BenQ W2000 review: stille beamer

Voor- en nadelen van de BenQ W2000 beamer in een oogopslag

» Klik hier voor de review van de nieuwe BenQ W3000 beamer

Positief

  • Prachtige filmische kleurtinten en subtiliteiten
  • Sterke, natuurlijke HD details
  • Draait erg stil

Negatief

  • Zwartwaarden middelmatig
  • Schaduwdetails kunnen verloren gaan in de donkerste gebieden
  • Een licht regenboog effect over uitspringende heldere objecten

Vergelijk prijzen bij:

 

Wat is de BenQ W2000 beamer?

De BenQ W2000 is een thuisbioscoop projector met een prijs van €1.099 die gebruikt maakt van DLP technologie met een enkele chip. Het design is vriendelijk voor in de woonkamer en het ingebouwde speakersysteem is erg krachtig. Maar het echte sterke punt van deze projector is volgens BenQ de CinematicColour technologie. Dit is een combinatie van hardware en software technieken met het doel om een nauwkeurige rendering van Rec 709 globale HDTV kleurstandaard te bereiken. In deze BenQ W2000 review zullen we deze projector grondig onder de loep nemen.

Goedkoopste BenQ W2000 kopen

LEES OOK: Beste beamer: voor de ultieme thuisbioscoop

 

BenQ W2000 – Design en features

Vergeleken met andere producten van BenQ, is de W2000 op esthetisch gebied een flinke verandering. Zo is er bijvoorbeeld een goudachtige champagne kleur aan de voorkant. We zijn er niet van overtuigd dat iedereen van deze kleur zal houden, maar het laat de W2000 er wel uitspringen en onderstreept het feit dat hij ontworpen is om er goed uit te zien in de woonkamer.

Aansluitingen zitten aan de achterkant en bestaan uit twee HDMI aansluitingen, een D-Sub PC poort, een RS-232 poort, video input, 12V trigger output (om bijvoorbeeld automatisch een gemotoriseerd scherm op te starten), een 3,5mm audio verbinding en zowel standaard als mini USB poorten. Je kan ook een optioneel Draadloos Full HD Kit (WDP01) kopen, zodat je beelden naar de projector kan sturen zonder de lange kabels.

De HDMI uitgangen kunnen omgaan met de MHL protocollen voor het afspelen van content vanaf je mobiele telefoon, terwijl de USB aansluitingen gebruikt kunnen worden voor het optionele draadloze HD kit. Jammer genoeg kan je geen multimedia afspelen vanaf de USB.

BenQ claimt dat de DLP motor een maximale helderheid van 2000 ANSI Lumen en een veelbelovende contrast ratio van 15.000:1 kan leveren. Zoals normaal het geval is met DLP projectors met een enkele chip, wordt de kleur geleverd via een wiel met zes segmenten (RGBRGB) en zes snelheden.

De nieuwe CinematicColour feature die een Rec. 709 kleurstandaard probeert de bereiken, is iets interessanter. Deze gebruikt een nieuwe combinatie van kleurwiel hoeken en lagen om volgens BenQ de optimale balans tussen een grotere kleurafstand en geoptimaliseerde helderheid te bereiken.

BenQ W2000 kopen

Een ander onderdeel van het CinematicColour systeem zijn de BenQ wetenschappers die een volledige kalibratie van de projector doen om een zwart, wit een kleur setting te bereiken die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de 709 standaard. We waren blij om te zien dat BenQ er niet voor gekozen heeft om voor een combinatie van settings te kiezen die zogenaamd goed voor alles is. BenQ claimt dat er tenminste drie aanpassingsstations voor kleuren zijn in elke W2000. In deze stations wordt gebruik gemaakt van gepatenteerde BenQ software om de kleuren aan te passen, zodat ervoor gezorgd kan worden dat elk model de Rec 709 standaard bereikt.

De Rec 709 standaard begint een beetje ouderwets te lijken nu HDR content arriveert, maar het feit blijft dat het nog steeds de standaard is naast de Blu-ray en DVD inhoud die gecreëerd wordt. De stappen die BenQ heeft genomen om de Rec 709 standaard te bereiken, zal dus als muziek in de oren klinken voor thuisbioscoop fanatiekelingen die het bedrijf probeert de bereiken met de BenQ W2000.

Alhoewel de kalibratie van BenQ de prestaties van elke projector gebaseerd op de interne onderdelen kan optimaliseren, is een kalibratie op locatie de enige manier om de instellingen van de W2000 voor je individuele kamer te optimaliseren. Met dit in het achterhoofd is BenQ naar de Imaging Science Foundation (ISF) gestapt om hun goedkeuring te krijgen. Dit houdt in dat BenQ W2000 genoeg flexibiliteit op het gebied van instellingen biedt om een specialist te ondersteunen tijdens het installeren van de projector.

Het gebruik van een volledig glazen, lage dispersie lens (iets dat niet vaak voorkomt bij projectors onder de €1.500) en het feit dat DLP systemen vaak minder lijden onder een vermindering van de kleurprecisie tijdens hun levensduur dan concurrerende projectie platformen ondersteunt het kiezen van Rec 709 accuraatheid nog meer.

De BenQ W2000 ondersteunt 3D, alhoewel het waarschijnlijk niet als een verrassing komt dat er geen gratis brillen meegeleverd worden. Daarnaast is hij ook uitgerust met een ingebouwde speaker, wat steeds meer de standaard begint te worden bij dit soort projectors. Dit is erg handig wanneer je het afspelen van audio door een extern stereosysteem teveel gedoe vindt. De W2000 neemt zijn audiotaken verrassend serieus voor een projector. Een combinatie van een 20W audio output met een weerklinkend kamerontwerp en MaxxAudio verwerking en algoritmes (die schijnbaar gebruikt worden door Hollywood studio’s) boost de bass en treble die je waar kan nemen.

Goedkoopste BenQ W2000

 

BenQ W2000 – Instellen

Op het gebied van het fysiek instellen van de BenQ W2000 doet hij meer dan concurrerende modellen om te helpen. Zo heeft de lens een respectabele zoom van 1,3x (die je aan de bovenkant van de projector aan kan passen) en een wiel net boven de zoom/focus zorgt voor een klein beetje optische verticale beeld verschuiving. De hoeveelheid dat je kan verschuiven is gelimiteerd, maar wederom is dit een feature die je niet snel terugvindt bij een projector van onder de €1.500.

Aan de achterkant van de projector zitten een paar poten om de projector waterpas te krijgen en er is ook een poot in het midden als je het beeld op een relatief hoog scherm moet projecteren. De menu’s van de projector zitten vol met kalibratietools, zoals gamma instellingen, management opties voor volle kleuren en drie verschillende instellingen voor de output van de projector (wat iets is dat niet veel voorkomt). Deze instellingen zijn: Normaal (helder), Eco (minder helder) en Smart Eco (wat automatisch de licht output aanpast aan de inhoud van de beelden die bekeken worden).

De mooiste feature van de BenQ W2000 is echter eentje die ontworpen is om alle andere instellingen te vermijden. Dit is de Cinema (Rec 709) beeld preset. Dit is een van de voordelen van alle eerdergenoemde kalibratie inspanningen van BenQ en het levert echt een verrassend en boeiend beeld zonder ook maar iets in te hoeven stellen. Uiteraard moet je mogelijk nog wel wat dingen aanpassen aan je kamer, zoals de helderheid en contrast een beetje opschroeven en de gamma op 2,1 instellen, zodat je meer schaduwdetails hebt. Maar de Cinema preset van de W2000 is een van de beste presets die we gezien hebben in deze prijsklasse.

Beste BenQ W2000 kopen

 

BenQ W2000 – Beeldkwaliteit

Als je kijkt naar de prijs , dan is de beeldkwaliteit van de BenQ W2000 geweldig. De kleurprestaties zijn voornamelijk goed. Zelfs als je de Cinema preset gebruikt zonder extra handmatige aanpassingen, zien de kleuren er prachtig natuurlijk en genuanceerd uit. De balans in het kleurenpalet is ook uitstekend, waarbij geen van de zes primaire kleurelementen er echt meer uitspringen dan de anderen. Huidskleuren zien er geloofwaardig uit zonder blokken of strepen, zelfs tijdens de lastigste lichtsituaties in films. Er is meer dan genoeg kleur subtiliteit om ervoor te zorgen dat de gezichten van mensen er altijd natuurlijk en levendig uitzien, in plaats van de plastic mannequin beelden die sommige projectors geven.

De geweldige fijnheid van de manier waarop de BenQ W2000 kleuren verwerkt, helpt om beelden er erg gedetailleerd uit te laten zien en daarbij moet je onthouden dat dit een betaalbare Full HD projector is. Je hebt ook nooit het idee dat vergelijkbare kleuren in elkaar overlopen. De kleurprestaties lijken volledig accuraat, zelfs tot op pixelniveau. De Full HD beelden zien er scherp en gedetailleerd uit, maar de projector zorgt er niet voor dat ze er te geforceerd of druk uit zien. Dit is nog een teken van de geweldige gevoeligheid van BenQ om beelden een meeslepende in plaats van een opzichtige look te geven.

Nog een positief punt van de BenQ W2000 is hoe de bewegingen verwerkt worden. Content heeft niet last van een schuddend effect en de huidskleuren laten geen strepen achter. Iets waar veel andere DLP projectors met een enkele chip wel vaak last van hebben. De algehele contrast is aardig sterk, vooral als je de Smart Eco modus gebruikt. Dit komt dankzij pittige look die de W2000 levert met heldere kleuren en wit, zelfs tijdens donkere scenes. Elementen die erg helder zijn en er uitspringen hebben een beetje last van een regenboog effect waar DLP projectors last van hebben, maar dit probleem is over het algemeen minder agressief dan bij concurrerende projectors. Al met al levert de W2000 meestal beelden die er veel beter uit zien dan je zou verwachten voor deze prijs. Ze zijn zonder twijfel veel beter dan de W1070 en W1080, de vorige sterren van BenQ.

Zoals je echter waarschijnlijk wel aan voelde komen, is er een maar. We hebben het hier over de zwartwaarden van de projector, aangezien deze een beetje teleurstellend zijn. Beelden die voornamelijk zwart zijn, zien er altijd een beetje uitgewassen en groenachtig grijs uit in gebieden waar ze er zwart uit zouden moeten zien. Dit verminderd direct het inlevingsvermogen dat gecreëerd wordt door de andere aspecten van de BenQ W2000. Het gebrek aan zwartwaarden vermindert ook de hoeveelheid schaduwdetail dat je waar kan nemen in de donkerste delen van het beeld, waardoor die gebieden er erg leeg uit komen te zien. Je kan een beetje van het schaduwdetail terugkrijgen door de helderheid te verhogen, maar dit is verre van een ideale oplossing, aangezien de zwartwaarden hierdoor nog grijzer worden.

Gelukkig zorgen deze problemen er niet voor dat de andere kleuren hierdoor beïnvloedt worden. Huidskleuren, kleren, etc. zien er nog steeds natuurlijk en genuanceerd uit wanneer ze in voornamelijk donkere scenes verschijnen. Het is ook belangrijk om op te merken dat het probleem alleen echt naar voren komt in erg donkere scenes en zal je algehele kijkervaring niet al te veel beïnvloeden. Ook is het gebrek aan zwartwaarden een veel minder groot probleem in kamers waar een beetje licht is, wanneer je dit vergelijkt met kamers die volledig donker zijn.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de BenQ W2000 op een bepaalde manier een slachtoffer van zijn eigen succes is geworden. Want de geweldige resultaten die bereikt worden met andere aspecten benadrukken de relatief matige zwartwaarden. Maar dit verandert niks aan het feit dat de verloren schaduwdetails en de onmogelijkheid om overtuigende zwarte kleuren te creëren, af en toe de toverspreuk verbreekt van de W2000.

Beste BenQ W2000

LEES OOK: Short throw beamer kopen gids

 

BenQ W2000 – Geluidskwaliteit

We willen duidelijk maken dat we nooit aan zullen bevelen om de speakers in een projector te gebruiken, tenzij je echt geen keuze hebt. Het is onvermijdbaar dat het geluid die ze creëren niet de grootsheid van wat er op het scherm gebeurt nabootst of niet vanaf dezelfde richting lijken te komen als de beelden die je bekijkt. Maar nu we dat allemaal gezegd hebben, is de BenQ W2000 een van de best klinkende projectors die we getest hebben. Hij kan de geluiden ver genoeg projecteren dat je oren bijna voor de gek gehouden worden dat het geluid ergens in de buurt van de beelden vandaan komt, zolang de projector uiteraard ergens voor je staat of hangt. Er is ook een verrassend open gevoel en voldoende treble details in kwalitatieve films. Je kan het geluid ook genoeg verhogen dat je een filmisch gevoel krijgt, zonder dat de speakers kapot gaan. Maar voordat we ons echter mee laten slepen, moeten we zeggen dat de treble van het geluid redelijk dominant is, waardoor het geluid soms heel onduidelijk overkomt wanneer je het te hard hebt staan.

 

Andere dingen die je zou moeten overwegen

Gamers likken hun lippen mogelijk ook af bij de gedachte van Halo of Call of Duty op het grote scherm van de W2000. Dus het is goed om te weten dat hij een acceptabele, maar niet geweldige 39ms lagscore behaald (de hoeveelheid tijd die nodig is om een beeld te renderen). We hebben echter ook scores van 60ms en 30ms gezien, voordat we op het gemiddelde van 39ms kwamen.

Meer consistent en indrukwekkend is hoeveel geluid de BenQ W2000 produceert. Het grotere chassis design lijkt warmte veel effectiever te verdrijven dan vorige modellen van BenQ met een vergelijkbaar design. We hadden totaal geen last van het geluid van het koelen, zelfs niet tijdens de stilste scenes.

 

Moet je een BenQ W2000 kopen?

De truc van de W2000 om direct uit de doos Rec 709 kwaliteit te projecteren zal ervoor zorgen dat veel enthousiastelingen deze projector in huis zullen willen halen. Vooral omdat deze kleur competentie ook gepaard gaat met indrukwekkende verfijning in andere gebieden. Het enige rare is dat sommige oudere modellen van BenQ iets betere zwartwaarden kunnen creëren.

BenQ W2000 review

 

Conclusie BenQ W2000 review

De BenQ W2000 streept een hoop vakjes van thuisbioscoop fans af met zijn connectiviteit, ongewoon verfijnde beeldkwaliteit en echt effectieve Rec 709 preset direct uit de doos. We hopen dat je genoten hebt van deze BenQ W2000 review!

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo