Sony VPL-VW320ES review

De Sony VPL-VW320ES is de opvolger van de uitstekende Sony VPL-VW300ES, welke native 4K projectie voor het eerst redelijk betaalbaar maakte. We zijn nu alweer een aantal jaar verder en Sony is nog steeds een van de weinige bedrijven die native 4K projectie aanbiedt. De VPL-VW320ES is dus een van de weinige keuzes die je hebt als je niet een astronomisch bedrag wilt betalen voor een UHD ready apparaat. Gelukkig levert hij in het algemeen geweldige beelden en afgezien van een paar problemen met zwartwaarden en HDR is het een geweldige beamer. In deze Sony VPL-VW320ES review zullen we de beamer uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW320ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Fantastisch gedetailleerde 4K beelden
 • Makkelijk om in te stellen
 • Goede kleurprestaties

Negatief

 • Zwartwaarden zijn niet geweldig
 • Niet echt helder genoeg om uit te blinken met HDR
 • Is ietwat luidruchtig in de HDR modus

 

Belangrijkste features

 • SXRD beamer
 • Native 4K resolutie
 • 4K Reality Creation verwerking
 • HDR afspelen
 • 1500 lumen maximale geclaimde helderheid
 • Prijs tijdens review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW320ES review:

Design en features

De VW320ES is een grote, zware beamer die ontworpen is om permanent in de woonkamer of speciale filmkamer geplaatst te worden. Het model dat we in dit artikel bespreken had een matte zwarte afwerking, maar hij is echter ook beschikbaar in wit.

De ietwat elliptische vorm van de beamer is aantrekkelijk en de beschikbare connectiviteit is wat je zou verwachten in deze prijsklasse. De verbindingen die er het meeste uitspringen zijn onder andere twee HDMIs, waarvan eentje uitgerust is met HDCP 2.2 ondersteuning voor native 4K afspelen. Recent is er ook een firmware update uitgebracht, waardoor de HDCP 2.2 HDMI nu ook HDR inhoud aan kan. Er zijn ook RS-232 en Ethernet poort verbindingen om te helpen bij systeem integratie, terwijl een paar 12v trigger outputs beschikbaar zijn om bijvoorbeeld een gemotoriseerd scherm en gordijnen te activeren.

Vergelijk prijzen nu bij:

De VLP-VW320ES maakt gebruikt van het gepatenteerde SXRD projectiesysteem van Sony. Dit is gebaseerd op vloeibaar kristal op silicium technologie (LCoS) en een van de belangrijkste eigenschappen van SXRD is de mogelijkheid om een grote hoeveelheid pixels in een klein oppervlakte te stoppen. Dit verklaard ook direct de leidende positie die Sony heeft op het gebied van het leveren van native 4K projectie.

Goedkope Sony VPL-VW320ES Review

De 225W kwik lamp van de beamer heeft een geclaimde helderheid van 1500 lumen. Dit is een beetje zorgwekkend, aangezien de 1800 lumen van de grotere broer (VPL-VW520ES) maar net genoeg was om HDR inhoud comfortabel af te spelen.

Sony vermeldt ook niet de contrast ratio in de specificaties, terwijl het bedrijf maar al te graag van de daken schreeuwde dat de VPL-VW520ES een geclaimde contrast ratio van 300.000:1 had. De afwezigheid van deze specificatie geeft ons een beetje het gevoel dat het bedrijf iets te verbergen heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

Zoals bij alle 4K beamers van Sony heeft de VPL-VW320ES een resolutie van 4.096 x 2.160 in plaats van de 3.840 x 2.160 die je bij 4K televisies krijgt. Dit beïnvloedt echter niet de aspect ratio van de 3.840 x 2.160 Ultra HD bronnen die je kan kijken. Het is simpelweg een manier van Sony om de ongewenste rand pixels te verwijderen die je vaak ziet wanneer je 3.840 x 2.160 materiaal bekijkt.

Beste Sony VPL-VW320ES Review

Andere opmerkelijke features zijn 3D afspelen (alhoewel niet een gratis 3D bril meegeleverd wordt), de mogelijkheid om draadloze HDMI connectiviteit toe te voegen via een optionele IFU-WH1 kit, plus de indrukwekkende 4K Reality Creation verwerking voor een superieure opschaling van HD bronnen. Aangezien er geen 3D bril meegeleverd werd konden we tijdens deze Sony VPL-VW320ES review de 3D prestaties niet testen.

 

Instellen Sony VPL-VW320ES

De VPL-VW320ES is makkelijk om in te stellen dankzij zijn volledig gemotoriseerde zoom, focus en optische beeldverplaatsing besturing. De besturing reageert goed op de knoppen die je indrukt op de afstandsbediening en biedt voldoende finesse. De 2,1x zoom is ook indrukwekkend voor een instapmodel 4K beamer.

Vergelijk prijzen nu bij:

De beamer biedt ook voldoende flexibiliteit in zijn menu’s, zoals onder ander opties voor het beheren van kleur, gamma en witbalans. Daarnaast zijn er ook meerdere opties voor het Reality Creation systeem en Cinema Black Pro contrast optimalisatie tools. Het is ook mogelijk om de helderheid van de lamp aan te passen. Op de laagste instelling wordt de gebruiksduur van de lamp verhoogd naar 6.000 uur, terwijl het geluid van de ventilator verlaagd wordt en zwartwaarden verbeterd worden.

Goedkoopste Sony VPL-VW320ES Review

Om het maximale uit de beamer te halen raden we aan om het Reality Creation systeem te activeren, aangezien dit beelden er scherper en gedetailleerder uit laat zien. Andere aanbevelingen zijn de gamma op 2.4 zetten in plaats van de meestal aanbevolen 2.2 en de Cinema Film 1 of 2 beeld presets selecteren. Zet tot slot de MotionFlow verwerking van de beamer op True Cinema of helemaal uit en zet alle ruisreductie tools uit wanneer je kwalitatieve HD en native 4K inhoud bekijkt.

LEES OOK: Beste beamer kopen gids

 

Beeldkwaliteit Sony VPL-VW320ES

De VPL-VW320ES kan geweldige beelden weergeven met de juiste inhoud. Hij is echter jammer genoeg niet flexibel genoeg om als een thuisbioscoop droommachine te voelen.

Laten we voor de verandering eerst eens met het slechte nieuws beginnen. Ten eerste heeft de beamer maar gemiddelde zwartwaarden. Het maakt niet uit welke instellingen je uitkiest, want donkere scenes hebben een redelijk grote hoeveelheid grijsheid. Dit verbergt soms subtiele schaduwdetails en verlaagt het gevoel van diepte in het beeld.

Vergelijk prijzen nu bij:

De beamer is ook niet indrukwekkend op het gebied van HDR prestaties. Net als de JVC DLA-X7000 die we recent getest hebben zien HDR beelden er over het algemeen minder helder uit dan degene met een standaard dynamisch bereik. Wij denken dat dit komt door de ietwat lage helderheid van de beamer, wat inhoudt dat hij het gemiddelde helderheidsniveau bij HDR moet verlagen om het grotere verlichtingsbereik van dit formaat te kunnen leveren.

De VPL-VW320ES kan wel de uitgebreidere lichtpieken bij HDR inhoud leveren, maar het algehele gevoel van balans en licht voelt meer comfortabel aan wanneer je films in hun SDR formaat kijkt.

Het HDR licht voelt ietwat geforceerd aan en er zijn momenten van silhouetten, waarbij donkere objecten bij een heldere HDR achtergrond er uit zien als lege schaduwen, aangezien het gebrek aan helderheid van de beamer voorkomt dat de schaduwdetails goed weergegeven worden.

Het kleurenpalet van de beamer gebruikt een standaard Colour Space 3 HDR profiel en is aardig vlak. Er wordt maar een klein beetje van de uitgebreidere kleurgamma die geassocieerd wordt met HDR bronnen geleverd. Wederom vonden we hier dat de kleurprestatie van SDR inhoud er meer comfortabel en natuurlijk uitziet.

Wanneer je in het kleurprofiel kiest voor de BT2020 optie, dan zien kleuren van HDR inhoud er veel levendiger uit, maar het resulteert in een palet dat er weer iets te overdreven en onevenwichtig uitziet.

Wanneer je HDR afspeelt, dan moet je ook gebruik maken van de hoogste instelling van de lamp van de beamer, wat de gebruiksduur significant verlaagt. De ventilator maakt met deze instelling ook veel meer lawaai.

We moeten eerlijk zeggen dat het geluid van de ventilator niet te luid is om je af te leiden van wat je aan het kijken bent (tenzij je naast de beamer gaat zitten uiteraard), maar het is wel iets wat HDR gebruikers in gedachten zouden moeten houden.

De HDR prestaties van de beamer zijn echter niet zeer slecht. De subtiele kleur tinten en licht informatie van HDR inhoud voegt soms iets meer detail aan het beeld toe.

Een recente firmware update betekent ook dat de beamer automatisch HDR inhoud herkent. Elke keer toen we HDR inhoud aanleverde schakelde hij zonder problemen over naar de HDR modus.

Sony VPL-VW320ES

Al met al kunnen we echter niet ontkennen dat we liever Ultra HD Blu-rays bekeken met de HDR uitgeschakeld.

In de SDR modus levert de beamer beelden aan die veel meer inlevend zijn. De lichtbalans in het beeld voelt minder geforceerd aan, de kleurbalans voelt meer consistent natuurlijk aan en de beelden zien er helderder uit.

De helderheid van 4K beelden is een enorm hoogtepunt van de VPL-VW320ES. Alhoewel de e-shift technologie van JVC ongetwijfeld slim is, zien de native 4K beelden van de Sony beamer er veel scherper en schoner uit. Dit bewijst maar weer dat er echt geen vervanging is voor een echte 4K resolutie.

Vergelijk prijzen nu bij:

De beamer gaat ook beter overweg met bewegingen. Zonder gebruik te maken van de aangeboden bewegingsverwerking opties hebben beelden minimale last van schuddingen of vervaging. Maar de True Cinema instelling voor het MotionFlow systeem kan de helderheid nog meer opschroeven, zonder dat dit resulteert in storende digitale bijwerkingen of het beeld er hevig uncinematic uit te laten zien.

Nog een pluspunt van de VLP-VW320 is de opschaling van HD inhoud. De Reality Creation verwerking verricht uitstekend werk om detail en zelfs extra kleurinformatie aan HDR inhoud toe te voegen, terwijl tegelijkertijd de ruis onderdrukt wordt.

De potentiële zwakheden van opschalen, zoals zachtheid, lag en dot crawl kunnen bij de afmetingen van het beeld die deze beamer kan produceren niet verborgen worden. Na uren HD inhoud gekeken te hebben voelde echter we nooit dat dit afleidend was. De enige waarschuwing die we willen geven, is dat je de verleiding moet weerstaan om de scherpte van de Reality Creation te hoog te zetten.

De beamer is ook een stuk stiller wanneer je SDR inhoud bekijkt, aangezien dit het mogelijk maakt om de lamp met de laagste helderheid te gebruiken. Wij vinden dat SDR beelden er ook het beste uit zien met deze instelling, omdat hierdoor de impact van de lage contrast grijsheid vermindert wordt. Dit verdwijnt echter niet volledig.

 

Andere dingen om te overwegen

Gamen op de VPL-VW320ES is een leuke ervaring. Tijdens het meten van de input lag kwamen we op een gemiddelde van 32ms. Dit is een goed resultaat voor een 4K display en zou maar een minimale impact op je gaming prestaties moeten hebben.

 

Moet je de Sony VPL-VW320ES kopen?

De VPL-VW320ES is een uitstekende beamer. Hij maakt optimaal gebruik van zijn native 4K resolutie en levert heldere en goed gebalanceerde SDR beelden.

Het afspelen van HDR inhoud is echter minder overtuigend en een gemiddelde contrast prestatie zorgt ervoor dat SDR beelden er minder goed uitzien dan die van de dichtstbijzijnde concurrent, de JVC DLA-X7000. Dit is een beetje een probleem voor de beamer, aangezien de JVC projector bijna even duur is.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de VPL-VW520ES meer overtuigende prestaties levert dan zowel de VPL-VW320ES als de JVC DLA-X7000, waardoor deze potentieel de extra €3000 waard is als geld geen probleem is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie

Een redelijk betaalbare 4K beamer die ietwat teleurstelt met niet overtuigende HDR beelden en een matige contrast prestatie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo