Studio microfoon kopen TOP 10

De wereld kan alleen genieten van jouw nachtegaalstem als iedereen die melodieuze klanken ook daadwerkelijk kan afspelen. Of je nu in een thuisstudio, semiprofessionele of zelfs professionele omgeving zit, de soort microfoon die je koopt is essentieel voor de zoektocht naar de ideale mix. Het is de bedoeling dat je publiek alle belangrijke frequenties van je stem zo strak en helder mogelijk te horen krijgt. Voor liveshows zijn dynamische microfoons het meest geschikt, maar in de meeste gevallen kiezen we een andere aanpak voor studio-omgevingen: condensatormicrofoons. Hieronder vind je de beste studio microfoon kopen top 10 voor stemgeluid.

Scroll naar beneden voor onze TOP 10

Hoe kies je een studio microfoon

  • Wat is je budget? Dit is een belangrijke vraag als je naar microfoons op zoek gaat. Er zijn een paar betaalbare, redelijk klinkende microfoons voor minder dan €100, maar voor een min of meer professioneel geluid zul je iets meer moeten neertellen. Zijn je zakken diep genoeg?
  • Kies een condensatormicrofoon. Keer op keer horen we dezelfde vraag; welke soort microfoon is het best geschikt om vocals op te nemen? Het is belangrijk om te beseffen dat dynamische microfoons geweldig zijn voor shows omdat ze goed omgaan met hard geluid zonder hoge frequenties. Condensatormicrofoons zijn juist geweldig om stemgeluid op te nemen, met dank aan hun gevoeligheid en brede frequentiebereik. Ze zijn meestal iets beter gebouwd (maar ook iets duurder).
  • Verbindingen. Er zijn maar een paar mogelijkheden om je microfoon aan te sluiten op je doelapparaat; we hebben de traditionele XLR-aansluiting, het almaar groeiende USB, en ten slotte 3.5mm – maar die zijn vrij goedkoop, en eerder bedoeld voor karaoke-achtige gebruikers. Wij raden aan om eerder een XLR-naar-audio-verbinding te gebruiken in plaats van USB-naar-computer – je krijgt er gewoon betere kwaliteit voor terug.
  • Richtingskarakteristiek. Unidirectionele microfoons met een groot diafragma zijn naar onze mening de beste keuze voor stemopname. Je kunt kleiner kiezen, maar als je stemmen opneemt zoals in dit artikel raden we aan dat je het groot houdt.
  • Verdere accessoires. Besef wel dat je een paar extra onderdelen zult moeten kopen als je die nog niet hebt. Zo zijn bijvoorbeeld een microfoonstandaard, schokdemper, popfilter, draagtas, kabels, en een audio-interface van belang. Laat dit meetellen in je budget. Besef ook dat we enkele microfoons aanraden die je in een pakket koopt, en waarin je de meeste van deze accessoires aantreft – dit kan ideaal zijn.

 

De top 10 beste microfoons voor studio-opnames

Hieronder vind je onze zorgvuldig samengestelde lijst microfoons om stemmen mee op te nemen. Sommige van deze studio microfoons hebben fantoomvoeding nodig om te functioneren.

Rode NTK

De NTK heeft aardig wat accessoires.

Er zijn niet veel apparaten waar we bij zweren, maar de Rode NTK is met afstand een van de beste studio microfoon voor thuis- en semiprofessionele studio’s. Dit apparaat is stevig gebouwd, geeft warm en helder geluid, en zal het jarenlang volhouden als je er goed voor zorgt. Het is dus een goede investering, en hij is zijn prijskaartje zeker waard. Hij beschikt over een groot diafragma van 1″ (verguld), elektronica van klasse A (kwaliteitsversterking), en een breed frequentiebereik waarmee je alle stemmen van de BeeGee’s tot Tom Waits kunt oppikken. In het pakket zit een erg mooie (plastieken, maar stevige) draagtas en fantoomvoedingversterker als je geen audio-interface hebt. Je krijgt er ook de vereiste XLR-kabels bij, dus je kunt meteen beginnen met het vastleggen van jouw prachtige stem. De microfoon is ook onze favoriet voor het opnemen van rapmuziek; het warme, heldere geluid is gewoon niet te verslaan. Hij is fantastisch gebouwd en klinkt geweldig. Als je hem kunt betalen is dit een van de beste keuzes. Ben je echter van plan om verder te gaan, en heb je nog meer geld, dan zijn er misschien nog betere mogelijkheden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Audio-Technica AT2035

Audio-Technica AT2035 studio microfoon kopen

Audio-Technica is een van onze favoriete merken, en op microfoongebied is dat niet anders. Normaal gesproken zul je hen vooral kennen vanwege hun USB AT2020-microfoon, maar dit model is van iets hogere kwaliteit en voorzien van XLR-verbinding. Dit product is echter ook niet onbekend, en beschikt over een groot unidirectioneel diafragma met een fantastisch geluidsdrukniveau voor hard geluid zonder detail en helderheid te verliezen. Het is onze favoriet voor budgetvriendelijke geluidsopname. Een flinke bonus is ook het prettige 80 Hz-filter dat je kunt inschakelen als je daar zin in hebt. Je krijgt een prettig vlakke respons met écht geluid – geen vervagende effecten of overdreven frequenties. Je kunt het apparaat ook gebruiken voor akoestische gitaren of snaarinstrumenten, mocht je die in de wacht hebben staan voor je nummers. Koop dit model als je niet genoeg te besteden hebt voor de voorgenoemde NTK, of lees verder voor de duurdere en betere exemplaren.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Neumann TLM-102

studio microfoon Neumann TLM-102

Dit is een van de duurdere studio microfoon merken. Sommigen vinden Neumann dan ook opzichtig, maar wij zien het merk eerder als de Porsche van de microfoonmarkt. Dit model is uitzonderlijk als het op audiokwaliteit aankomt, en iedereen die hem hoort zal dat lastig kunnen ontkennen. Als je kunt leven met het prijskaartje zul je een fantastische investering hebben gedaan. Hij bewerkt het geluid wel een beetje, met een lichte boost boven de 6 kHz, maar wij vinden dat die aanpassing het geluid eerder polijst dan verandert. Je hebt een hoge SPL van 144 dB, dus je zou hier zelfs zonder problemen drums mee kunnen opnemen. Hij staat er om bekend dat hij iedere waarneembare frequentie opneemt. En uiteindelijk is de TLM-102 maar een paar honderd euro duurder dan de Rode NTK, de eerste keuze van deze lijst. Heb je de kans om een paar extra knaken te sparen, dan raden we zonder twijfel dit model aan. Je kunt de algemene kwaliteit gewoon niet ontkennen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Blue Bluebird

Blue Bluebird studio microfoon

Met het verstrijken van de jaren wordt Blue Microphones almaar populairder, en daar gaan wij niks tegen in brengen. Dit is een van de betere generieke modellen condensatormicrofoon. Als eerste valt op dat hij behoorlijk retro overkomt – alsof we aan het zingen zijn in de jaren ’50. Hij beschikt over een versterker van klasse A (net zoals de NTK), een unidirectioneel polair patroon, en een breed frequentiebereik. Het beste is nog dat je er een schokdemper en popfilter bij krijgt, evenals een houten draagkoffer; als je naar die accessoires op zoek bent kun je zo een paar euro en wat tijd besparen. Je kunt ook kijken naar de Blue Spark voor een stapje extra. Ik heb gehoord dat sommige pod-casters bij dit ding zweren, maar de meeste artiesten zullen lieven gaan voor de Bluebird als het er op aankomt. Het is een kleine verbetering ten opzichte van de Audio-Technica, maar niet precies het niveau van de NTK of TLM-102 – ideaal als je er iets tussenin zoekt. Geweldige audiokwaliteit, en helder geluid op ieder gebied.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Shure SM-27-SC

Shure SM-27-SC studio microfoon kopen

Nog een populair model! Dit keer komt het van Shure, het merk dat we allemaal kennen van hun beroemde dynamische microfoons, SM58 en SM57. Deze condensatormicrofoon doet het niet slechter qua kwaliteit en helderheid. Je krijgt een platte neutrale frequentierespons die zelfs op een podium tot zijn recht kan komen. Ook handig dat je een filter voor lage frequenties kunt aanzetten. Dit model komt altijd terug wanneer condensatormicrofoons van rond deze prijs worden besproken – volgens ons komt hij iets lager uit dan de NTK, en iets hoger dan de Bluebird. We raden vooral aan dat je deze microfoon koopt als je meer dan alleen stemgeluid wilt opnemen – hij wordt vaak gebruikt met drums, akoestische gitaren, elektrische gitaarstukken en meer. Hij is breed inzetbaar voor allerlei verschillende doelen, en dankzij het merknaampje is hij zoveel betrouwbaarder.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

MXL 770

studio microfoon MXL 770 kopen

De 770, een van de beste condensatormicrofoons onder een Benjamin, is ondertussen al lang genoeg in gebruik om zijn kwaliteit te hebben bewezen. Hij wordt ondersteund door jaren aan positieve reviews en uitgebreide onderzoeken. Hij ziet er met zijn leeftijd van 15 jaar een beetje antiek uit, en dat vinden wij prima. Het vergulde diafragma is stevig gebouwd, vooral voor deze prijs. Hij heeft een verwisselbaar bass-cut filter en -10dB-demper, en de ingebouwde FET preversterker verschilt een beetje van de meeste microfoons van klasse A (maar het verschil is te minuscuul om te onderzoeken). Het gaat erom dat we voor deze prijs geen betere studio microfoon hebben kunnen vinden. Probeer je wat geld te besparen, maar toch mee te doen met de professioneel klinkende vocalisten? Dan is dit de microfoon voor jou. Je krijgt er ook een schokdemper en draagtas bij, dus je bent uiteindelijk nog minder kwijt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Rode NT1-A

Rode NT1-A studiomicrofoon

Nog een studio microfoon van Rode, dit keer een stuk goedkoper dan de NTK. Deze is enorm populair onder pod-casters, en stemmen zijn er fantastisch goed mee op te nemen. Bij hun jubileumpakket krijg je zo’n beetje iedere belangrijke accessoire. De specificaties: een 1″ verguld diafragma, unidirectioneel patroon, en wat oppervlakte-elektronica. Zoals je kunt zien is dit allemaal vrij standaard in vergelijking met de eigenschappen van de rest, maar gezien de prijs is dat een zegen. Het pakket dat je erbij krijgt maakt dit allemaal nog zoveel aangenamer. Wij raden dit model aan voor budgetgevallen en dergelijke. Een fantastische microfoon voor een thuisstudio.

Vergelijk prijzen bij:

 

sE Electronics sE2200a II

sE Electronics sE2200a II studiomicrofoon

sE Electronics is dan misschien niet zo populair als de grotere merken, maar de kwaliteit is prima als je de illusie van reputatie kunt negeren. Dit is een van de betere condensatormicrofoons met een groot diafragma. Hij is iets nieuwer (2012), dus hij heeft een fris 1″ gouden diafragma – maar belangrijker is het “multipatroon” waarmee je kunt wisselen tussen unidirectioneel, bidirectioneel, en omnidirectioneel. Het is een interessante uitvinding, maar het merendeel van de tijd zul je toch wel direct van voren staan. Het zou echter wel nuttig zijn als je drums of een ander instrument probeert op te nemen, waarmee je een breder richtingenpatroon kunt gebruiken. Het is nog steeds een sterke microfoon met heldere kwaliteit en een vlakke respons. Goede helderheid. Hij kan zich meten met de rest van deze prijsklasse, zoals de voorgenoemde Audio-Technica en NT1. We zouden de andere twee eerder aanraden, maar dit kan een goede keuze zijn. Kijk er een keer naar, en lees de reviews voor meer informatie.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

AKG C214

AKG C214 microfoon

Het lijkt alsof de AKG altijd minstens één keer genoemd moet worden in een samenvattend artikel. De C214 is iets duurder dan de sE2200a, maar het is een tank. De SPL heeft met 156dB bijna de hoogste volumetolerantie die we ooit hebben gezien, dus een lawaaiige zanger zou geen probleem moeten zijn. De krijgt ook een schakelbare 20dB-demper en een filter voor lage tonen, dus je kunt lekker dichtbij komen (ik sta zelf graag dicht bij de microfoon). Je krijgt ook nog een stevig frequentiebereik voor een nauwkeurig resultaat, en het complete ontwerp is fantastisch. Sommige mensen verdragen geen enkele microfoon behalve de C214, en ik snap best waarom. Je krijgt er ook nog een draagtas, windscherm, en schokdemper bij. Met deze schoonheid is professioneel klinkend geluid gegarandeerd.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Behringer C-1

microfoon kopen Behringer C-1

Ten slotte hebben we nog een enorm, maar dan ook echt enorm budgetvriendelijke studio microfoon. Met een prijs van net iets meer dan vijftig euro is de C-1 ideaal voor een goedkope oplossing zonder te hoeven uitwijken naar een handmicrofoon van de Mediamarkt. Voor thuisstudio’s, of iemand die gewoon wil oefenen of onderweg wil aanmodderen met vrienden, is de C-1 nog aan de goede kant ook. Een ingebouwde FET-versterker, fatsoenlijke SPL, en niet eens al te veel nadelen gezien de prijs. Ideaal voor thuisstudio’s, pod-casters, games, enzovoorts. Je zang zal misschien niet klinken als een professioneel popnummer, maar niemand die het resultaat hoort zal kunnen raden dat je minder dan €100 hebt betaald voor de studio microfoon. Meteen kopen als je zoiets zoekt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK: Microfoon kopen tips: de ultieme gids

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo