Sony VPL-VW550ES review

Terwijl andere beamer merken het nog steeds niet voor elkaar krijgen om een native 4K projector te ontwikkelen, is de VPL-VW550ES al de derde generatie van 4K beamers van Sony. Hij profiteert een hoop van die ervaring op zowel het gebied van beeldkwaliteit die hij behaald als de meer pragmatische aanpak van de meest lastige beamer onderdelen: HDR (high dynamic range) afspelen. Voeg daar ondersteuning voor het opkomende Hybrid Log Gamma HDR systeem aan toe (de eerste beamer die dit aanbied) en dan is de vraagprijs van €9.999 van de VW550ES eigenlijk een koopje. We zullen in deze Sony VPL-VW550ES review uitgebreid bespreken wat deze beamer zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW550ES review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Zeer gedetailleerde en scherpe 4K beelden
 • Goede HDR flexibiliteit
 • HLG ondersteuning

Negatief

 • Aardig veel geluid tijdens de HDR vriendelijke hoge lamp modus
 • Schakelt niet automatisch over naar de hoge lamp modus wanneer hij HDR ontvangt
 • Wat silhouetten in HDR modus

Belangrijkste features

 • Native 4K SXRD beamer
 • HDR compatibel, inclusief HLG
 • 1.800 lumen helderheid
 • Geclaimde contrast ratio van 350.000:1
 • 3D afspelen
 • Prijs tijdens deze Sony VPL-VW550ES review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Sony VPL-VW550ES review:

Design en constructie

De VW550ES ziet er bijna identiek uit als zijn voorganger, de VW520ES. Dus in onze ogen lijkt hij een beetje op een geplette Darth Vader helm met zijn vage elliptische vorm en grote grillen aan beide kanten.

De afwerking heeft ook nog steeds het ongewoon metallische gevoel en je ogen worden nog steeds aangetrokken door de veelbelovende grote, centraal geplaatste en ingebouwde lens. Vooral aangezien deze lens omringt wordt door aantrekkelijke gouden strips.

Goedkope Sony VPL-VW550ES Review

Met afmetingen van W496 x H196 x D464mm en een gewicht van 14kg, is de VW550ES een groot en zwaar beest voor een consumenten beamer, wat het punt bevestigd die al naar boven komt door het prijskaartje dat dit niet een normale projector is. Dit is een serieuze thuisbioscoop machine, welke je het beste permanent kan installeren in een aparte thuisbioscoop kamer.

Het enige significante verschil op het gebied van design vergeleken met de voorganger, is dat hij verkrijgbaar is in twee kleuren: zwart en wit.

De afstandsbediening van de VW550ES is erg effectief. Hij heeft backlight, waardoor hij makkelijk in een donkere kamer gebruikt kan worden en zijn knoppen zijn ergonomisch verdeeld en goed georganiseerd.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen Sony VPL-VW550ES

Gemotoriseerde lens aanpassingen via de afstandsbediening bieden een hoop flexibiliteit op het gebied van focus, zoom en verticale/horizontale beeldverplaatsing. De gemotoriseerde lens aanpassingen zijn ook gevoelig genoeg om indrukwekkend nauwkeurige aanpassingen mogelijk te maken.

Een van de grootste veranderingen die Sony geïntroduceerd heeft met de VW550ES is meer controle over hoe HDR beelden er uitzien. Om te beginnen is er nu een HDR contrast modus met 100 verschillende instellingen, zodat je een instelling kan vinden die een balans tussen helderheid en contrast geeft die bij je smaken past. Er is ook een nieuwe Contrast Enhancer modus, welke automatisch de helderheid probeert te optimaliseren, door continu het inkomende beeld te analyseren.

Sony VPL-VW550ES

Wij kozen ervoor om de Contrast Enhancer op laag te zetten en HDR contrast op 72, wat iets hoger was dan de standaard 60. Maar je hoeft uiteraard niet onze instellingen op te volgen. Het primaire punt hier, is dat het zo goed voelt om zo veel flexibiliteit te hebben om verschillende beeldsmaken te ondersteunen.

Onze favoriete preset voor onze donkere kamer was Cinema 1 en we raden ook aan om alle ruisreductiesystemen uit te schakelen, Smooth gradiation op laag te zetten, de lamp op laag te zetten voor inhoud dat geen HDR is en ervoor zorgen dat je altijd de Game preset gebruikt als je de beamer wilt gebruiken voor een ultra groot game scherm.

Alhoewel we het fijn vinden dat Sony de flexibiliteit biedt om het HDR beeld aan te passen, denken we niet dat het handig is dat de lamp niet automatisch overschakelt naar zijn sterkste instelling wanneer HDR gedetecteerd wordt. Daarnaast verdwijnt de Input Lag Reduction feature die beschikbaar is in de SDR Game modus op mysterieuze wijze in de HDR modus.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features Sony VPL-VW550ES

De grootste features van de VW550ES zijn een native 4K resolutie van 4.096 x 2.160 en ondersteuning voor HDR inhoud.

Als je je afvraagt waarom je 4.096 x 2.160 pixels in plaats van 3.840 x 2.160 pixels die je bij UHD televisies krijgt, dan kunnen we je vertellen dat dit komt door de SXRD chipset in de VW550ES, welke afstamt van de professionele bioscoop beamers van Sony, welke een echte 4K pixel hoeveelheid gebruiken.

Sony heeft de (dynamische) contrast ratio van de VW550ES met 20% verhoogt ten opzichte van de voorganger en biedt een indrukwekkende 350.000:1. Dus beelden zouden meer contrast moeten hebben, zonder dat de helderheid een boost krijgt.

De 1.800 lumen helderheid van de VW550ES is hetzelfde als de VW520ES. Dit is ietwat teleurstellend, aangezien HDR helderheid nodig heeft, maar zoals je verderop in dit artikel zal ontdekken, zorgen de nieuwe HDR instelmogelijkheden ervoor dat de HDR kwaliteit beter is geworden.

Beste Sony VPL-VW550ES ReviewDe nieuwe HDR contrast aanpassingen kunnen als omstreden gezien worden. Want als je met HDR instellingen begint te spelen, dan kan je er uiteindelijk voor zorgen dat je niet de ‘correcte’ uitstraling krijgt die HDR inhoud zou moeten hebben.

Het feit blijft echter dat geen enkele beamer onder de €50.000 helder genoeg is om een overtuigend native HDR beeld te creëren. Ze maken HDR beelden vaak te donker en donkere delen van het beeld zijn te dominant en missen detail. Dus volgens ons is het een goede keuze van Sony om naar de feedback van gebruikers te luisteren en een optie te bieden die de helderheid van HDR beelden verhoogd, ook al wordt het algehele dynamische bereik van het beeld hierdoor verlaagd.

Vergelijk prijzen nu bij:

Nu we het toch over HDR upgrades hebben, willen we ook direct vermelden dat de VW550ES de eerste beamer is die het nieuwe Hybrid Log Gamma (HLG) HDR formaat ondersteund, die ontwikkeld is door de BBC en NHK om HDR uitzendingen te bieden. We konden dit niet uittesten, aangezien er nog geen HLG inhoud beschikbaar is, maar Sony is er van overtuigd dat er geen compatibiliteitsproblemen zouden moeten zijn wanneer de eerste HLG uitzendingen beschikbaar zijn.

Op het gebied van HDMI poorten zijn er ook verbeteringen doorgevoerd, welke nu 10-bit 4K ondersteunen tot 60 frames per seconde. Naast de HDMIs krijg je ook nog LAN en USB poorten voor service updates, een RS-232 voor systeemintegratie, een IR input voor een bedrade afstandsbediening en twee 12V trigger outputs.

Gamers zullen blij zijn dat er een Input Lag Reduction systeem is in de Game modus, maar zoals gezegd is het raar dat deze alleen maar beschikbaar is voor HD bronnen.

Beste Sony VPL-VW550ES

Tot slot biedt de VW550ES ook 3D ondersteuning en Sony heeft zelfs een bril meegeleverd voor deze Sony VPL-VW550ES review, zodat we ook een kijkje konden nemen naar de vaardigheden op dit gebied.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties Sony VPL-VW550ES

De VW550ES levert de beste directe impactvolle beelden die we gezien hebben bij een beamer die minder dan €10.000 kost.

Om te beginnen produceert de beamer met UHD Blu-rays, beelden die gewoon druipen van het detail. Zelfs een geharde tegenstander van 4K zou toe moeten geven dat een kwalitatieve 4K bron er veel scherper, schoner en meer gepolijst uitziet dan de beste HD bron.

Deze scherpte houdt ook stand wanneer het beeld veel beweegt, wat de VW550ES te danken heeft aan het bijna afwezig zijn van schuddende beelden of bewegingsonscherpte.

 

SDR

De contrast en helderheid van de VW550ES levert ook indrukwekkende beelden die de uitstekende voorganger gewoon niet kon bieden. SDR beelden hebben we nog nooit zo helder en levendig uitgezien bij een consumenten beamer en je moet een hoop geld uitgeven aan een Sim2 of professionele beamer van Sony om dit te evenaren. De helderheid ziet er echter nooit geforceerd uit. Kleuren zien er natuurlijk en prachtig genuanceerd uit en donkere scènes en gebieden profiteren nog steeds van authentiek rijke zwartwaarden.

Zwartwaarden zijn een openbaring. Ze zien er dieper en natuurlijker uit dan bij de VW520ES en donkere scènes bevatten ook meer schaduwdetail. De D-ILA beamers van JVC presteren nog steeds beter op het gebied van zwartwaarden, maar de VW550ES heeft dit verschil een stuk kleiner gemaakt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

HDR

Wanneer je overschakelt op HDR (de beamer schakelt automatisch over naar HDR modus wanneer een HDR signaal gedetecteerd wordt) levert de VW550ES een nog grotere verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Dit komt deels omdat het uitgebreidere contrast bereik een meer natuurlijke look geeft aan het donkerste uiteinde van het HDR lichtspectrum, maar ook omdat de nieuwe HDR Contrast aanpassing betekent dat je niet meer genoegen hoeft te nemen met een significant donkere basis verlichting wanneer je HDR bronnen bekijkt.

Ja, als de HDR Contrast instelling verhogen om de algehele HDR helderheid te verbeteren verlaagt wel de sterkte van piek hoogtepunten op de beste HDR televisies. Maar je kan nog steeds duidelijk zien dat je naar een HDR beeld kijkt en nog belangrijker is dat de beelden er meer gebalanceerd, natuurlijk en bevredigend uitzien vergeleken met de native HDR instellingen.

Goedkoopste Sony VPL-VW550ES Review

Een goed afgestelde VW550ES geeft ook niet alleen een groter gevoel van helderheid en contrast met HDR dan de VW520ES. Op een of andere manier (misschien vanwege de verbeterde zwartwaarden) levert hij ook meer levendige kleuren, wat je in ieder geval een idee geeft van de wijdere kleurgamma die geassocieerd wordt met zo’n beetje alle HDR bronnen van vandaag de dag. Je merkt zeker een platter gevoel op bij de beelden wanneer je terug gaat naar SDR.

Alhoewel de HDR prestaties van de VW550ES een grote verbetering zijn bij alles wat we getest hebben op de beamer, zitten er wel addertjes onder het gras. Ten eerste hebben beelden zelfs bij de hoogste lamp instelling en de HDR contrast instelling aardig veel last van silhouetten bij bepaalde beelden. Als er dus relatief donkere objecten verschijnen op een heldere achtergrond, dan kan de beamer het donkere object niet met genoeg licht detail weergeven om te voorkomen dat hij een schaduwachtig uitknipsel weergeeft.

Ten tweede zijn de ventilatoren een stuk luidruchtiger wanneer je de hoogste instelling van de lamp gebruikt voor de HDR beelden, vergeleken met de minst heldere lamp modus. Het geluid is redelijk soepel en consistent, maar je kan het nog steeds opmerken tijdens stille film momenten.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Input lag

De prestatie van de VW550ES als een gaming beamer is uitstekend met SDR inhoud. We maten een input lag van 28ms met de Game preset en Input Lag Reduction feature geactiveerd.

We kunnen momenteel nog niet met zekerheid zeggen wat de input lag was bij 4K en HDR bronnen. Dit komt, omdat de beamer om een of andere reden onze standaard HDR input testsignalen niet kon herkennen.

Sony verzekert ons echter dat de input lag met 4K HDR bronnen maar 26ms is, ondanks dat de Input Lag Reduction feature niet beschikbaar is voor 4K inhoud. Ze zeggen dat dit komt omdat de chipset van de beamer native 4K is en er is dus geen opschaling vereist is met 4K bronnen, waardoor zo’n feature niet noodzakelijk is.

 

Opschalen

Alhoewel het bijna een misdrijf is om de VW550ES niet zo vaak mogelijk native 4K inhoud te laten verwerken, verricht de beamer echter uitstekend werk om HD bronnen op te schalen. Het gevoel van dichtheid in de beelden is flink vergroot en er is ook echt extra detail. Nog beter is dat dit toegevoegde detail geen overdreven bron van ruis bevat, wat laat zien dat Sony erg goed is in het herkennen van het verschil tussen ruis en echte beeldinformatie in bronsignalen.

Ons test voorbeeld had af en toe last van vreemde knipperende instabiliteit over heldere delen van SDR beelden. Experimenten lieten zien dat dit niet een artefact was van de dynamische iris technologie van de beamer (welke uitstekend werkt) en kon alleen gestopt worden door te schakelen tussen de output modi van de lamp wanneer dit verscheen.

Gezien de vreemde oplossing en het feit dat dit niet constant voorkwam, zelfs bij dezelfde scènes, denken we echter dat dit een probleem was met ons test voorbeeld.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

3D

De voornamelijk briljante 2D beelden van de VW550ES worden ook aangevuld door uitstekende 3D beelden. De combinatie van helderheid en contrast van de beamer helpt hem om 3D beelden te leveren met meer helderheid en dynamiek dan wat je normaal krijgt bij een beamer. Hij levert rijkere kleuren en een sterker gevoel van 3D ruimte dan normaal.

Wat nog beter is, is dat de 3D beelden van de projector er ongelofelijk gedetailleerd en scherp uitzien voor een formaat die alleen maar beschikbaar is op HD Blu-rays. Dit laat zowel de kwaliteit van de opschaling systemen van Sony zien als het feit dat Sony geweldig werk heeft verricht om bijna alle 3D crosstalk ghosting uit het beeld te halen.

 

Moet je de Sony VPL-VW550ES kopen?

Als je €10.000 en een vrije kamer hebt die je om kan toveren in een aparte bioscoopruimte, dan is de VW550ES een uitstekende keuze. Als je uiteraard een genietbare HDR ervaring van een beamer wilt hebben.

Het enige alternatief die je zou kunnen overwegen is de JVC DLA-X9000, welke verkrijgbaar is vanaf €8.999. We hebben deze beamer nog niet getest, maar op basis van de ervaringen van oudere JVC 9 series en een review van de goedkopere X7000, verwachten we dat de X9000 geweldige zwartwaarden en prachtige SDR beelden levert, maar niet genoeg helderheid heeft om overtuigende HDR beelden te bieden. Het kan natuurlijk zijn dat deze conclusie niet klopt, dus dat moeten afwachten.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Sony VPL-VW550ES review

Dankzij de spectaculaire 4K mogelijkheden en voornamelijk verrassend overtuigende HDR beelden, zorgt de VW550ES ervoor dat het prijskaartje van bijna €10.000 als goede waarde voelt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo