Sony VPL-VW520ES review

De VPL-VW520ES is een van de meest recente 4K beamers van Sony. Dit op zich is al een belangrijk punt, aangezien nog geen enkel ander merk een 4K beamer met een native 4K resolutie aanbiedt. Daar houdt het echter niet op, want de VW520ES is ook de eerste beamer die high dynamic range (HDR) afspelen mogelijk maakt. Dit alles kan je in huis hebben voor een prijs van €9.999, wat een redelijke prijs lijkt gezien de technologieën die aangeboden worden. In deze Sony VPL-VW520ES review zullen we uitgebreid kijken of dit ook echt het geval is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW520ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Prachtige HDR beeldkwaliteit
  • 4K resolutie is erg handig voor dit soort projectie afmetingen
  • Goede waarde wanneer je alles meerekent

Negatief

  • Alhoewel het een goede waarde is zullen niet veel personen €9.999 kunnen betalen
  • Crosstalk ghosting bij 3D
  • Er is waarschijnlijk iets meer helderheid vereist om de volledige potentie van HDR te kunnen bieden

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW520ES review:

Design en features

De zwarte behuizing, gebogen bovenkant en randen en de ventilatiegaten aan beide kanten van de lens zorgen voor een beamer die er erg mooi uitziet. Sony heeft daarnaast ook nog een gouden rand rond de lens geplaatst, wat er stoer uitziet. Vind je zwart niet mooi, dan kan je ook een witte versie kopen.

Sony VPL-VW520ES

De lens zelf is groot en straalt een en al kwaliteit uit. Dit wordt bekrachtigd door het flinke gewicht, de robuuste bouw en de substantiële afmetingen die je het idee geven dat men er alles aan heeft gedaan om prestatie te bieden.

Op het gebied van connecties wordt geboden wat je zou verwachten. De twee HDMIs kunnen bijvoorbeeld niet alleen 4K afspelen, maar ook 10-bit 4K met HDR. Dit is de eerste beamer die dit kan doen, alhoewel we wel moeten benadrukken dat dit alleen mogelijk is met 24fps en 4:2:2 kleuren subsampling. Lever materiaal met 50/60fps aan en de ondersteuning daalt naar 4:2:0 8 bit.

Er zijn ook twee 12V trigger outputs, zodat de beamer bijvoorbeeld een gemotoriseerd scherm of gordijnen aan kan drijven. Daarnaast is er ook een RS232 poort om te helpen bij systeemintegratie, een IR input en een LAN poort voor het uploaden van service updates.

Alhoewel andere projectie technologieën eindelijk in de buurt van native 4K ondersteuning komen, is het SXRD systeem van Sony momenteel de enige die native 4K beamers aanbiedt. En wanneer we 4K zeggen, dan bedoelen we dat ook echt, want de native pixel hoeveelheid van 4096 x 2160 wordt gebruikt in commerciële bioscopen in tegenstelling tot de ‘UHD’ 3840 x 2160 die bij 4K televisies gebruikt wordt.

Dit betekent echter niet dat 3840 x 2160 UHD materiaal er verticaal uitgestrekt uitziet. De VW520ES zal gewoon niet de extra lijnen gebruiken met dit soort beelden, wat leidt tot kleine zwarte balken aan de boven en onderkant van inhoud met een 16:9 aspect ratio en lichte verwijding van de balken die je aan de boven en onderkant krijgt bij een 21:9 (en vergelijkbare) aspect ratio’s.

Beste Sony VPL-VW520ES Review

De toevoeging van HDR ondersteuning aan de al vooruitstrevende 4K resolutie is een groot pluspunt. Wanneer het goed gedaan wordt, dan levert de extra helderheid en het kleurbereik die je bij HDR krijgt een impact op de beeldkwaliteit die nog groter is dan 4K. Beelden kunnen er veel meer levendig, rijker in contrast, inlevend, vol met diepte, maar ook meer natuurlijk en realistisch uitzien. We zeggen kunnen, omdat de extra dynamiek van HDR wel goed verwerkt moet worden om dit te kunnen bereiken.

Op papier lijkt het er echter op dat de specificaties van deze beamer niet de volle potentie van HDR kunnen bieden. De geclaimde helderheid van 1800 lumen is maar een klein beetje hoger dan de vorige VW500ES 4K beamer die geen HDR ondersteuning bood. En alhoewel de 10-bit ondersteuning gecombineerd wordt met het wijde ‘Triluminos’ kleurgamma systeem van Sony, wil het bedrijf niet aangeven hoeveel van het HDR kleurspectrum de VW520ES kan bieden.

Tijdens een preview van deze beamer tijdens een beurs zagen we echter genoeg om te weten dat hij de potentie heeft om in ieder geval iets van de HDR impact te kunnen leveren. En alles wat voor een flinke sprong in beeldkwaliteit zorgt is welkom.

Alhoewel de 4K en HDR ondersteuning van de VW520ES waarschijnlijk de meest opvallende hoogtepunten zijn, zijn er ook andere noemenswaardige features. Vooral opvallend is een geclaimde contrast ratio van 300.000:1 (wanneer je gebruikt maakt van het dynamische iris systeem). Dit is een enorm getal dat tot wel 50% beter is dan de voorganger uit 2014 en dit kan een enorme rol spelen om meer impact met HDR inhoud te bieden.

De beamer ondersteunt ook 3D afspelen (alhoewel je geen gratis 3D bril krijgt) en heeft het altijd mooi Reaily Creation verwerkingssysteem van Sony die HD materiaal omzet naar de native 4K resolutie van de beamer.

Tot slot willen we in deze Sony VPL-VW520ES review nog een erg handige feature vermelden en dat is het lensgeheugen. Dit maakt het mogelijk om verschillende lens instellingen in te stellen voor verschillende beeldverhoudingen. Dit is veel handiger dan dat je met externe anamorf lenzen moet spelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen van de Sony VPL-VW520ES

Over het algemeen is de VW520ES erg makkelijk om in te stellen. De zoom en focus zijn gemotoriseerd, dus deze kan je met de afstandsbediening aanpassen en deze worden gepaard met voldoende verticale en horizontale beeldverplaatsing. Deze laatste kan je wederom met de (backlit) afstandsbediening aanpassen.

De menu’s van de beamer bevatten daarnaast alle beeld kalibratie tools die je zou verwachten van een beamer die €9.999 kost. Witbalans, kleurbeheer, gamma instellingen, afstellen van de verscheidene contrast, opschaling, beweging en kleur verwerkingssystemen. Daarnaast zijn er een aantal goed overwogen beeld presets voor personen die hun beamer aan willen zetten en zonder al te veel gedoe films willen kijken.

Het is wel nodig om een aantal instellingen aan te passen als je het maximale uit de beamer wilt halen. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we voor de beste balans van contrast, lichtstabiliteit en kleurfinesse, de Dynamische Control feature uit, de Geavanceerde Iris tussen 70 en 74 en de contrast enhancer op laag moesten zetten.

Goedkope Sony VPL-VW520ES Review

Ook willen we opmerken dat je op moet passen met de instellingen van het Reality Creation systeem. Dit kan namelijk beelden er korrelig uit laten zien als je de verscherping te hoog zet. Je zou ook de ruisreductie bij native 4K inhoud uit moeten zetten en we bevelen aan om te experimenteren met de verscheidene Motionflow instellingen van de beamer, om te zien welke het beste bij je past. Onze persoonlijke favoriet is True Cinema, maar dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

Tot slot raden we in tegenstelling tot het typische beamer advies aan om de lamp in de normaal instelling te gebruiken in plaats van laag. Zodoende haal je het meeste uit de hoge helderheid van de beamer en de rijke kleurpotentie, vooral wanneer je HDR inhoud bekijkt.

 

Sony VPL-VW520ES review – Beeldkwaliteit

We willen bij dit onderdeel van deze Sony VPL-VW520ES review direct aangeven dat de beamer makkelijk de beste beeldkwaliteit biedt voor onder de €10.000. Op sommige gebieden komt hij zelfs in de buurt van prestaties van beamers die twee of drie keer zo veel kosten.

De twee hoogtepunten komen precies van twee gebieden die je zou verwachten. Het detail en helderheid dat geleverd wordt door de native 4K resolutie en de extra dynamiek die aan beelden toegevoegd worden door de HDR mogelijkheid.

Vergelijk prijzen nu bij:

Laten we eerst eens een kijkje nemen naar de HDR prestatie. De VW520ES verhoogde met deze instelling de levendigheid van kleuren, gelokaliseerde helderheid en contrast naar een totaal ander niveau van kwaliteit, wat al geweldig was tijdens de niet HDR prestatie. Zodra je dit gezien hebt, is het moeilijk om hier zonder te kunnen.

We willen wel benadrukken dat het visuele verschil tussen HDR en SDR inhoud niet zo groot is als de beste HDR televisies. Wij denken dat dit komt door de relatief gelimiteerde helderheid die de beamer tot zijn beschikking heeft. De VW520ES lijkt echter nog steeds duidelijk een HDR verschil zien en het is zeker een positief verschil en eentje die nog geen enkele andere beamer kan leveren.

De HDR prestatie is nog indrukwekkender door de native 4K resolutie van de beamer. Al die extra pixels helpen om meer waarde uit het extra kleurbereik, de schaduwdetails en helderheidsverschillen te halen, welke al een kenmerk van HDR worden.

Wanneer we beelden op ons 90-inch scherm bekijken, is het duidelijker dan ooit dat HDR en de native 4K resolutie elkaar helpen om de potentie van beide volledig te kunnen benutten. Het is echter niet noodzakelijk om HDR inhoud af te spelen om het verschil te zien dat de beamer aanbiedt ten opzichte van de concurrentie. De native 4K resolutie van de beamer geeft hem ook een enorm voordeel ten opzichte van niet 4K beamers met niet HDR 4K inhoud.

Alhoewel we niet zo zeer vinden de 4K resoluties alleen maar zin hebben bij enorme schermen, is er tegelijkertijd geen twijfel over mogelijk dat de extra detail die je krijgt bij 4K nog duidelijker te zien is op een echt groot scherm. Dus de voordelen van 4K via een beamer zo getalenteerd als deze springen letterlijk uit het scherm bij de schermafmetingen die je bij dit soort beamers wilt gebruiken.

Hoe groter het scherm, hoe beter de beelden van de VW520ES eruitzien ten opzichte van de HD resoluties waar andere thuis beamer merken momenteel nog gebruik van maken (ondanks dat de helderheid minder wordt wanneer je gebruik gemaakt van echt grote afmetingen).

Dankzij de populariteit van 4K zijn er momenteel steeds meer Ultra HD Blu-rays beschikbaar, maar wanneer je HD inhoud afspeelt, dan kunnen de grote afmetingen die de beamer kan produceren juist een zwakte zijn. Hierdoor kunnen namelijk zwakheden tijdens het verwerken van HD naar 4K vergroot worden.

Het opschalingsproces van de VW520ES blijkt echter geweldig te zijn en verricht uitstekend werk om detail en helderheid aan HD bronnen toe te voegen, zonder ruis te overdrijven die mogelijk in de HD bron zit.
Goedkoopste Sony VPL-VW520ES Review

Zoals we tijdens het hoofdstuk over instellen al aangegeven hebben, houdt het geweldige detail van de beamer stand tijdens actie scenes. Dit heeft te danken aan de indrukwekkende bewegingsverwerking.

Alhoewel de kleuren tijdens SDR materiaal niet zo rijk en opvallend zijn als bij HDR, zijn ze nog steeds geweldig voor een beamer die minder dan €10.000 kost. Ze zien er natuurlijk en genuanceerd uit, maar ook levendig en dynamisch.
Daar houdt het echter niet op, want er is meer goed nieuws voor de VW520ES op het gebied van contrast. De zwartwaarden zijn duizelingwekkend goed, wat een perfect fundering biedt voor de kleur rijkheid en helderheid die de projector tot zijn beschikking heeft.

Je moet wel gebruik maken van het dynamische iris systeem om de beste zwartwaarden en meest levendige beelden te krijgen en dit kan af en toe leiden tot kortstondig afleidende verschuivingen in helderheid. Zonder de dynamische iris is de contrast echter nog steeds indrukwekkend en als je besluit om er wel gebruik van te maken, dan kunnen we aangeven dat deze effectiever is dan bij oudere beamers van Sony. Dit resulteert veel minder vaak in momenten waarbij het meer een afleiding dan een hulp is.

Afgezien van wat ultra heldere (en ultra dure) beamers zoals de Lumis serie van Sim2 kunnen doen met HDR inhoud, is het lastig om zwakheden in de beelden van de VW520ES op te merken. Het enige wat we konden bedenken, is dat alhoewel de contrast prestatie erg goed is, de nieuwe JVC beamers (zoals de JVC DLA-X7000) betere zwartwaarden kunnen leveren. Deze beamers hebben echter geen native 4K resolutie.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

3D beeldkwaliteit

Alhoewel 3D zeer goed te kijken is met deze beamer, is het niet net zo indrukwekkend als de 2D beelden. Het probleem is dat er meer crosstalk ghosting bij de 3D beelden is, dan we zouden willen. Dit werkt afleidend waardoor je niet volledig kan genieten van de detail en resolutie die de beamer op de andere momenten biedt.

Een pluspunt is echter dat de redelijk hoge helderheid in deze klasse ervoor zorgt dat 3D beelden er nog steeds levendig en dynamisch uitzien, ondanks de dimmende effecten van de actieve 3D bril. De sterke contrast prestatie helpt daarnaast om 3D beelden een overtuigend en groot gevoel van ruimte te geven.

 

Andere dingen om te overwegen

Zoals we in het instellen hoofdstuk genoemd hebben, zal je het beste kunnen profiteren van de kwaliteiten van beamer wanneer je de lamp in de normale modus gebruikt. Naast dat de gebruiksduur van de lamp drastisch vermindert wordt, maakt de ventilator bij deze instelling ook veel meer lawaai.

Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn in grote kamers, waar de lamp waarschijnlijk niet in de buurt van waar je zit geplaatst wordt. In kleinere kamers is de kans echter groter dat je de Eco instelling gaat gebruiken, welke indrukwekkend stil is.

Een andere licht irritatie is dat het een eeuwigheid duurt voordat de beamer opgewarmd en afgekoeld is. We verwachten echter dat dit voor de meeste personen niet echt een probleem zal zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Moet je de Sony VPL-VW520ES kopen?

Ja zeker. Als je uiteraard €10.000 over hebt en accepteert dat er mogelijk in de loop van 2016/2017 veel duurdere beamers met veel meer helderheid uitgebracht zullen worden voor een echt geweldige HDR ervaring.

 

Conclusie Sony VPL-VW520ES review

De VW520ES is wederom een indrukwekkende beamer van Sony, welke 4K en HDR combineert om de marktleidende positie in de prijsklasse onder de €10.000 te bestempelen.

Hoelang Sony nog het enige merk is dat native 4K beamers aanbiedt blijft de vraag, maar als we €10.000 overhadden, dan zouden we zonder twijfel deze beamer kopen.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo