouden in donkere scenes, want de HW40ES is in staat om een verrassende hoeveelheid helderheid te behouden tijdens donkere scenes voor een projector die vertrouwt op een dynamisch contrastsysteem (welke een iris opent en sluit om de hoeveelheid licht die door de lens kan gaan te variëren) om de grootste contrasthoeveelheid te bereiken. En dit feit betekent ook dat hij in staat is om meer natuurlijke en krachtige kleuren te leveren in donkere scenes, dan wat je normaal krijgt in de betaalbare sector van de markt.

Er is maar één echt minpunt op het gebied van de beeldkwaliteit van deze beamer en dat is het feit dat de zwartwaarden redelijk tot goed zijn, in plaats van uitstekend zoals de rest. Dit betekent dat erg donkere scenes altijd een beetje grijzig zijn, het maakt niet uit welke beeldinstellingen je gebruikt. Dit grijs is zeker niet ernstig en zoals eerder gezegd beperkt het de schaduwdetails niet en het leidt ook niet tot significante kleurvermindering tijdens donkere scenes. Het maakt donkere scenes echter wel iets minder overtuigend dan de heldere en dit is de enige overtuigende reden om iets langer te sparen voor de betere Sony VPL-HW55ES, welke €2800 kost.

Beste Sony VPL-HW40ES kopen

Lees ook:

 

3D beeldkwaliteit

Is het het waard om nog meer geld neer te leggen voor een paar 3D brillen voor de HW40ES? Nou eigenlijk wel. We waren niet zeker dat we dit zouden zeggen gezien de historie van de 3D projectors van Sony, welke zeker niet vlekkeloos is. Ondanks de relatief lage prijs is de HW40ES een van de meer succesvolle 3D inspanningen van Sony en dit is vooral zo omdat hij niet zo veel last heeft van crosstalk ghosting als sommige andere Sony modellen. Vooral als je de relatief hoge standaardinstellingen van de helderheid van de 3D bril iets verlaagd.

Een relatief kleine hoeveelheid crosstalk maakt het makkelijker om je in te kunnen leven in de gedetailleerde full HD wereld die bereikt wordt door de actieve 3D, vooral wanneer dit geleverd wordt met de accuraatheid in kleuren en helderheid die we bij de 2D beelden al hebben gezien.

De goede helderheid en kleuren van deze beamer helpen 3D ook, aangezien ze het makkelijker maken voor je ogen om de subtiele aanwijzingen die goede 3D beelden gebruiken om een authentiek gevoel van ruimte te geven op te merken.

Al met al kunnen we zeggen dat gezien de lagere hoeveelheid crosstalk, de HW40ES meer inlevend is op het gebied van 3D dan de duurdere HW55ES.

 

Andere dingen die je zou moeten overwegen

Als je nagaat hoe helder deze beamer is, is het verrassend hoe stil hij is, vooral als je de Eco/low lamp modus gebruikt, die we aanraden als de beste optie voor het kijken van films in donkere kamers. Sony claimt maar 21dB geluid bij de laagste instellingen en het is moeilijk om het hier mee oneens te zijn.

 

Moet je de Sony VPL-HW40ES kopen?

Je zou echt serieus moeten overwegen om de HW40ES te kopen. Het is werkelijk een geweldige projector voor het geld, welke een beeldkwaliteit levert die ver boven de standaard van een €2000 beamer uitkomt. De enige echte rivaal in deze prijsklasse is de Epson TW7200 (verkrijgbaar voor €1599) en ook dit is een geweldige projector. Volgens ons is de TW7200 beter op het gebied van zwartwaarden, maar de HW40ES is helderder en gaat beter om met kleuren.

Beste Sony VPL-HW40ES Review

 

Conclusie Sony VPL-HW40ES review

Ook al is de HW40ES het goedkoopste model in de nieuwe SXRD reeks van Sony, het is en blijft een geweldige projector.

We hopen dat je genoten hebt van deze Sony VPL-HW40ES review en dat je aan de hand van deze review kan bepalen of je een Sony VPL-HW40ES kopen wilt of niet.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo