SUP board kopen gids

Wanneer je een SUP board kopen gaat zijn er een hoop opties die je moet overwegen en het kan vaak overweldigend zijn. Het doel van deze gids is om het proces te vereenvoudigen en je te assisteren bij het selecteren van de beste Stand Up Paddle (SUP) board voor je wensen en behoeften.

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

Maar laten we eerst beginnen met de basis dingen die je nodig hebt om te beginnen met SUPing.

Uitrusting

Er zijn een hoop accessoires/uitrusting die je mogelijk nodig hebt tijdens het roeien, maar dit is het minimale wat je nodig hebt om veilig naar buiten te gaan.

Yoga SUP Board Kopen

 

Boards

De meest belangrijke uitrusting is je board. Er zijn een aantal basistypes en elke heeft andere voordelen en is ideaal voor verschillende peddel omstandigheden.

 

Soorten SUP boards

Board vormen kunnen variëren maar de primaire stylen zijn Race/Touring, All-Arounders en Surf.

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

 • Race/Touring boards – Deze boards zijn over het algemeen langer en smaller met een puntige neus of boog (voorkant) en ronde, kajakachtige waterverplaatsingsromp. De algemene lengte van race boards zal 381 cm of 426 cm lang zijn, terwijl touring boards een lengte van 320 cm of 335 cm hebben. De puntige neus of boog snijd efficiënter door het water en vereist minder inspanning om langer afstanden te peddelen. Dit maakt ze uitstekend voor platte/rustige wateren. Race boards zijn over het algemeen wat smaller, waardoor ze minder stabiel en beter geschikt voor ervaren peddelaars zijn. Touring boards zijn over het algemeen iets breder voor een betere stabiliteit en zijn geschikt voor iedereen die op kalm water wil peddelen.
 • All-Around boards – Deze boards zijn erg divers en erg stabiel. Deze stabiliteit maakt ze een uitstekende keuze voor beginners of iedereen die op zoek is naar erg makkelijk peddelen en een stabiele rit. Ze hebben een traditionele surfboard design en zijn 305 cm tot 366 cm lang en 74 cm tot 91 cm breed. All-Around boards zijn uitstekend voor yoga, vissen, kleine golven en zijn geweldig voor alledaagse peddelaars.
 • Surf style – Surf SUPs zijn over het algemeen korter voor meer manoeuvreerbaarheid en reageren vaak wat sneller. De lengte loopt uiteen van 229 cm tot 290 cm en de afmeting die het beste voor jou is hangt af van gewicht, vaardigheid en voorkeur. Deze boards zijn minder stabiel voor het peddelen op kalme waters, maar blinken uit in middelgrote tot grote golven waar een snelle reactie vereist is. Boards van deze stijl zijn over het algemeen voor een meer ervaren peddelaar of surfer. Ze kunnen echter erg leuk zijn voor wakeSUPing achter een grote boot.

SUP Board Kopen gids

 

Lengte, breedte en volume van het SUP board

Paddleboards zijn er in verschillende afmetingen en je specifieke behoeften weten kan het koopproces een stuk makkelijker maken. Het meest belangrijke wanneer je een SUP board kopen gaat, is een hebben die geschikt is voor je afmetingen. Ze moeten groot genoeg zijn om je gewicht en vaardigheid te ondersteunen.

 • Lengte: Beginners of iedereen die ontspannend willen peddelen moet normaal weg een SUP board kopen met een lengte van 305 cm tot 366 cm. Met brede all-around boards zal een langer board meer volume bieden en meer stabiel zijn. Langere boards zijn sneller dan korte boards, dus neem dat zeker in overweging wanneer je gaat kiezen. Als je doel voor het peddelen racen of lange afstand tours is, dan zal je een SUP board kopen willen die tenminste 335 cm lang is voor tours en 381 cm of 427 cm lang voor competitieve races. Surfers die comfortabel in de oceaan en grotere golven zijn, zullen een kortere SUP board kopen moeten voor meer manoeuvreerbaarheid. Overweeg ook de algehele board afmetingen en gewicht wanneer je uit gaat kiezen. Hij moet smal en licht genoeg zijn, zodat je je board makkelijk kan vervoeren en opbergen. Grotere boards kunnen 14-18 kg wegen en je hebt hier een pick-up of imperiaal voor nodig. Als vervoer en opslagruimte een probleem is, dan is een opblaasbaar SUP board kopen misschien een beter idee. Verder op in dit artikel zullen we daar dieper op in gaan.
 • Gewicht en volume: Boards zijn gemaakt om 91 cm breed te zijn om een verscheidenheid aan lichaamstypes en vaardigheidsniveaus te accommoderen. De board breedte is de belangrijkste factor om de stabiliteit vast te stellen. Wijdere afmetingen zijn ideaal voor grotere personen of beginnende peddelaars. De extra breedte en dikte helpt om je gewicht in het water te verplaatsen. Grotere peddelaars kunnen het beste een SUP board kopen die tenminste 76 cm breed is en met meer volume (misschien een dikte van 11,50-12 cm). Kleinere peddelaars kunnen een slanker en lichter SUP board kopen, aangezien ze niet veel waterverplaatsing nodig hebben om hun gewicht tegen te werken. Een goed punt om te starten is 73,5-76 cm breed en met minder volume. Dit zijn alleen maar richtlijnen voor wanneer je je eerste SUP board kopen gaat. Wanneer je je meer comfortabel voelt op je board, ontdek je mogelijk dat je om een of andere reden liever een grotere of smallere board wilt hebben. Het mooie aan paddleboarding is de grote verscheidenheid aan boards, zodat je precies de beste die aan jou voorkeuren voldoet aan kan schaffen.

Beste SUP Board Kopen

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

 

Bouw SUP board

Boards zijn gemaakt van meerdere verschillende materialen en de bouw van deze boards is niks nieuws. De meeste bouwtechnologie komt van bouwtechnieken van surfboards of kajaks en worden al jaren gebruikt. EPS schuim kernen gewikkeld in glasvezel of koolstof komen het meeste voor. Er is ook rotatiegieten wat een zwaar soort plastic is. De meeste van deze boards zijn hol vanwege het productieproces. Om je te helpen bij het navigeren van de verschillende bouwtechnieken en wat het beste voor jou is, zullen we de drie populairste technieken kort doornemen.

 • Glasvezel en epoxy over EPS schuim – Dit is het type board dat je het meeste zult vinden en de prijs kan erg variëren. Bouwtechnieken met deze boards verschillen, dus gewichten zijn ook erg divers. Sommige fabrikanten gebruiken een sandwich techniek waarbij een stuk hout onder de glasvezel wordt gedaan om het board duurzamer en stijver te maken.
 • Rotatiegieten – Deze boards worden gemaakt met een duurzame plastic buitenlaag en zijn over het algemeen het goedkoopste met het nadeel dat ze zwaar zijn.
 • Opblaasbaar – Opblaasbare modellen zijn erg duurzaam en kunnen voor verschillende peddelactiviteiten gebruikt worden. Ze zijn gemaakt van PVC met een drop-stitch constructie en erg makkelijk te vervoeren en op te bergen. Ze zullen geleverd worden met een draagtas waar je het board in kan doen wanneer je het niet gebruikt en vaak moet je een hoge druk pomp aanschaffen om dit board op te blazen. Opblaasbare modellen hebben uiteenlopende prijzen en modellen.

De bouwtechnieken van boards veranderen en evolueren constant. Dit is simpelweg een overzicht van de drie populairste technieken.

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

 

Vinnen

Vinnen maken het mogelijk om in een meer rechte lijn voort te bewegen en voegen stabiliteit toe. Er zijn een aantal verschillende configuraties van vinnen beschikbaar en we zullen ze hieronder met je doornemen.

 • Enkele vin – Enkele vinnen zijn over het algemeen de meest voorkomende configuratie voor race, touring en all-around SUPs. Een grote enkele vin glijd in de vin-doos en wordt vastgemaakt met een schroef en bout. De vin-doos kan normaal gesproken nog wat naar voren of achteren bewogen worden. Met de vin dichter bij de achterkant zal de vin een meer rechte baan volgen, wat ideaal is voor kalme wateren. Met de vin meer naar voren kan je makkelijker manoeuvreren wat beter voor surfen is.
 • Thruster – Dit is een configuratie met drie vinnen (één in het midden en twee aan de zijkanten. De middelste vin kan dezelfde of een grotere afmeting als de zijvinnen hebben (groter zal meer tractie en meer controle over de snelheid toevoegen). Thruster is de meest gebruikte opstelling voor surfen. Het zorgt voor een meer manoeuvreerbare rit met extra stabiliteit en presteert goed tijdens de meeste omstandigheden.
 • Quad – Een quad opstelling met vier vinnen is een configuratie die alleen gebruikt wordt bij meer geavanceerde surf style SUPs. Deze stijl creëert snelheid en voorwaartse momentum voor snelle en goed reagerende bochten. Geweldig voor surfen en creëert een erg pittig gevoel.

Goedkoopste SUP Board Kopen

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

 

Peddel

Een paddleboard is niet compleet zonder een peddel. Je hebt de keuze uit twee opties op dit gebied, namelijk: vaste lengte of aanpasbaar en een aantal verschillende constructies. Meer geavanceerde peddelaars kijken ook naar de afmetingen van het blad, de hoek en meer geavanceerde steelvormen. Maar beginners kunnen het beste voor een rechte steel kiezen en over het algemeen is een aanpasbare peddel beter, aangezien meerdere mensen hem dan kunnen gebruiken.

 

Peddeltype

De eerste keuze is aanpasbare peddel of vaste lengte.

 • Aanpasbaar – Aanpasbare peddels zijn ideaal voor meerdere personen en het peddelen in verschillende omstandigheden. Ze kunnen wanneer nodig verlengt of ingekort worden. Om deze reden bieden ze de meeste diversiteit en zouden ze overwogen moeten worden door het overgrote deel van de beginnende peddelaars.
 • Vaste lengte – Peddels met een vaste lengte hebben één afmeting en worden geleverd met een losse handgreep. De steel wordt gesneden tot de gewenste lengte en vervolgens wordt de handgreep er aan vastgemaakt met epoxy. Deze peddels buigen minder en kunnen lichter/sterker zijn dan aanpasbare peddels. Zodra een persoon weet welke lengte hij of zij graag wil is dit een prima optie.

 

Peddel constructie

De constructie van de peddels is ook iets wat overwogen moet worden. Een goede regel om aan te houden, is dat sterkere/lichtere peddels duurder zullen zijn. Zware peddels zullen daarentegen goedkoper zijn.

 • Koolstofvezel – Koolstof peddels zijn de populairste keuze, aangezien ze een erg licht gewicht hebben, maar nog steeds wonderbaarlijk sterk zijn. Je kan deze peddels zowel met een vaste lengte als aanpasbaar vinden, waarbij degene met de vaste lengte het lichtst zijn. Een lichte peddel kan echt het verschil maken wanneer je een lange tijd op het water spendeert.
 • Aluminium – De andere primaire constructie is aluminium. Deze zijn erg duurzaam en betaalbaar, maar zijn ook een stukje zwaarder.

Opblaasbaar SUP Board Kopen

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

 

Peddellengte

Dit is het laatste onderwerp dat we zullen bespreken over peddels. De lengte is over het algemeen afhankelijk van de voorkeur. Verschillende SUPers zullen verschillende lengtes gebruiken voor verschillende activiteiten. De beste richtlijn om mee te beginnen is een peddellengte (van de top van de handgreep tot het einde van het blad) tussen de 15 cm – 25 cm. Kortere peddels zijn geschikter voor in de golven en langere voor kalm water en lange afstanden. Experimenteer met verschillende lengtes en ontdek wat het fijnste voor jou is.

 

Riem en reddingsvest

De laatste twee items die je nodig hebt zijn een goede riem en een reddingsvest.

 • Riem – Een riem maak je vast aan de achterkant van het board en het andere uiteinde gaat om je enkel, zodat je board niet te ver wegdrijft wanneer je valt. Het beste is om te beginnen met een riem die ongeveer dezelfde lengte als je board heeft. Op deze manier is de kans kleiner dat je geraakt wordt door je board (waarschuwing: er is altijd een kans dat je geraakt kan worden door je board of peddel wanneer je valt, dus zorg ervoor dat je je hoofd beschermt met je armen wanneer je valt, zodat je verwondingen kan voorkomen). Een opgerolde riem geniet onze voorkeur, aangezien deze uit het water blijft en niet achter je aan drijft.
 • Reddingsvest – Voor je eigen veiligheid kan je het beste een reddingsvest meenemen. Het is niet verplicht in Nederland, maar vooral als je in diepe wateren gaat peddelen raden we het zeker aan. Zorg dat je de lokale wetten nakijkt wanneer je je paddleboard meeneemt op vakantie, want de regels kunnen namelijk verschillen in andere landen.

Snelste SUP Board Kopen

 

Conclusie SUP board kopen gids

Zoals je ziet zijn er nogal wat dingen die je moet overwegen wanneer je een SUP board kopen gaat. We hopen echter dat je genoten hebt van dit artikel over paddleboards en dat je na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze kan maken. Laat zeker een reactie achter als je nog meer tips voor beginnende SUPers of juist vragen hebt.

Bekijk de TOP 10 bestverkochte SUP boards volgens:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo