Thrustmaster TMX Force feedback review

De Thrustmaster TMX is een nieuwe betaalbare toevoeging aan force feedback stuurtjes die het bedrijf aanbiedt. Hij is compatibel met PCs en de Xbox One, biedt het essentiële van een force feedback stuurtje, maar kost minder dan de helft dan de vlaggenschip modellen van het bedrijf. Met 12 knoppen, een D-pad voor makkelijke navigatie, 900 graden rotatie en een board met twee pedalen, levert het stuur een indrukwekkende hoeveelheid features voor minder dan €200. Dit alles maakt het mogelijk een ideale keuze voor personen die nieuw zijn in de wereld van race games of die maar af en toe spelen. In deze Thrustmaster TMX review zullen we kijken of dit racestuurtje aan al onze verwachtingen kan voldoen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Thrustmaster TMX review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Sterke force feedback
 • Over het algemeen goed gemaakt
 • Geweldige algehele race ervaring

Negatief

 • Kwaliteit van de pedalen is aan de lage kant
 • De rotatie van het stuurtje is ietwat ruw
 • Mist de subtiliteiten van duurdere modellen

 

Belangrijkste features

 • Compatibel met PC en Xbox One
 • 900 graden rotatie
 • Riem+tandwiel force feedback systeem
 • 2 pedalen
 • 12 knoppen + D-pad
 • Prijs tijdens review: €205

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Thrustmaster TMX review:

Design en features

Een force feedback stuurtje is de volgende stap na een standaard racestuurtje, aangezien hij niet alleen stuurt, maar ook terug duwt. Dit soort stuurtjes simuleren de feedback die je krijgt in een echte auto, waar je de grip van je banden kan voelen of de achterkant van de auto weg voelt glijden.

Alle slimme mechanieken die gebruikt worden om zo’n realistische feedback te geven verhogen de prijs, zodat zelfs een instapmodel een redelijk hoog prijskaartje heeft. Een stuurtje zonder force feedback kan je bijvoorbeeld al voor €50 vinden.

Dit model is alleen maar compatibel met de PC en Xbox One. Thrustmaster produceert echter ook stuurtjes voor de PlayStation/PC, zoals de Thrustmaster T300 RS.

Voor die €205 krijg je een goed gebouwd setje. De behuizing voelt stevig en duurzaam aan, met dik plastic. We maken ons echter een beetje zorgen over het klem mechanisme welke gebruik maakt van een plastic handgreep. Alhoewel hij prima presteerde tijdens het testen, denken we niet dat hij het net zo lang uithoudt als een metalen.

De TMX kan aan een tafel van ongeveer 5cm dik vastgemaakt worden, wat een redelijk sterke grip biedt. Hem vastmaken aan een bureau is echter een beetje raar, omdat het stuur zwaar aan de voorkant is. Zodra je hem vast gemaakt hebt kan hij nog steeds ietwat naar voren leunen, zelfs wanneer je hem erg strak vastgemaakt hebt.

Goedkoopste Thrustmaster TMX Review

Het 11-inch stuurtje voelt stevig aan, alhoewel deze wederom gemaakt is van plastic. Hij zit goed vastgemaakt zonder wiebeling. Je krijg echter alleen maar rubberen grips aan de linker en rechterkant. Dit is een groot verschil met het volledig leren stuurtje van de TX Racing Leather.

Achter het stuur zitten klepjes voor het overschakelen, welke gemaakt zijn van dun maar indrukwekkend stevig staal. Ze voelen fijn en sterk aan en hebben een klik die je duidelijk kan horen. Als je geen fan bent van deze manier van schakelen, dan kan je ook een optionele versnellingspook kopen.

Handig rondom het midden van het stuurtje vind je de verscheidene knoppen, waarvan er 12 in totaal zijn. Ze emuleren volledig de controller knoppen van een Xbox One, waaronder een D-pad, welke het makkelijk maakt om door menu’s te navigeren.

De knoppen zelf profiteren van duidelijke gedefinieerde acties, dus je bent er altijd aardig zeker van wanneer je ze indrukt. Je zult nooit twijfels hebben over wat er gebeurt in het heetst van de strijd.

Op het gebied van de pedalen begin je de kostenbesparing echt te zien. Zoals de rest van het stuurtje zijn deze volledig van plastic en wederom redelijk stevig, maar ze zijn ook erg simpel.

Vergelijk prijzen nu bij:

Om te beginnen zijn er maar twee pedalen, namelijk accelereren en remmen. Het rempedaal heeft daarnaast geen progressieve beweging, waarbij het pedaal stijver wordt hoe verder je drukt. De base is ook klein en lichtgewicht, waardoor het erg makkelijk wordt om hem ongewenst te verplaatsen. Zodoende bieden ze alleen maar een basis manier van starten en stoppen, in tegenstelling tot de meer inlevende en genuanceerde ervaring die het stuurtje biedt.

Om te laten zien wat ze konden stuurde Thrustmaster echter ook de T3PA pedalen op. Deze voegen een koppeling pedaal, progressief rempedaal en volledig aanpasbare metalen pedalen toe. De bouwkwaliteit is daarnaast beter en de base is groter en zwaarder, zodat deze beter op zijn plaats blijft staan.

Alhoewel het mogelijk is om deze betere pedalen en versnellingspook toe te voegen aan de TMX, is het stuurtje zelf niet modulair zoals duurdere modellen. Je kan deze dus niet vervangen of het force feedback mechanisme upgraden.

Het stuurtje wordt aangedreven via een stopcontact en verbind je met je PC via een USB, terwijl je de pedalen aan de achterkant van het stuur aansluit. Het zorgt voor een beetje gedoe met kabels, dus het is een beetje lastig om in te stellen voor regelmatig gamen, maar hetzelfde geldt voor alle racestuurtjes.

 

Force feedback en prestaties

De Thrustmaster TMX maakt gebruik van het hybride riem en tandwiel force feedback systeem van het bedrijf. Dit zit ergens tussen het soepelere en meer premium gevoel van pure riem aangedreven modellen en de meer trapsgewijze gevoel van een puur tandwiel systeem. Het cruciale van deze combinatie is dat het centrale dode punt van pure tandwiel mechanismen geëlimineerd wordt.

Dit mechanisme wordt gecombineerd met een 12-bit sensor opstelling die kan differentiëren tot 4.096 stappen in de stuur positie. Daarnaast gebruiken de pedalen een 10-bit systeem voor 1.024 niveaus van druk voelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het resultaat is een indrukwekkend realistische reactie, alhoewel niet zo goed als de high-end systemen van het bedrijf. Ga over de kerb stones, maak een foutje of neem een bocht goed en het stuurtje zal je een aardig goed idee geven welke sensatie je hierbij zou krijgen.

De effectiviteit van het stuurtje kwam duidelijk naar voren toen we Project Cars speelde. We maakte in eerste instantie gebruik van de standaard instellingen en kwamen regelmatig als laatste aan. Toen we de stuurgevoeligheid en het force feedback niveau verhoogde van 50 naar 100 kwam het spel echt tot leven. De volgende race wonnen we direct.

Het stuur draait maar 900 graden, in tegenstelling tot de 1080 van duurdere modellen. Dit bleek echter niet een limiet te zijn tijdens de vele racing games die we speelde.

Beste Thrustmaster TMX Review

De pedalen (die meegeleverd worden) zijn echter slecht. Ze glijden te makkelijk rond en voelen klein aan. Als een gevolg remde we vaak met onze linker voet om ervoor te zorgen dat we constant twee voeten op de base hadden, zodat deze weggleed. De €90 die je voor de T3PA pedalen moet betalen is zeker niet goedkoop, maar wij denken dat het een upgrade is die veel gebruikers aan zullen schaffen.

Op het gebied van compatibiliteit biedt het stuurtje een volledige plug en play ervaring voor de Xbox One, terwijl PC gebruikers nog een driver moeten downloaden.

 

Moet je de Thrustmaster TMX kopen?

De Thrusmaster TMX is een geweldig instapmodel force feedback stuurtje voor personen die een Xbox One en/of PC hebben. Hij biedt de soort force feedback ervaring die racing games levendig maakt, terwijl grotendeels bespaart wordt op de juiste onderdelen om de kosten laag te houden.

De slechte pedalen halen de kwaliteit van het pakket echter naar beneden, alhoewel ze voldoende zijn om te beginnen en een upgrade makkelijk is. Het is echter nogmaals belangrijk om op te merken dat je geen enkel ander onderdeel van het stuurtje kan upgraden, in tegenstelling tot duurdere Thustmaster systemen.

PC gebruikers kunnen mogelijk beter voor de Thrustmaster T150 (compatibel met PS4) kiezen. Deze is bijna identiek en aangezien hij al langer beschikbaar is, is hij iets goedkoper.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkope Thrustmaster TMX Review

Conclusie Thrustmaster TMX review

Een goed instapmodel force feedback stuurtje voor Xbox One en PC gamers die een beperkt budget hebben.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo