Sony VPL-HW45ES review

De VPL-HW45ES is de opvolger van een klassieke Full HD projector, de VPL-HW40ES. Dat is een formidabele erfenis, maar Sony heeft twee jaar gehad om manieren te bedenken hoe deze geweldige beamer verbeterd kon worden. Het resultaat is zeer goed. Je films zullen er geweldig uitzien, maar een lage input lag betekent dat dit ook een geweldige projector voor gamers is. Als je op zoek bent naar een Full HD beamer, dan is dit zeker weten eentje die op je lijstje zou moeten staan. In deze Sony VPL-HW45ES review zullen we uitgebreid uitleggen wat deze beamer zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sony VPL-HW45ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Aantrekkelijk design
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Geweldig lage input lag voor gaming

Negatief

 • 3D beelden zijn een beetje donker
 • Geen gratis 3D bril meegeleverd

 

Sony VPL-HW45ES review:

Belangrijkste features

 • Full HD SXRD beamer
 • 3D afspelen
 • 1800 lumen helderheid
 • Low latency gaming modus
 • 1.6x optische zoom en horizontale/verticale beeldverplaatsing
 • Prijs tijdens review: €3199

Vergelijk prijzen bij:

 

Design en features Sony VPL-HW45ES

Aan de buitenkant lijkt de VPL-HW45ES als twee druppels water op zijn voorganger. Hij is beschikbaar in zwart of wit en de grote behuizing heeft dezelfde opvallende en voor het overgrote deel mooi zachte bogen, steile hellingen en scherpe hoeken. We zijn erg blij met het besluit dat de veelbelovende grote lens in een inham van de voorkant is gestopt, zodat deze niet vreemd uitsteekt ten opzichte van de rest van de behuizing.

De beamer ventileert hete lucht aan de voorste rand, waardoor het makkelijk is om hem in een inham of tegen een muur met de achterkant te plaatsen. Dit maakt de kijkervaring ook comfortabeler tijdens opstellingen waarbij de beamer voor de kijkers staat.

De connecties zitten onder een lipje aan een kant van de projector. Deze bestaan uit een paar HDMIs, een RS-232 poort, een IR input en een USB poort. De USB is alleen bedoeld voor service updates, dus je kan via deze geen multimedia bestanden afspelen. Het is ook jammer dat er geen 12V trigger output is. Sommige personen zullen het daarnaast ook niet fijn vinden dat er geen D-SUB PC poort is. Steeds meer computers worden echter geleverd met ingebouwde HDMI poorten.

Het projectie systeem in het hart van de VPL-HW45ES is gebaseerd op de eigen SXRD technologie van Sony. Hij levert een Full HD resolutie en standaard dynamische bereik beeld in plaats van 4K en HDR, wat je volledig zou verwachten van een apparaat met deze prijs. De goedkoopste beamer die 4K en HDR ondersteuning biedt is de JVC X5000, welke €3850 kost en zelfs deze projector levert geen overtuigende HDR.

Beste Sony VPL-HW45ES Review

Sony heeft het voor elkaar gekregen om de helderheid van de VPL-HW45ES te verhogen naar 1800 lumen ten opzichte van de 1700 lumen van de voorganger. We kunnen je helaas niet de geclaimde contrast ratio geven, aangezien Sony deze niet wil delen.

Ondanks de bekende buitenkant, claimt Sony dat de binnenkant helemaal opnieuw ontworpen is om een verbeterde kleurprestatie en verminderde ruis te bieden.

Nog meer belovend is de ontwikkeling van een nieuw lijn layer element in de SXRD chipset van Sony. Dit moet de contrast en diepte van de zwartwaarde verbeteren, door een betere lichtfocus en efficiëntie te behouden.

Nog een hardware verbetering is de gebruiksduur van de lamp, welke opgeschroefd is naar 6.000 uren, zolang je de minst zware lamp modus gebruikt. Dit is een van de hoogste cijfers die we ooit hebben gezien bij een projector die niet gebruikt maakt van LED.

Beamers in het betaalbare deel van de markt zien er steeds meer gehomogeniseerd uit en daarom is het heel ongewoon om eentje te vinden die zulke grote hardware aanpassingen maakt, gezien de beweringen van Sony. Laten we echter hopen dat al deze veranderingen ook voor verbeteringen zorgen.

Aan de nieuwe hardware worden onder andere een paar bekende verwerkingssystemen van Sony toegevoegd. Reality Creation is voor een betere scherpte en kleur precisie. MotionFlow pakt bewegingsproblemen aan, zoals vervagingen en een schuddend beeld.

We zien onszelf wel als aardig fanatieke gamers en daarom vinden we het erg interessant dat Sony een nieuwe low latency feature heeft toegevoegd. Dit is ontworpen om de tijd die de beamer neemt om de ontvangen data op het beeld te laten zien te verlagen, iets wat het verschil tussen leven en dood kan zijn in de virtuele wereld.

De VPL-HW45ES biedt nog steeds 3D ondersteuning, waarbij de noodzakelijk 3D verzender in het chassis van de projector is gebouwd. Er wordt echter geen 3D bril meegeleverd wanneer je de beamer koopt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen Sony VPL-HW45ES

Voor het overgrote deel is de beamer erg vriendelijk om in te stellen. De combinatie van een grote 1.6x optische zoom en simpele horizontale en verticale beeldverplaatsing wielen, maken het kinderspel om het beeld op de juiste plaats op je muur of scherm te krijgen. Het maakt niet uit hoe vreemd de vorm van je kamer is.

De menu’s bieden aardig wat controle over hoe beelden eruit zouden moeten zien. Het is het waard om meer te leren over een aantal aanpassingen die je in het menu kan maken als je de beste beeldkwaliteit wilt hebben. Eentje is de Contrast Enhancer, welke je uit of op laag zou moeten zetten. Alles hoger dan dat zorgt ervoor dat donkere gebieden er dominant en hol uit komen te zien. Als je daarnaast een volledig donkere kamer hebt, dan raden we ook aan om de lamp op de laagste instelling te gebruiken.

Tot slot willen we opmerken dat de beelden van de VPL-HW45ES zonder bewerking zo goed zijn, dat je de ruis reductie en beweging verwerkingssystemen het beste uit kan zetten. Zolang je uiteraard een kwalitatieve HD bron bekijkt.

Sony VPL-HW45ES

 

Beeldkwaliteit Sony VPL-HW45ES

In eerste instantie zagen de zwartwaarden er niet echt bevredigend uit. Sommige delen van het beeld zagen er grijs uit terwijl dit zwart zou moeten zijn. Het lijkt ook dat de hoge lamp instelling de ruis in het beeld verhoogt en een vreemde gele tint aan kleuren toevoegt. Gelukkig gaan de beelden van ietwat teleurstellend naar prachtig zodra je de lamp op laag zet.

Op dit moment komt de voortreffelijke contrast prestatie die geïntroduceerd werd met de VPL-HW40ES terug. Exceptioneel rijke, diepe zwarte kleuren delen het frame met mooie heldere witte, levendige en dynamische kleuren. Het beste van alles is dat de schaduwdetails erg indrukwekkend zijn voor zo’n betaalbare beamer.

Voor de prijs van de VPL-HW45ES verwachten we normaal gesproken dat significante details in donkere scenes verwijderd worden wanneer de beamer probeert om licht te verwijderen voor een overtuigende zwarte kleur. Maar dit is gewoon niet het geval. Donkere scenes zien er natuurlijk en vol met diepte uit, waardoor ze veel meer consistent naast heldere scenes zitten.

De beamer krijgt het zelfs voor elkaar om de exceptionele contrast te bereiken zonder de dynamische licht controle features, welke het beeld er afleidend knipperend uit laten zien.

De hoeveelheid detail die de projector uit HD bronnen haalt is simpelweg geweldig. We konden subtiliteiten van kleur, schaduw en textuur zien en dat is iets wat we nog nooit in deze prijsklasse hebben gezien.

Je kan extreme scherpte toevoegen met de Super Resolution verwerkingsoptie, maar we vinden dat dit het beeld er een beetje geforceerd uit laat zien. Een meer effectieve manier om scherpte toe te voegen (en ook een meer tastbaar gevoel van diepte en ruimte) is het Reality Creation systeem. Wij kozen er over het algemeen voor om deze aan te laten staan, maar echt die-hard puristen zullen deze feature uit laten staan.

De lage lamp instelling elimineert de ietwat gele dominatie van de hoge lamp modus en de VPL-HW45ES biedt ook een schitterende kleurprestatie. De sterke zwartwaarden bieden een uitstekende fundering voor de rest van het kleurenpalet. Het gebrek van lage contrast grijsheid vergeleken met andere vergelijkbare betaalbare beamers geeft kleuren ook een meer natuurlijke uitstraling.

Er wordt ook voldoende kleur subtiliteit geboden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat heldere inhoud (zelfs computeranimaties) er eendimensionaal en plastic achtig uit zullen zien.

Gamers zullen verrukt zijn om te horen dat de VPL-HW45ES met de low latency modus maar 15ms nodig heeft om beelden weer te geven. Dit is een indrukwekkend laag getal voor beamers en het is onmogelijk om de beamer de schuld te geven voor het sterven of andere fouten in je game.

Het is lastig om iets negatiefs te zeggen over de beelden van de VPL-HW45ES zodra je instellingen een klein beetje aangepast hebt.

Als we echter iets moeten noemen, dan moeten we stellen dat de beelden er niet zo helder uit zien als idealiter mogelijk is wanneer je de zwartwaarden en contrast aangepast hebt.

Goedkoopste Sony VPL-HW45ES Review

Vergelijk prijzen bij:

 

3D beeldkwaliteit Sony VPL-HW45ES

Alhoewel de VPL-HW45ES niet geleverd wordt met een 3D bril, stuurde Sony eentje mee voor onze test. De resultaten waren niet geheel overtuigend.

Het goede nieuws, is dat de 3D beelden een gevoel van schaal en diepte geven. Dit is het resultaat van de indrukwekkende contrast prestatie van de beamer, wat het mogelijk maakt om de soort subtiele licht verschillen te bereiken die je ogen helpen om verschil in afstand in de echte wereld waar te nemen.

Het geweldige detail van de projector is ook aanwezig bij 3D. Het was een opluchting om erachter te komen dat dit detail nagenoeg niet beïnvloedt werd door ghosting ruis, wat zo vaak voorkomt bij apparaten die gebruik maken van actief 3D.

Ons probleem met 3D, is het ernstige gebrek aan helderheid. Actieve 3D beelden zien er altijd minder helder uit dan 2D beelden, maar deze reductie is bij de VPL-HW45ES ongewoon extreem. Dit maakt het overschakelen van 2D naar 3D meer een prestatie compromis dan een poort naar een spannende nieuwe dimensie.

We zijn ook geen fan van de nieuwste 3D bril van Sony. Zelfs als je hem oncomfortabel hoog op je neus zet, zal deze nog steeds te veel van de buitenwereld rond de lenzen binnenlaten.

 

Moet je de Sony VPL-HW45ES kopen?

Zolang je je kamer helemaal donker kan maken om gebruik te maken van de lage lamp modus van de VPL-HW45ES, zou deze beamer zeker op je lijstje moeten staan.

De Epson EH-TW7200 kost ongeveer hetzelfde, maar is twee jaar oud en de VPL-HW45ES laat die leeftijd zien. De nieuwe Epson TW7300 zal mogelijk voor wat concurrentie zorgen, maar deze is nog niet klaar om uitgebracht te worden.

Je kan overwegen om €600 te besparen met de BenQ W3000, maar die beamer haalt niet dezelfde prestaties, heeft last van een regenboog effect en een erg hoge input lag.

De VPL-HW65ES van Sony biedt zeker een boost in prestatie, vooral op het gebied van contrast, maar deze kost €800 meer.

Vergelijk prijzen bij:

Goedkope Sony VPL-HW45ES Review

 

Conclusie Sony VPL-HW45ES review

Sony heeft misschien de tijd genomen om de VPL-HW40ES bij te werken, maar de VPL-HW45ES blijkt het wachten waard te zijn. De beste beelden zijn zelfs nog meer indrukwekkend dan die van de voorganger. Daarnaast zou de nieuwe low latency modus erg interessant moeten zijn gamers.

We hopen dat je genoten hebt van deze Sony VPL-HW45ES review.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo