Yuneec maakte al geweldige luchtfotografie drones voordat het woord drone erg populair werd en de Typhoon lijn van het bedrijf is continu een van de beste in de industrie. Maar net zoals elke andere drone fabrikant in de industrie, leeft Yuneec de laatste jaren in de schaduw van DJI. Het maakt niet uit hoe geavanceerd of capabel de Typhoon drones geworden zijn, het lijkt het bedrijf maar niet te lukken om DJI van zijn troon te stoten. Of het bedrijf nu wel een kans maakt lees je in deze Yuneec Typhoon H review.
Met de Typhoon H gaat Yuneec rechtstreeks naar de halsslagader van DJI. Dit beest met zes propellers kost €200 minder dan de Phantom 4 (€1399 voor de Typhoon H), maar heeft dezelfde toeters en bellen, plus een paar extra. Maar kan hij echt opboksen tegen titanen zoals de P4 en de 3DR Solo? We hebben hem uitgebreid uitgetest in deze Yuneec Typhoon H review om dit te ontdekken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Yuneec Typhoon H review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Postief
- Stabiel en betrouwbaar in de lucht
- 360-graden camera
- Touchscreen controller
- Intuïtieve autonome vluchtmodi
- Geweldige waarde voor je geld
Negatief
- Ondersteuningsophanging van de propellers voelt een beetje zwak aan
- Lange oplaadtijden
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Yuneec Typhoon H review:
Features
De features en specificaties van deze drone zijn ongelofelijk, dus om het wat makkelijker voor je te maken zullen we beginnen met wat deze drone onderscheidt van de rest.
Het eerste wat je op zal merken, is dat de Typhoon H een hexacopter is. Hij heeft zes propellers in plaats van de normale vier en hij heeft er maar vijf nodig om te kunnen vliegen. Deze overtolligheid houdt in dat wanneer je om wat voor reden dan ook maar een propeller niet meer functioneert, de drone dit probleem op zal merken en veilig terug kan vliegen naar de ‘home’ positie voor reparaties.
Ten tweede heeft de Typhoon H een camera die bevestigd is op een 3 assige gimbal welke in 360 graden kan draaien. De camera van de P4 kan alleen maar op en neer bewegen. Het landingsgestel is ook ontworpen om in te klappen met het overhalen van een schakelaar, zodat deze niet in de weg zit van je opnames.
Daarnaast heeft de Typhoon H ook een ingebouwde ontwijkingstechnologie voor obstakels. We moeten eerlijk toegeven dat de Phantom 4 deze feature ook heeft, maar deze technologie is visueel, terwijl die van Yuneec sonar gebruikt, wat inhoudt dat hij nog steeds obstakels kan vermijden wanneer er weinig of helemaal geen licht is. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat dit systeem bevestigt zit op de neus van de drone, dus hij kan alleen maar automatisch obstakels vermijden wanneer je recht op deze afvliegt. Het is in ieder geval beter dan niks.
Een andere feature die er uitspringt is het complete setje autonome vliegmodi. Net als de 3DR en Phantom 4 heeft de Typhoon H features zoals, Cable Cam, Orbit, Follow mode en een aantal andere. Deze maken het allemaal mogelijk voor de gebruiker om de vlucht en focus met alleen de camera te besturen.
En het laatste, maar zeker niet het minste is dat de Yuneec Typhoon H een losse controller heeft, namelijk: De ST16 ground station. Dit betekent dat je niet een tablet of smartphone hoeft te hebben om gebruik te kunnen maken van alle features, wat je niet kan zeggen van de Phantom 4 en 3DR Solo.
Deze controller is een beest. Naast de schakelaars en knoppen voor zo’n beetje alles wat je maar kan bedenken, heeft de controller ook een ingebouwd 7-inch touchscreen voor het weergeven van telemetrie data, streaming van live video vanaf de onboard camera van de drone en het toegang krijgen tot extra features en vluchtmodi.
En het wordt nog beter. De ST16 is niet de enige controller waar de Typhoon H mee kan verbinden. Je kan de drone namelijk tegelijkertijd verbinden met twee verschillende controllers, zodat je met een de drone kan besturen en met de andere de onboard 4K camera. Filmmakers zouden moeten onthouden dat er momenteel geen enkele andere consumentendrone is die deze duale vliegfunctionaliteit aanbiedt.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Bouwkwaliteit & duurzaamheid
Al met al is dit een aardig stevige drone, maar zeker niet de stevigste die we ooit gezien hebben. Om eerlijk te zijn voelt hij een beetje breekbaar aan vergeleken met de P4 en 3DR Solo. We hebben hem niet heel hard laten crashen tijdens onze testen, maar na een paar kleine ongelukjes waren we niet volledig overtuigd dat de Typhoon H een harde landing kon maken en verder kon vliegen.
De oorzaak van dit probleem lijken de inklapbare armen van de drone te zijn. Begrijp ons niet verkeerd: de armen zijn zeker meer een plus dan een min, maar het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant maakt het inklapbare design van Yuneec de Typhoon H een stuk makkelijker om in te pakken en transporten, maar aan de andere kant voelen de scharnieren die de armen de mogelijkheid geven om in te klappen iets kwetsbaarder aan, dan dat we zouden willen. De koolstofvezel armen en benen zullen waarschijnlijk niet afbreken tijdens een crash, maar de scharnieren waar ze aan bevestigd zijn mogelijk wel. Nu we dat gezegd hebben, moeten we toegeven dat deze scharnieren ook echt het enige zwakke punt zijn van deze voor de rest stevige drone.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Accuduur, oplaadtijd en bereik
De specificaties op de doos geven dingen aan zoals 4s 14.8v, 5400mAh, 79.9Wh LiPo accu, welke de drone schijnbaar een vluchttijd van 25 minuten geeft tijdens optimale omstandigheden. Om dit uit te testen tijdens onze Yuneec Typhoon H review deden we een volle accu in de drone, stegen we op en lieten we de drone simpelweg zweven terwijl we met een stopwatch de tijd in de gaten hielden. Tijdens de minst zware omstandigheden bleef de Typhoon precies 23 minuten en 20 seconden in de lucht. Als je iets harder vliegt, dan kan je een vliegtijd van 17 tot 20 minuten verwachten, voordat de drone in paniek raakt en terug naar de home positie vliegt voor een noodlanding.
Toen de accu helemaal leeg was deden we deze in de oplader en startte we de stopwatch weer. Van begin tot eind duurde het net iets meer dan twee uur om hem volledig op te laden, wat best lang is. Dus als je van plan bent om de Typhoon H voor lange opnames te gebruiken, dan doe je er goed aan om een paar extra accu’s te kopen en mogelijk zelfs een extra oplader.
Op het gebied van bereik beweert Yuneec dat de Typhoon H 1,6 km kan vliegen voordat de verbinding verbroken wordt en de drone automatisch terugvliegt. Wederom gingen we deze specificatie uittesten tijdens onze Yuneec Typhoon H review en dit deden we op een lang recht stuk aan de kust en we ontdekte dat dit een beetje opschepperig is. We parkeerde onze auto 1,6 km verderop om de lijn aan te geven. Tijdens onze eerste test gebeurde er iets vreemds en verloren we de verbinding na 400 meter, maar al onze andere vluchten daarna kwamen veel verder voordat de drone terugvloog. Over het algemeen begint de video verbinding slechter te worden rond de 800 meter, maar zal intact blijven totdat je zo’n 1,2 km bereikt. Alles verder dan dat zorgde er bijna elke keer voor dat we het videosignaal verloren, alhoewel de RC verbinding nog een tiental meters verder intact bleef, voordat we ook dit signaal verloren en de drone automatisch terugvloog naar het startpunt.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Vliegen, controle & autonomie
Het vliegen met deze drone is redelijk simpel zodra je dit een beetje onder de knie hebt, maar tenzij je al een ervaren UAV piloot bent, zal het een paar vliegsessies duren voordat je de besturing van het ST16 ground station volledig begrijpt. De leercurve bij deze drone is hoger dan bij de Phantom 4 of 3DR Solo. Het pluspunt is echter, dat zodra je alle schakelaars en knoppen de meester bent, je zal ontdekken dat je veel meer controle hebt over wat de Typhoon H in de lucht doet.
Het vliegen is verdeeld in twee primaire modi, waarbij de eerste en meest bekende Angle modus heet. Dit is de naam die Yuneec heeft gegeven aan de standaard hobby vliegtuig controle, waarbij de beweging van de rechter joystick bewegingen zal veroorzaken op basis van de relatieve richting van de neus van de drone. Dit vergt een beetje training om aan te wennen, maar het alternatief (Smart modus) maakt vliegen simpel en intuïtief voor zelfs de minst ervaren piloot. In de meest basis stand is Smart modus een gesimplificeerd besturingsschema, waarbij de drone in elke richting zal vliegen waar je met de rechter joystick naartoe klikt, ongeacht van de oriëntatie van de drone. In deze modus vliegen geeft je ook toegang tot verscheidene autonome pilootfuncties, welke het mogelijk maken om manoeuvres uit te voeren die anders een hoop oefening en vaardigheden vereisen.
Voor het overgrote deel zijn de smart vliegmodi van de Yuneec precies hetzelfde als degene die je bij de Phantom 4 of 3DR Solo zal vinden, maar ze hebben alleen iets andere namen. Zo geeft Curve Cable Cam je bijvoorbeeld de mogelijkheid om verschillende waypoints uit te kiezen waar de drone dan naartoe vliegt, maar onderweg heb je nog steeds volledige controle over de camera. Er zijn twee verschillende Orbit modi (eentje die rondom jou cirkelt en de andere om een bezienswaardigheid) en ook een ‘selfie’ modus die Jour heet, waarbij de drone de camera zal focussen op jou en op en neer zal vliegen voor een dramatische opname. Daar bovenop biedt de Typhoon H ook Follow Me en Watch Me modi, waarbij beide de piloot zullen volgen door de ST16 controller of de innovatieve Wizard afstandsbediening van Yuneec te volgen.
De Wizard afstandbediening is een briljante toevoeging aan het Typhoon H pakket. Het is in een essentie een meer compacte controller die je de mogelijkheid geeft om de Yuneec drone met simpele ‘point-to-fly’ commando’s te besturen, welke je met één hand kan uitvoeren. In plaats van dat je twee duimen moet gebruiken om de roll, pitch, yaw en acceleratie te besturen, richt je nu simpelweg de controller in de richting die je wilt. Hoogte, acceleratie en vliegmodus aanpassingen kunnen allemaal uitgevoerd met knoppen onder je duim. Zoals we eerder al aangaven kan de Wizard afstandsbediening ook fungeren als een signaal tijdens de Watch Me en Follow Me modus, dus je hoeft niet de grote ST16 controller mee te sjouwen wanneer je aan het skiën, mountain biken etc bent. Met deze afstandsbediening heeft de Typhoon H in principe dezelfde features en functionaliteit als een automatisch volgdrone (zoals de Hexo+ of AirDog), maar zonder meer geavanceerde besturingen daarvoor op te hoeven geven.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
Camera, accessoires & upgrade opties
De camera van de Typhoon H, welke CG03+ heet, is in principe een verbeterde versie van de CG03 die je terug zal vinden op de Typhoon Q500 4K. Hij kan video’s opnemen in 4K met 30 frames per seconde of 1080p met 60 frames per seconde, maar dit beest heeft een grotere sensor, snellere processor en een wijder gezichtsveld (115 graden) dan de voorganger. Hij maakt ook 12 megapixel foto’s en heeft ook een storingsvrije lens, welke GoPro opnames amateuristisch maakt, maar het net is niet de camera die de echte ster van de show is. De echte parel is de 360 graden gimbal die de camera draagt. Dit is de eerste drone in de Typhoon reeks die dit aanbiedt en maakt de cinematische mogelijkheden van de drone een stuk groter. De enige andere drone die een camera heeft die 360 graden kan draaien is de DJI Inspire 1, welke ruim twee keer zo duur is als de Typhoon H.
Op dit moment zijn er nog geen add-ons of extensies beschikbaar voor de H, maar Yuneec is erg slim geweest en heeft de drone zo ontworpen dat je hem uit kan breiden en upgraden. Het accessoires punt is zo ontworpen dat modules (zoals de camera, gimbal, etc.) binnen een paar minuten verwisseld kunnen worden en alhoewel we niet weten of Yuneec al een aantal nieuwe modules op het oog heeft, is het zeker weten fijn om te weten dat de Typhoon H ontworpen is met upgrades en uitbreidingen in gedachte. Met een beetje geluk zal deze drone na een paar jaar niet al compleet achterhaald zijn.
Conclusie Yuneec Typhoon H review
Na bijna twaalf uur gevlogen te hebben met deze drone en ook naast de grootste concurrenten (Phantom 4 en 3DR Solo), durven we vol overtuiging te zeggen dat de Typhoon H de beste drone is waar we op dit moment mee gevlogen hebben. Hij is zeker weten niet perfect en Yuneec kan zeker een aantal verbeteringen maken, maar al met al is de waarde die je voor geld krijgt geweldig en volgens ons ook iets waar de concurrentie van schrikt.
Voor €1399 (€200 minder dan de DJI Phantom 4) heeft de H zo’n beetje alles wat je van een camera drone zou willen: slimme autonome vliegmodi, obstakelvermijding, een losse touchscreen controller en zelfs een 4K camera met een volle 360 graden rotatie. Dat is een indrukwekkend pakket en als je op zoek bent naar een luchtfotografie/video drone, dan zou de Typhoon H zeker weten boven aan je lijstje moeten staan.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Conrad: bekijk aanbieding
We hopen dat je genoten hebt van deze Yuneec Typhoon H review. Ben je al de trotse eigenaar van een drone, deel dan zeker hieronder je ervaringen, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.