Sony VPL-HW65ES review

De HW65ES is de nieuwste premium full HD beamer van Sony. Hij maakt gebruik van de optische SXRD technologie van Sony en kan 3D afspelen. De indrukwekkende specificaties bestaan uit 1.800 lumen helderheid, een ongewoon lange levensduur van 6.000 uur voor de lampen en een erg hoge contrast ratio van 120.000:1. In deze Sony VPL-HW65ES review zullen we deze beamer uitgebreid bespreken.

Vergelijk prijzen bij:

 

Sony VPL-HW65ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Uitstekende waarde voor je geld
 • Ongewoon effectieve videoverwerking

Negatief

 • Lage lamp modus is iets te zwak
 • Crosstalk met 3D en er wordt geen 3D bril meegeleverd
 • Het is geen 4K

 

Sony VPL-HW65ES review:

Belangrijkste features

 • Full HD SXRD beamer
 • Motionflow verwerking
 • 1800 lumen helderheid
 • 120.000:1 geclaimde contrast ratio
 • 3D afspeelmogelijkheden
 • Prijs tijdens review: €3521

Lees ook:

 

Design en features Sony VPL-HW65ES

De HW65ES heeft een geschikt premium gevoel. Hij is ongewoon groot en zwaar voor een beamer in deze prijsklasse, maar dit valt niet al te veel op dankzij een gebogen bovenrand die aan de voorkant een erg scherpe hoek heeft. De glanzende afwerking is ook aantrekkelijk en je kan de HW65ES zowel met een zwarte als witte afwerking kopen, zodat hij zodoende bij je smaak of inrichting past.

Verbindingen zijn wat je mag verwachten van een middenklasse of high-end beamer in 2016. Hij heeft twee HDMIs en een USB poort voor service updates, een IR ingang voor bedrade besturing, RS232 en Ethernet poorten voor het integreren van de beamer in een automatiseringssysteem in huis en een 12V trigger om bijvoorbeeld een gemotoriseerd scherm aan te drijven.

Er is geen poort om een externe 3D verzender aan te sluiten. Dit komt omdat de 3D verzender van deze beamer in de behuizing is gebouwd. Het is echter een beetje jammer dat de beamer niet geleverd wordt met tenminste één gratis 3D bril.

Beste Sony VPL-HW65ES Review

De combinatie van een geclaimde maximale helderheid van 1800 lumen en een contrast ratio van 120.000:1 ziet er op papier ook erg veelbelovend uit. Deze contrast ratio is echter geen native getal, maar eentje die gebaseerd is op een dynamische iris/lamp systeem die de output van de lamp baseert op de inhoud op het scherm.

De HW65ES heeft ook het Reality Creation systeem, welke probeert om de beelden scherper en gedetailleerder te maken. Dit wordt gecombineerd met de Motionflow technologie van Sony, welke verstoringen en vervagingen probeert te beperken.

Sony claimt dat de lamp van de HW65ES een indrukwekkende levensduur van 6.000 uur heeft als je de minst lichte modus gebruikt, maar zoals je verderop in deze Sony VPL-HW65ES review zal ontdekken, is dit niet de lamp modus die iedereen zal gebruiken.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen Sony VPL-HW65ES

De HW65ES is briljant makkelijk om in te stellen en draaiende te krijgen. Simpele maar ietwat stijve wielen aan de bovenkant geven je de mogelijkheid om het beeld horizontaal of verticaal te verplaatsen, terwijl simpele ringen rond de lens je in laten zoomen en focussen. De 1,6x zoom die je krijgt is ook aangenaam royaal.

Sony heeft de HW65ES zo ontworpen dat de ventilatoren de warmte aan de voorkant uitblazen, waardoor je je niet te veel zorgen hoeft te maken over ruimte tussen de beamer en de muur. Dit maakt het makkelijk om de afstand tussen de beamer en het scherm te maximaliseren, om je zodoende mogelijk een grotere beeldafmeting te geven in de ruimte die je beschikbaar hebt.

De HW65ES scoort ook veel punten op het aanbieden van erg indrukwekkende beeld presets (waaronder een Gaming modus die de imput lag minimaliseert en een goed afgestelde Cinema Film 1 modus die perfect werkte in onze donkere testkamer).

Je kan zo’n beetje elk aspect van deze beeldpresets afstellen. Er is een redelijk uitgebreid pakket kleurmanagement, gamma, videoverwerking, contrast en scherpte aanpassingsmogelijkheden, maar de ingenieurs van Sony hebben echt goed hun werk gedaan met de presets, dus je hoeft deze aanpassingsmogelijkheden niet zo vaak te gebruiken.

Goedkoopste Sony VPL-HW65ES Review

Een aantal tips die we aanraden voor het kijken in een donkere kamer (gebaseerd op de Cinema Film 1 preset), is de dynamische iris op de hoogste instelling zetten, het Reality Creation systeem aan laten staan, maar het resolutie onderdeel verlagen naar 25 (standaard 30). We raden ook aan om de standaard en MPEG ruisreductie uit te zetten, Gamma op 2.2 of de gecorrigeerde Gamma 8 instelling zetten, ervoor zorgen dat de Motionflow verwerking op True Cinema staat en de Colour Correction en Clear White features uit laten staan.

Tot slot raden we aan om met het geavanceerde iris element te experimenteren van de Cinema Black Pro feature. Je krijgt de meeste dynamische en all-round bevredigende resultaten als je deze voluit zet, maar dit kan af en toe zorgen voor lichtelijk afleidende schommelingen in helderheid als er een dramatische sprong tussen een lichte en donkere scene is. Als je de gelimiteerde instelling gebruikt voor de geavanceerde iris, dan verliest het beeld een beetje kwaliteit, maar de afleidende schommelingen in helderheid zijn zo goed als niet meer aanwezig. Onze suggestie is dat je begint op voluit, een paar films kijkt en oplet op schommelingen in helderheid. Als dit het geval is en ze afleidend zijn, gebruik dan de gelimiteerde instelling.

 

Beeldkwaliteit Sony VPL-HW65ES

De HW65ES voegt zich bij een lange reeks van geweldige Sony SXRD beamers en biedt een geweldige beeldkwaliteit.

Voorop staat een geweldige prestatie van de zwartwaarden. Dit betekent dat donkere scenes er meer realistisch uitzien en de meest natuurlijke en inlevende ervaring bieden die we ooit gezien hebben bij een beamer met HD SXRD technologie. Zelfs de beste middenklasse DLP beamers kunnen niet zo zwart worden als de HW65ES. Het Sony model is ook vrij van de lichte groene spikkels die je normaal gesproken krijgt bij single-chip DLP beamers in donkere gebieden.

De D-ILA beamers van JVC kunnen nog betere zwartwaarden geven, maar dit vinden wij alleen maar het geval bij de JVC X5000 en hoger en de X5000 is bijna €1300 duurder.

De zwartwaarden van de HW65ES zijn niet alleen geweldig wanneer je de lamp in de laagste modus gebruikt, want hij presteert ook indrukwekkend goed met de lichtste instelling. De extra scherpte die je krijgt met heldere elementen van voornamelijk donkere scenes met de hoogste instelling versterkte juist zelfs de diepte van de zwartwaarden. Er is ook een indrukwekkende hoeveelheid schaduwdetail in geprojecteerde beelden, ondanks de diepte van de zwartwaarden.

Sony VPL-HW65ES kopen

De mogelijkheid om goede zwartwaarden en voldoende schaduwdetail te leveren zonder er geforceerd of onnatuurlijk uit te zien, betekent dat de donkere scenes enorm veel diepte hebben, zonder de leegte en vlakte die je krijgt bij sommige concurrerende beamers in deze prijsklasse.

We waren ook erg onder de indruk van de scherpte van het beelden en de hoeveelheid detail die ze bevatten. Dit is vooral het geval als je het Reality Creation systeem van Sony gebruikt, welke briljant werkt om het gevoel van detail en de scherpte te verbeteren, zonder dat het beeld er verwerkt, onnatuurlijk of te grauw uitziet.

De geweldige native contrast prestatie zie je ook terug in de duizelingwekkende helderheid. Zelfs wanneer je de projector zo ingesteld hebt om de prestatie van de zwartwaarden te optimaliseren, zien de geprojecteerde beelden er wonderlijk helder uit, zelfs tot een punt dat de geclaimde 1800 lumen volgens ons conservatief is.

Het geweldige werk van de HW65ES wordt voortgezet met de kleuren. Deze zien er rijk en levendig uit, zelfs tijdens donkere scenes, echter ook vol subtiliteit en detail. Er is geen teken van de blok- of streepproblemen waar sommige (meestal budget) beamers last van hebben.

De indrukwekkende combinatie van helderheid en diepte van zwartwaarden helpt de kleuren ook om te glanzen, wat ze bijna een stralende kwaliteit geeft, waar je normaal gesproken veel meer voor moet betalen om dat te krijgen.

Zelfs de verwerking van bewegingen is uitstekend. Dit soort features is vaak het eerste wat we uitschakelen tijdens een review, maar het Motionflow systeem van Sony kan de beeldervaring echt verbeteren, zonder dat beelden er erg verwerkt of televisie-achtig uitzien (vooral wanneer je de True Cinema instelling gebruikt wanneer je Blu-rays aan het kijken bent.

Het enige echte probleem dat we hebben met de 2D beelden, heeft betrekking op de laagste instelling van de lamp. Voor ons is deze niet licht genoeg en hij verwijdert een hoop verlichting van beelden (bijna 50%), waardoor ze er een beetje samengedrukt uitzien in donkere gebieden en ze missen de glinsteringen die zo goed opgemerkt kunnen worden wanneer de lamp op de hoogste instelling staat.

Gelukkig zorgt de lamp op de hoogste instelling laten staan er niet voor dat de beeldkwaliteit vermindert wordt (juist het tegenovergestelde) en hij creëert ook niet zoveel geluid vergeleken met de laagste instelling als dat we verwacht hadden. Een ding dat echter wel flink achteruit zal gaan is de geclaimde levensduur van 6.000 uur.

Vergelijk prijzen bij:

 

3D beeldkwaliteit Sony VPL-HW65ES

3D beelden zien er over het algemeen sterk uit. De helderheid van de HW65ES helpt om het dimmende effect van de actieve 3D sluiter bril tegen te gaan, terwijl de rijke kleuren, sterke contrast en extreme scherpte helpen om de 3D omgevingen af te bakenen met een onberispelijk gevoel van ruimte en diepte.

Motionflow blijft ook een goede indruk achterlaten, waardoor je de extra bewegingen van het beeld die je vaak krijgt bij 3D beelden kan bestrijden. Het beeld heeft ook geen last van ernstige artefacten.

Het enige probleem, wat normaal is bij Sony beamers, is dat er een beetje crosstalk ghosting aanwezig is, waardoor de scherpte een ietwat vermindert wordt en lange tijd film kijken een beetje vermoeiend maakt.

Beste Sony VPL-HW65ES kopen

 

Andere dingen om te overwegen

Gamers kunnen erg blij zijn, aangezien we tijdens het gebruik van de Gaming preset een input lag van 20ms maten. Dit is indrukwekkend laag voor elk videoapparaat en zou geen ernstige invloed moeten hebben op je game prestaties.

De HW65ES verdiend ook een hoop kudos voor hoe stil hij is. In de laagste instelling van de lamp zijn de ventilatoren erg stil, maar zelfs tijdens de hoogste instelling blijven ze ongewoon stil. Tijdens onze testen konden we af en toe het gezoem horen tijdens erg stille scenes, maar we zaten ook dichter in de buurt van de beamer, dan dat je normaal gesproken zou doen.

 

Moet je de Sony VPL-HW65ES kopen?

De HW65ES is de beste full HD beamer voor rond de €3500 die je momenteel kan krijgen en als je geen 4K unit kan betalen, dan zou je er zeker een kijkje naar moeten nemen.

Als je budget het toe laat om €4000 te spenderen, dan is het een goed idee om eens een kijkje te nemen naar de JVC DLA-X5000.

Een andere optie als je een 3D prestatie vrij van crosstalk en een LED optisch systeem wilt (wat inhoudt dat je geen nieuwe lampen hoeft te kopen), is de Optoma HD91+ een goede keuze. Maar dat model is €1000 duurder dan de HW65ES.

 

Conclusie Sony VPL-HW65ES review

De HW65ES houdt de sterke reeks van Sony beamers gaande en bewijst dat er nog genoeg leven zit in HD.

We hopen dat je genoten hebt van deze Sony VPL-HW65ES review.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo