360 camera kopen TOP 5 + koopgids

De opkomst van 360 graden video’s en virtual reality zullen de komende jaren YouTube overnemen. Deze video’s geven een nieuwe dimensie aan het kijken en ervaren van video’s door een unieke en inlevende ervaring te bieden. Kijkers hoeven niet langer naar een 2D opname op een scherm te kijken en zullen zich in kunnen leven in de ervaring. De camera’s die dit mogelijk maken zijn bekend als 360 camera’s of 360 graden videocamera’s en zijn sinds vorig jaar beschikbaar op de consumentenmarkt. In deze koopgids zullen we je alle informatie geven die je nodig hebt over deze video’s en camera’s, zodat je een 360 camera kopen kan die het beste bij je past en zodoende blijf je andere vloggers voor. Laten we snel een kijkje nemen!

Onze TOP 5:

Rang360 cameraReview
1Ricoh Theta Slees review
2360flylees review
3Ricoh Theta M15lees onderaan
4Kodak SP360lees review
5V.360 HDlees onderaan

Wat is 360 video?

360 video of 360 graden video zijn video’s waar de kijker controle heeft over de kijkrichting en in elke richting kan kijken. Het meest bekende voorbeeld van 360 video of 360 fotografie is Google Streetview. 360 video’s worden bijna op dezelfde manier opgenomen als ‘normale’ video’s. Om een 360 video op te nemen moet je uiteraard een 360 camera kopen die in elke richting op kan nemen. Deze video’s geven een 360 graden perspectief waarmee je om je heen en naar boven kijken. Naar beneden kijken is vaak gelimiteerd vanwege de behuizing waar de lens opstaat.

Op 13 maart 2015 liet YouTube op hun blog weten dat ze 360 graden video’s ondersteunen. Dit maakt het mogelijk voor personen die video’s maken om hun inlevende video’s te delen waarbij gebruikers in elke richting kunnen kijken en dus niet alleen waar de camera op gericht is.

360 video geeft elke kijker de mogelijkheid om nieuwe dingen te ervaren vanuit het comfort van zijn/haar huis. Wil je het gevoel hebben dat je de dag met je favoriete vlogger doorbrengt? Een concert ervaren vanaf het beste zitje? Het gevoel hebben dat je motor aan het rijden bent of achter het stuur zit van een exotische auto uit je dromen? Extreme sport ervaren zonder je leven te riskeren? 360 video’s maken dit allemaal mogelijk.

Goedkope 360 Camera Kopen

360 camera kopen – Hoe worden 360 video’s opgenomen?

Een 360 graden video wordt opgenomen met een speciale camera die 2 of meer lenzen heeft. Deze worden in tegenovergestelde richting van elkaar geplaatst en nemen in een wijde hoek op. Deze beelden overlappen deels en worden aan elkaar geplakt door software om een enkele opname van 360 graden te creëren.

De technologie bestaat al een aantal jaar, maar is nog niet zoveel gebruikt door de consumentenmarkt om twee redenen. 360 camera’s waren altijd erg duur en daarom niet toegankelijk voor een hoop consumenten. Daarnaast moesten de opnames van de verschillenden lenzen aan elkaar geplakt worden nadertijd, wat erg moeilijk was en veel tijd in beslag nam.

Vanwege de supersnelle vernieuwingen van technologie op het gebied van 360 graden videocamera’s, worden ze nu snel een stuk goedkoper en software kan de opname tijdens het opnemen aan elkaar plakken, waardoor je dit niet meer handmatig hoeft te doen. Druk simpelweg op de knop en je 360 video wordt opgenomen zonder dat enige vorm van bewerking nodig is. Dit betekent dat 360 graden video’s steeds populairder zullen worden.

360 camera kopen – Hoe bekijk je ze?

Er zijn verschillende manieren om 360 video’s te bekijken. De meest simpele methode is via je web browser, waarbij je de kijkhoek kan veranderen met je muis, maar dit zal je niet de volledig virtual reality ervaring geven. Andere manieren zijn ingebouwde sensors in smartphones of virtual reality headsets.

Web browser (Youtube en Facebook)

YouTube was niet de enige die 360 graden video functionaliteit aan zijn website toevoegde. Facebook deed dit ook 6 maanden later. Je kan deze video’s rechtstreeks in je browser bekijken en de richting met je muis besturen door te klikken en te slepen. Dit geeft echter niet een goede inlevende ervaring, dus we raden aan om ze met een ander apparaat te bekijken.

Smartphone (Google cardboard)

Een betere optie is om de video’s op je smartphone te bekijken. De ingebouwde gyro sensor detecteert automatisch bewegingen, dus je kan simpelweg je telefoon in elke willekeurige richting richten en de video in 360 graden bekijken.

Om virtual reality te ervaren zonder je bankrekening te plunderen kan je producten zoals Google Cardboard Kit kopen. Deze kit verandert je smartphone in een virtual reality headset voor een fractie van de prijs. Nu kan je op een goedkope manier volledig genieten van 360 graden video’s zonder dat je een apparaat vast hoeft te houden.

VR headset

Voor de beste virtuele ervaring raden we sterk aan om voor een virtual reality headset te kiezen. Deze headsets zijn geoptimaliseerd om de beste 360 graden video ervaring te bieden met accurate bewegingsdetectie, geen scherm lag en meer.

Goedkoopste 360 Camera Kopen

Hier moet je opletten wanneer je een 360 videocamera kopen gaat

Lenzen

Het meest belangrijke onderdeel van elke camera is de lens. In de meeste gevallen heeft een 360 videocamera 2 of meer lenzen. Hoe minder lenzen een camera heeft, hoe meer elke lens op moet nemen, wat vaak niet helpt bij de kwaliteit. Afgezien van de hoeveelheid lenzen die een camera heeft, zou je ook moeten kijken naar ‘standaard’ specificaties, zoals diafragma, sluitertijd en iso bereik. Hoe beter deze specificaties, hoe beter de kwaliteit.

Beeldkwaliteit

Nog een belangrijk aspect van een goede 360 graden videocamera is de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt vaak bepaald door de hoeveelheid pixels. Meer pixels betekent over het algemeen een hogere beeldkwaliteit. Andere aspecten die een belangrijke rol spelen bij beeldkwaliteit is de lens, de interne hardware en de andere cameraspecificaties (diafragma, sluitertijd en iso bereik).

Frames per seconde

Als je soepele video’s wilt zonder lag of schokken, dan zou je op zoek moeten gaan naar een camera die een hoge hoeveelheid frames per seconde schiet. De meeste 360 camera’s nemen op in 30 frames per seconde, wat genoeg is voor de meeste personen. Er zijn echter ook camera’s die maar met 15 frames per seconde op kunnen nemen, wat een beetje aan de lage kant is. Let goed op de frames per seconde wanneer je de juiste 360 camera kopen gaat.

Capaciteit

De (interne) opslagcapaciteit van een camera geeft aan hoeveel foto’s of video’s je op kan slaan. Dit hangt ook van de beeldkwaliteit van je opnames af, aangezien het opnemen in een hoge resolutie betekent dat de bestandsgrootte van foto’s en video’s ook groter worden. De opslagcapaciteit van sommige camera’s kan je upgraden met een SD-kaart, maar niet elke camera heeft die mogelijkheid, dus zorg ervoor dat je dit controleert voordat je overgaat tot aankoop.

360 Camera Kopen tips

Afmetingen en gewicht

De afmetingen en het gewicht van een camera zijn mogelijk belangrijk of niet, wat afhangt van hoe je de camera wilt gebruiken. Opnemen tijdens het reizen of het uitvoeren van andere activiteiten is mogelijk moeilijk met een zware camera, maar als je van plan bent om de camera op een tripod te bevestigen, dan maakt het niet uit of de camera zwaar is. De meeste consumentencamera’s passen in de palm van je hand en zijn licht en stevig. Als je van plan bent om de camera in ‘ruige’ omstandigheden te gebruiken, dan is het mogelijk belangrijk dat de camera schok- en/of waterbestendig is.

Batterij

Als je van plan bent om je 360 graden camera lange tijd onderweg te gebruiken, dan is het belangrijk om de capaciteit van de batterij in overweging te nemen. Bij sommige camera’s kan je de batterij/accu verwisselen, zodat je snel weer een volle batterij hebt wanneer je geen tijd hebt om de batterij op te laden of er geen oplaadpunt in de buurt is.

360 camera kopen – Beste 360 videocamera’s op een rij

Ricoh Theta S Digitale Camera

De Ricoh Theta S is de opvolger van de Ricoh Theta M15 en een flinke verbetering. De Theta S neemt Full HD video’s op met 30 fps en het formaat wordt direct ondersteunt door YouTube. De camera maakt prachtige bolvormige 360 graden panorama foto’s en kan een video van maximaal 25 minuten opnemen. Afbeeldingen en video’s kunnen naar je mobiele apparaat gestuurd worden zonder dat daar een computer voor vereist is. De camera heeft 8GB intern geheugen, wat twee keer de hoeveelheid van de voorganger is. Hij heeft ook een live view optie voor op je smartphone, zodat je kan controleren of alles goed gepositioneerd is. Daarnaast kan je ook live streamen via USB of HDMI.

Vergelijk prijzen nu bij

Ricoh Theta M15 360 Graden Bolvormige Panorama Camera

De Theta M15 van Ricoh is de voorganger van het bovenstaande model. In tegenstelling tot de Theta S is dit apparaat niet indrukwekkend. De Theta M15 maakt redelijke foto’s die er goed uitzien op je mobiele apparaat, maar zijn niet indrukwekkend op je desktop.

De beeldkwaliteit van opgenomen video’s is middelmatig op z’n best. Je kan maar video’s van 3 minuten opnemen en je moet ze uploaden naar de Ricoh website om je video’s online te delen. Het is een erg fijn lichtgewicht en makkelijk te dragen camera, maar de specificaties zijn een beetje teleurstellend. We bevelen sterk aan om voor het nieuwe model te kiezen (Ricoh Theta S), welke video’s in HD op kan nemen en je kan de video’s makkelijk online delen.

Vergelijk prijzen nu bij

Beste 360 Camera Kopen

V.360 HD Camera Kit

De eerste 360 graden HD action camera. De v.360 springt meteen tussen de andere 360 videocamera’s uit vanwege het unieke design. In tegenstelling tot de meeste 360 camera’s heeft de v.360 maar één lens. De camera gebruikt spiegels in de behuizing van de camera om in 360 graden op te nemen, maar het minpunt van deze methode is een gelimiteerde verticale opname van 60 graden. De camera neemt wel op in Full HD resolutie (6480×1080) en dit in 30 frames per seconde. Met dubbele microfoons is het met de camera ook mogelijk om stereogeluid op te nemen, wat helpt om de ervaring op een later moment te herleven. De v.360 is een erg robuuste camera met vervangbare batterijen, dus je hoeft je niet zorgen te maken over het opladen, aangezien je de batterijen snel kan vervangen en door kan gaan met opnemen. De camera wordt ook geleverd met een Bluetooth afstandsbediening, zelfklevende bevestiging, microvezel draagzakje en een siliconen beschermhoes. Tot slot heeft de camera ook een GoPro accessoire adapter, wat inhoudt dat je veel verschillende bevestigingen kan kopen.

Kodak SP360

De Kodak SP360 was een van de eerste 360 graden camera’s die op de consumentenmarkt uitgebracht werd. Deze camera heeft maar één lens met een kijkhoek van 360 graden bij 240 graden, een 16 megapixel sensor en Full HD mogelijkheden. De SP360 is gericht op outdoor fanatiekelingen en is schok- en waterbestendig en kan temperaturen van -10ºC tot 40ºC verdragen.

Op YouTube kan je al aardig wat video’s vinden die met deze camera zijn opgenomen, maar de kwaliteit is niet geweldig. De camera neemt alleen maar op in 10 frames per seconde, wat een negatief effect op de algehele kwaliteit van de video heeft. Het is direct duidelijk dat dit één van de eerste 360 videocamera’s was, maar hij laat zeker potentie voor de volgende versie zien.

Vergelijk prijzen bij:

360fly 360 Graden Action Camera

Deze 360 graden videocamera heeft een erg gaaf en uniek design. De 360fly heeft maar één lens, maar gebruikt 8 spiegels om een kijkhoek van 240 graden te creëren. Hij kan video’s opnemen in 1504 x 1504 pixels met 30 frames per seconde. Deze camera is ook erg geschikt voor outdoor activiteiten vanwege het stevige design dat water-, stof- en schokbestendig is en maar 150 gram weegt.

Je kan de 360fly bevestigen op een helm of mountainbike. De 360fly heeft een interne opslagcapaciteit van 32GB wat genoeg zou moeten zijn voor video opnames van een paar uur. Dit is duidelijk een camera met de potentie om met de GoPro te concurreren.

Vergelijk prijzen bij:

360 Camera Kopen gids

Conclusie 360 camera kopen

Welke 360 camera het meest geschikt voor je is hangt echt af van je behoeften en wensen. Voor normale vlogging raden we de Ricoh Theta S sterk aan, aangezien hij compact en lichtgewicht is en HD video’s opneemt terwijl hij nog steeds erg betaalbaar is. Voor outdoor activiteiten en sport raden we de v.360 of de 360fly aan, aangezien deze meer robuust zijn en water-, schok- en stofbestendig zijn.

We hopen dat je van deze 360 camera kopen gids hebt genoten! Als je het gevoel hebt dat we een camera in onze gids gemist hebben, laat dit dan uiteraard hieronder weten. Veel succes met het vinden van een geschikte 360 camera en deel zeker je ervaringen met ons!

LEES OOK: Beste camera kopen gids + TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo