Wat is de TomTom Bandit?
De Bandit is de eerste stap van TomTom in de markt voor actiecamera’s. Dit lijkt misschien een vreemde zet voor een bedrijf dat navigatiesystemen maakt, maar Garmin heeft haar eigen product op dat gebied in de vorm van de VIRB 18 maanden geleden uitgegeven. Beide bedrijven richten zich ook op GPS-apparaten voor sportactiviteiten, dus een actiecamera is geen enorme sprong. Maar de versie van TomTom is iets meer dan alleen een “ik ook”-product. Je leest er alles over in deze TomTom Bandit review.
Net zoals de VIRB, en een aantal actiecamera’s die daaraan vooraf gingen, heeft de Bandit de vorm van een “bullet cam”. Het ontwerp is een afgeleide van TomTom’s sporthorloges, apparaten die in dezelfde serie vallen. Het bedrijf heeft echter een aantal nieuwe functies toegevoegd die de camera laten opvallen tussen de concurrentie. Om te beginnen is de Bandit niet alleen waterbestendig – zoals de meeste actiecamera’s – maar beweert TomTom ook dat het overweg kan met dieptes tot 50m, in overeenkomst met de IPX8-standaard.
De Bandit krijgt dit voor elkaar met een los lenskap-accessoire, dat verkrijgbaar is voor ongeveer €40. Zonder die kap voldoet het apparaat slechts aan IPX7, genoeg voor 1m diep water.
Vergelijk prijzen bij
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Mediamarkt: bekijk aanbieding
Beide uiteinden van de Bandit kunnen van het centrale deel af worden geklikt en gedraaid. Aan de kant van de lens is dat alleen een kap, maar aan de andere kant zit een onderdeel dat TomTom de Batt-Stick noemt. Dit is een losstaand component met ingebouwde USB-plug. Het bevat de accu en microSD-ontvanger, zodat je tegelijkertijd de accu kunt opladen en beelden kunt overzetten door hem in je USB-poort te pluggen.
LEES OOK: Beste GoPro & Action camera kopen gids
TomTom Bandit – Besturing en Opnamesoorten
De Bandit is relatief zwaar voor een bulletcamera, maar dat voelt geruststellend robuust aan. Bovenop bevindt zich een LCD-scherm, dat (in tegenstelling tot de Garmin VIRB) alleen statusinformatie laat zien, niet een weergave van het opgenomen beeld. De knop op de achterkant zet het apparaat aan en doet dienst als opnameknop. Een interessante functie: door een tweede keer op de opnameknop te drukken markeer je een belangrijk moment, terwijl een losse knop de opname een halt toeroept. Met een tweede druk op die knop zet je het apparaat uit.
Andere functies zijn te gebruiken via een D-pad die ongeveer hetzelfde werkt als de sporthorloges van TomTom, zoals de Multi-Sport. Het LCD-scherm is intuïtief en makkelijk te navigeren. Als je al een sporthorloge van TomTom bezit is het enorm simpel onder de knie te krijgen.
Het bedrijf heeft geen specificaties gegeven van de sensor in de Bandit. Er zijn echter genoeg pixels om foto’s van 16 megapixels en 4K-video te maken, al is dat laatste alleen beschikbaar tegen 15fps.
De hoogste resolutie die met 30fps kan worden opgenomen is 2,7K. Full HD (1080p) en 720p kunnen worden opgenomen met 60fps, en 720p ondersteunt ook een 120fps-optie voor soepele vertragingen tot 4x. Er is ook een timelapse-functie die eens in de 1 tot 60 seconden een frame vastlegt.
TomTom Bandit – Bevestigingen
TomTom is niet heel vrijgevig geweest met de bevestigingsmogelijkheden in de doos van het Basispakket dat we ontvingen. Er zijn plakklemmen voor vlakke en gebogen oppervlaktes, naast een versie met twee plastic ringen voor bevestiging aan accessoires voor GoPro’s. De Bandit klikt hieraan vast met een systeem dat makkelijk werkt, maar dat niet snel per ongeluk zou losschieten.
Je kunt ook extra vlakke en gebogen plakklemmen kopen, naast andere klemmen met GoPro-compatibiliteit. Ook verkrijgbaar zijn een statiefadapter, polsbevestiging, staafbevestiging, stuurklem, bordklem, en een bevestiging die 360° kan draaien. Er is een drijvende beschermhoes, de duiklenskap tot 50m, en een spatwaterdichte hoes voor de Batt-Stick. De meeste sportactiviteiten zijn dus voorzien, en er is een Premium Pack-versie beschikbaar waarbij je (naast een aantal van de bovenstaande accessoires) een afstandsbediening krijgt voor een meerprijs van ongeveer €100.
TomTom Bandit – Handmatige Instellingen en UItbreiding
De Bandit is een actiecamera, dus veel is er niet te doen op het gebied van handmatige instellingen. Er zijn geen zoomfuncties, scènemodi of filters voor onderwateropnames. Het is gewoon een kwestie van kijken en klikken. Er is een GPS-module ingebouwd, dus de Bandit kan locatiegegevens opslaan in combinatie met video en foto. Dit kan weergegeven worden met de video, al gaat dat tot dusver alleen via de iOS-app.
Je kunt ook verbinding maken met een externe microfoon via een speciale toevoeging, en je kunt de Bandit koppelen aan TomTom’s Bluetooth Smart hartslagmonitor (al is het niet de oudere ANT+ versie). Er wordt een externe voedingskabel meegeleverd met de premiumset, maar niet met het Basispakket dat wij reviewen. Je kunt de TomTom echter niet verbinden met je fietscomputer of snelheidsmeter.
TomTom Bandit – Smartphoneapp
De app, die beschikbaar is voor iOS en Android, is een stukje geraffineerder dan sommige telefoonapps voor actiecamera’s. Zodra je verbinding hebt gemaakt met de Wi-Fi van de Bandit zijn de gewoonlijke opties beschikbaar; een live preview van het beeld dat de camera ziet, de optie om te beginnen met opnemen, en een schatting van zowel de resterende accuduur als de beschikbare opslagruimte. Je kunt wisselen tussen filmmodi, en de instellingen binnen die profielen veranderen.
Het geeft ook een paar bewerkingsopties. Er is bijvoorbeeld een functie waarbij je de telefoon schudt om korte stukjes van je clips automatisch te sorteren. Of je kunt je clips handmatig samenvoegen. Hoe dan ook is het resultaat te delen via e-mail, Facebook, Vimeo, en veel andere apps die je misschien op je smartphone hebt staan. Of je kunt de bewerkte video gewoon opslaan in je mediabibliotheek.
TomTom Bandit – Beeldkwaliteit
Wat betreft functionaliteit heeft de TomTom een behoorlijk breed en geraffineerd aanbod. De beeldkwaliteit staat ook een stap boven veel van de “ik ook”-actiecamera’s die je kunt krijgen. We merkten wel een paar tekenen van het CMOS rollende-sluiter-effect tijdens snel bewegende scènes, vooral in 4K-video’s. Het is geen ernstig voorbeeld van het fenomeen, maar je merkt het wel.
Ironisch genoeg gebruikt de Full HD-functie minder agressieve compressie, en is dat in combinatie met de hogere framerate dus meestal de betere keuze. De gewoonlijke lensverstoring die je ziet bij zulke camera’s is aanwezig, maar dat hoort bij het genre. Over het algemeen zijn de visuele prestaties sterk voor een camera in deze klasse. Kleur en detail zijn vergelijkbaar met die van de GoPro Hero3-serie.
De accu zou drie uur lang moeten kunnen filmen, en wij kwamen geen bewijs tegen dat dit tegensprak – al wordt het dramatisch verminderd als je de Wi-Fi functie voor je smartphone activeert. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de GoPro Hero3+ Black. De video’s hebben echter een datadichtheid van ongeveer 28Mbit/sec bij 4K, en gezien de opkomst van consumentenproducten met 4K-ondersteuning bij hogere framerates en datadichtheden zal de Bandit eerder hobbyisten dan professionals aanspreken.
Moet je de TomTom Bandit kopen?
TomTom is dan misschien een laatkomer op het actiecamerafeestje, maar de Bandit is een sterk debuut. Hij is stevig gebouwd, de functionaliteit is goed uitgedacht, en de beelden zien er prima uit. Er is geen specifieke functie die hem laat uitsteken boven een GoPro Hero4 Black. Vooral gezien het feit dat die laatste kan filmen in 4K tegen 30fps loopt de Bandit een beetje achter op het gebied van videoformaten. Maar de GPS en ondersteuning voor hartslagmeters geeft hem het voordeel voor sportenthousiastelingen.
Oordeel TomTom Bandit review
Het onderwerp van deze TomTom Bandit review is een goed gebouwde en functierijke actiecamera, maar dat is misschien niet genoeg om je weg te lokken van de nieuwste GoPro.
Vergelijk prijzen bij
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Mediamarkt: bekijk aanbieding