De toekomst is hier, 3D printers die objecten on demand kunnen creëren zijn niet alleen beschikbaar, maar ook betaalbaar. Deze opkomende technologie biedt een hoop potentieel, maar ook een hoop valkuilen. Dus wat moet je weten en welke printer is de beste voor jou?
Het eerste wat je nodig hebt is geduld. 3D printen is een gebied dat erg snel ontwikkeld wordt, maar nu een 3D printer kopen zal je nog lang niet replica’s van vergelijkbare Star Trek modellen geven. Ze printen langzaam, nemen veel tijd in beslag om een object te creëren en bieden een beperkte hoeveelheid materialen die gebruikt kunnen worden (de meeste gebruiken twee soorten plastic die PLA en ABS heten.
Zelfs de beste 3D printers voor consumenten kunnen alleen maar objecten die zo groot zijn als een brood creëren en goedkopere modellen hebben een kleiner bouwgebied dat vaak maar een tiental centimeter groot is aan elke kant. Maar deze printers kunnen objecten creëren die verrassend sterk, glad en helder zijn en ze zijn erg handig voor rond het huis. Zo kan je bijvoorbeeld kleine houders maken voor zout en peper.
Bekijk de TOP 10 bestverkochte printers volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Hoe werkt 3D printen?
Om te beginnen heb je een model van het object dat je wilt bouwen nodig. Dit kan een model zijn die je zelf maakt in een 3D-modeling software zoals Blender, een 3D scan van een bestaand object of een model die je van het internet hebt gedownload.
De software van de printer gebruikt dit model vervolgens en snijd het in stukjes, waarbij het een aantal dunne lagen creëert die de 3D printer één voor één kan printen. Daarom hebben sommige objecten die 3D geprint zijn een soort van trap uiterlijk, wat gevormd wordt door lagen die op elkaar zijn gestapeld.
Hoe de 3D printer deze schijven samenvoegt om het uiteindelijke model te creëren varieert. De modellen voor consumenten zijn gloeidraad printers die een dunne plastic draad gebruiken, welke in de spuitmachine wordt gesmolten en waar de plastic druppels op het bouwoppervlakte vallen. Een meer geavanceerde (en duurdere) 3D printer kopen maakt het mogelijk om gebruik te maken van hars en de duurste modellen gebruiken een poeder dat gesmolten of vloeibaar gemaakt wordt (en dan snel hard wordt) om de laag eronder te verbinden.
De meeste 3D printers worden volledig samengesteld geleverd en zijn direct klaar om te printen, maar sommige worden als kits verkocht en moet je zelf in elkaar zetten. De van te voren samengestelde modellen zijn makkelijker om mee te beginnen, maar de kits geven een beter idee hoe deze printers werken en maken het mogelijk dat je ze zelf aanpast en afstelt wanneer ze klaar voor gebruik zijn. Er zijn een hoop onderdelen, maar voor de meeste kits heb je alleen maar basis mechanische kennis nodig. Als je een Ikea boekenkast in elkaar kan zetten, dan is een 3D printer kit ook geen probleem.
Soorten 3D printers
Alhoewel 3D printers momenteel nog een aantal beperkingen hebben, zijn deze apparaten een voorhoede van een technologie en design revolutie waarbij je kan maken wat je wilt, wanneer je dat wilt. Laten we eens een kijkje nemen naar de soorten 3D printers en de voor- en nadelen van elk model.
Bekijk de TOP 10 bestverkochte printers volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Beginner gloeidraad 3D printers
De goedkoopste 3D printers zijn simpele modellen, zoals de Printrbot Simple of de Cubify Cube 3. Deze printers gebruiken een proces dat vaak fused deposition modelling (FDM) wordt genoemd. Een plastic draad wordt gesmolten en gedeponeerd in dunne lagen die het model opbouwen. Er zijn twee soorten plastic, namelijk ABS of een biologische versie die bekend is als PLA. Budget printers hebben een enkel mondstuk om het draad te deponeren.
Voordelen: Goedkope, simpele printers zijn ideaal voor personen die nog niet heel erg bekend zijn met 3D printen. Ze zijn over het algemeen makkelijk in elkaar te zetten en in te stellen.
Nadelen: Dit type 3D printer kopen maakt alleen maar mogelijk om één kleur of materiaal op hetzelfde moment te printen en de afmetingen van het bouwgebied zijn relatief klein. Dit is over het algemeen 10 x 10 x 10 centimeter.
Belangrijkste features en accessoires: De meeste printers hebben basissoftware, maar sommige worden met helemaal geen software geleverd, waardoor je op zoek moet gaan naar een open-source oplossing. Ze gebruiken over het algemeen een draad van 1,75 of 3mm, wat veel beschikbaar is en in verschillende kleuren.
Duurdere gloeidraad printers
Meer geavanceerde FDM printers zoals de Ultimaker 2 of de open-source RepRap Mendel voegen extra features toe aan de standaard 3D gloeidraad printers, zoals meerdere spuitmachines en dunnere lagen voor meer egale afdrukken.
Voordelen: Grotere printgebieden betekend grotere afdrukken dan de meer simpele broertjes. Meerdere spuitmachines betekend meerder kleuren of materialen op één object.
Nadelen: Hogere kosten. Meer geavanceerde ontwerpen en onderdelen kan meer onderdelen betekenen die af kunnen breken na veelvuldig gebruik.
Belangrijkste features en accessoires: De hoeveelheid spuitmachines die meegeleverd worden of beschikbaar zijn als upgrade en de verbeterde verticale of Z resolutie zijn de kritieke factoren bij deze printers. Deze modellen bieden vaak grotere bouwgebieden, welke over het algemeen 25 x 15 x 15 cm groot zijn.
FDM printers voor andere materialen
Relatief goedkope printers die andere materialen dan plastic kunnen gebruiken beginnen op de markt te verschijnen. Hyrel biedt een spuitmachine op zijn E serie printers die kan printen met elk luchtgedroogd materiaal, zoals klei, Plasticine of het populaire Sugru plastic. De Plasticine kan goed zijn voor het produceren van meer flexibele modellen en Sugru is bekend voor zijn elasticiteit. In tegenstelling tot het meeste geprinte plastic is het mogelijk om Sugru bijna als rubber te buigen en uit te rekken.
Voordelen: Ondersteuning voor het printen van andere materialen dan plastic betekend meer flexibel printen met materialen die geschikter zijn voor wat je wilt creëren. Je kan bijvoorbeeld pannen en borden printen met luchtgedroogd klei.
Nadelen: Ondersteuning voor andere materialen is vaak experimenteel, dus je moet zelf ontdekken wat ze wel (en niet) kunnen doen.
Belangrijkste features en accessoires: Kijk naar de hoeveelheid spuitmachines die ondersteund worden en de kosten van deze en andere extra’s die je mogelijk nodig hebt voor je materialen.
Bekijk de TOP 10 bestverkochte printers volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Stereolithography (SLA) 3D Printers
Nieuw op de 3D printer markt zijn modellen die stereolithography of SL printers worden genoemd, zoals de Form 1+ of de B9Creator, welke een fotogevoelige hars en een digitale projector of laser gebruiken. Het licht wordt beschenen op het hars in het patroon van de laag, waardoor het hard wordt. Het bouwoppervlakte wordt vervolgens verlaagd en het licht vormt nog een laag, totdat het object compleet is. Deze printers kunnen objecten met een erg hoge resolutie creëren, maar de kleuren van het hars zijn beperkt.
Voordelen: Afdrukken die erg glad zijn en een erg hoge resolutie hebben, met details die zo fijn zijn als 0,030 cm en lagen die zo dun zijn als 0,003 cm. Het printproces is over het algemeen sneller dan bij FDM modellen.
Nadelen: Beperkte keuze in hars kleuren en de nieuwigheid van de technologie maakt zowel de print als het hars duur.
Belangrijkste features en accessoires: De kosten van de printer en het soort hars zijn de belangrijkste overwegingen. Voor de Form 1+ kost het hars momenteel zo’n €125 per liter en is beschikbaar in doorzichtig, wit, grijs en zwart. De afmetingen van het bouwgebied is ook een belangrijke feature die je moet overwegen. De meeste bieden een gebied van ongeveer 15 x 13 x 13 cm.
Poeder 3D printers
Een andere manier wordt poeder printen genoemd, waarbij een fijne poeder over het printgebied wordt verspreid en een laser smelt de poeder (een proces dat selective laser sintering of SLS wordt genoemd) of een oplosmiddel maakt het poeder vloeibaar, waardoor het samensmelt en een laag vormt. Het voordeel van poeder printen is dat een grote verscheidenheid aan materialen ondersteund worden, waaronder metalen, glas en plastic. Door het mengen van poeders met verschillende kleuren, zijn dit de enige printers die 3D printen met een willekeurige kleur kunnen creëren.
Poeder printers zijn echter complexer om te bouwen en hebben een laser of een oplosmiddel nodig, dus ze zijn duur. Voor de Zprinter 150 betaal je bijvoorbeeld zo’n €10.000, maar dit is meer een printer voor bedrijven. Als je echter geduld hebt, dan kan je meer betaalbaar toegang tot deze technologie krijgen. Hiervoor moet je je eigen printer bouwen met het open-source design van de experimentele pwdr printer.
Voordelen: De printer kan objecten maken met verschillende, samengestelde kleuren door het mengen van poeders met verschillende kleuren. Sommige modellen kunnen printen vanaf gepoederde metalen.
Nadelen: Momenteel zijn poeder printers erg duur of alleen beschikbaar als open-source ontwerpen die je zelf kan proberen te bouwen. De printmaterialen zijn ook duur.
Belangrijkste features en accessoires: Zoals bij alle printers zou je de afmetingen van het printgebied en de kosten van het printen moeten overwegen. Als je de printmaterialen van één bedrijf moet kopen (wat het geval is bij de ZCorp modellen), dan zou je dit mee moeten nemen in je berekening, aangezien het materiaal vaak erg duur is.
Belangrijke 3D printer features en specificaties
Bouwgebied: Dit is de maximale afmeting van een object dat de 3D printer kan bouwen. Dit wordt meestal gemeten in XYZ dimensies. Een kleiner bouwgebied kan beperkend zijn, maar de meeste printopdrachten kunnen in kleinere onderdelen worden verdeeld en later samengevoegd worden, dus dit is mogelijk niet meteen erg beperkend. Over het algemeen moet je op zoek gaan naar een bouwgebied van tenminste 13 x 13 x 13 cm, wat groot genoeg zou moeten zijn voor de meeste geprinte onderdelen.
Spuitmachines: De spuitmachine is het belangrijkste onderdeel van gloeidraad printers, waarbij het printermateriaal gesmolten en verdeeld wordt om elke laag van een object te creëren. De meeste modellen hebben een enkele spuitmachine, wat inhoudt dat ze maar één materiaal of kleur op hetzelfde moment kunnen printen.
Breedte van het gloeidraad: Een 3D printer kopen voor consumentengebruik betekend dat er over het algemeen gebruik wordt gemaakt van een plastic draad, wat over het algemeen in kilo rollen wordt verkocht voor zo’n €30 tot €50. Dit is beschikbaar in twee breedtes, namelijk 1,75 mm en 3 mm, waarbij de meeste printers de 1,75 mm type gebruiken. (De dikte van de lagen die de printer gebruikt wordt bepaald door de spuitmachine en niet de afmeting van het draad). Bij de meeste printers kan je een draad van elke fabrikant kopen en gebruiken. De uitzonderingen zijn printers van Cubify en Stratasys, welke draad cartridges gebruiken die je van de fabrikant moet kopen en iets duurder zijn.
Printsnelheid: Dit geeft aan hoe snel de spuitmachine kan bewegen terwijl het printmateriaal gedeponeerd wordt. Een snellere printsnelheid betekend over het algemeen snellere afdrukken. Het materiaal dat gebruikt wordt kan echter ook de printsnelheid beïnvloeden en de complexiteit van het object kan de snelheid ook vertragen. Complexe modellen met een hoop randen zorgen voor langzame afdrukken. Je zou wanneer mogelijk naar een topsnelheid van 20 mm per seconde moeten zoeken. Andere printersoorten (zoals SLA en SLS printers) meten snelheid niet op dezelfde manier.
Horizontale, XY of feature resolutie: Net als bij normale papierprinters hebben 3D printers een minimale resolutie die de hoeveelheid detail die geproduceerd kan worden bepaald. De horizontale (of XY) resolutie is de kleinste beweging die de spuitmachine of printkop kan maken op een printlaag. Een kleinere horizontale of XY resolutie betekend meer fijnere details in de afdrukken, dus zoek naar een afmeting van tenminste 0,03 cm.
Verticale Z resolutie of laagdikte: Dit is de minimale dikte van een laag die een 3D printer in één beweging neer kan leggen. Een groter nummer voor dit betekend dikkere en duidelijkere lagen in de uiteindelijke afdruk, terwijl een klein nummer meer gladde en realistische afdrukken betekend. Onthoud wel dat het proces dan langzamer zal zijn, omdat de printer meer lagen moet creëren.
De meeste printers werken met een laagdikte van 0,2 of 0,3 mm, maar de mogelijkheid om 0,1 mm of dunnere lagen te creëren zorgt duidelijk voor meer gladde modellen. Sommige printers maken het mogelijk om de laagdikte af te stellen, dus je moet zelf besluiten hoe belangrijk dit is voor je materialen.
3D modeling software
Je kan digitale bestanden voor het printen downloaden van websites zoals Thingiverse en Yourmagine. Maar om ze aan te passen of helemaal creatief te worden en je eigen modellen te creëren, zou je moeten beginnen met een simpele gratis 3D modeling app. We raden de onderstaande apps aan. Neem eens een kijkje en besluit welke het beste bij je past.
- Cubify Sculpt
- 123D Make
- Zbrush
- SketchUp Make
- Seamless3d
- Wings 3D
- Art of Illusion
3D printservices
Je kan nu direct beginnen met 3D printen en hiervoor is een 3D printer kopen niet nodig en je hoeft ook geen verstand te hebben van modeling software. Bedrijven zoals Cubify, Sculpteo en Shapeways maken het mogelijk om designs van hun website uit te kiezen, je eigen modellen te versturen die je van websites zoals Thinigiverse hebt gehaald of je eigen creaties naar hen toe sturen en af te laten drukken met hun geweldige 3D printers. Deze services maken het mogelijk om in andere materialen dan alleen plastic af te drukken, waaronder ceramisch en zelfs metaal.
Conclusie 3D printer kopen gids
De 3D printers zijn in opkomst, maar een 3D printer kopen is momenteel nog een erge dure aangelegenheid. Als deze markt helemaal nieuw voor je is, ga dan een simpele 3D printer kopen die relatief goedkoop is en waar je mee kan testen. Probeer pas verder te gaan zodra je het een beetje onder de knie begint te krijgen en dit simpele model niet meer toereikend is. Zelfs een relatief goedkope 3D printer kopen kan al veel plezier opleveren en de mogelijkheden zijn misschien beperkt, maar nog steeds uitgebreid genoeg voor hobby projecten.
Bekijk de TOP 10 bestverkochte printers volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Goed artikel!