Beste Systeemcamera + TOP 10

Ooit kocht je, als je serieus geïnteresseerd was in fotografie, een spiegelreflexcamera. Tegenwoordig bieden systeemcamera’s echter alle voordelen van een spiegelreflex, waaronder een grotere sensor, verwisselbare lenzen en geavanceerde besturing, maar in een kleinere, lichtere behuizing zonder het spiegelsysteem – vandaar dat ze ook wel ‘spiegelloze’ camera’s worden genoemd.

Maar systeemcamera’s zijn te krijgen in alle vormen en maten. Sommige zien eruit als spiegelreflexcamera’s, sommige als grote compactcamera’s. Sommige modellen hebben zoekers, sommige niet. In de praktijk zijn we allemaal naar net iets anders op zoek, dus hebben de 10 beste compacte systeemcamera’s op een rijtje gezet – zodat je de beste systeemcamera niet alleen kunt kiezen op basis van specificaties en prestaties, maar ook op formaat, eenvoud, en waar voor je geld.

Onze beste systeemcamera TOP 10:
legende: = 850€ of lager | €€ = 850 – 1500€ | €€€ = +1500€

RangSysteemcameraPrijsReview
1Olympus OM-D E-M10 IIlees onderaan
2Sony A7 II€€€lees onderaan
3Fuji X-T10lees onderaan
4Fuji X-T1€€€lees onderaan
5Olympus OM-D E-M5 II€€lees onderaan
6Panasonic GH4€€€lees onderaan
7Panasonic G7lees onderaan
8Sony A6000lees onderaan
9Panasonic GX8€€lees onderaan
10Fuji X-M1lees onderaan

LEES OOK: Tips als je een systeemcamera kopen gaat

Beste systeemcamera overzicht & reviews:

1. Olympus OM-D E-M10 II
De briljante E-M10 II doet het goed op gebieden waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens wist

De beste systeemcamera van Olympus

Sensorformaat: Micro Four Thirds. Resolutie: 16.1Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch kantelbaar scherm, 1.037.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 8,5fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

We hielden van de oorspronkelijke E-M10 vanwege zijn formaat, flexibiliteit, en prijs/prestatieverhouding, maar de E-m10 II voegt extra functies toe die hem tot een heel nieuw niveau tillen. Het oude 3-assige stabilisatiesysteem is opgewaardeerd naar het 5-assige systeem dat je aantreft in de geavanceerdere OM-D-camera’s van Olympus, de resolutie van de zoeker is praktisch verdubbeld, en de snelheid van de continuopname (die al een indrukwekkende 8fps bedroeg) is omhoog gekropen tot 8,5fps. Sommigen zullen kritiek hebben op de kleinere Micro Four Thirds-sensor (ongeveer de helft van het oppervlak van APS-C), maar het effect op de beeldkwaliteit is erg klein, en de lenzen zijn daardoor even compact en lichtgewicht als de camera zelf. Hij is klein, maar het is geen speelgoed – de E-M10 is een oprecht krachtige systeemcamera.

Vergelijk prijzen bij:

2. Sony A7 II

Full-frame schoonheid in spiegelreflexstijl met 5-assige stabilisatie

beste systeemcamera Sony A7 II camera

Sensorformaat: Full frame. Resolutie 24,3Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch, 1.228.800 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 5fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

De A7 II heeft dan wel niet de sensor met de hoogste resolutie van de A7-serie – die eer komt de 42,5Mp A7R II toe – maar de full-frame sensor heeft nog steeds 24 miljoen pixels, en nu ook ingebouwde stabilisatie. Hij is duurder dan de A7 die hij vervangt, en onze labtests laten zien dat hij geen duidelijk prestatieverschil neerzet ten opzichte van de beste APS-C-rivalen, de Fuji X-T1 en Samsun NX1, maar de sensor van de A7 II zorgt voor een kortere scherptediepte en spectaculaire ‘diepte-effecten’ bij foto’s en video’s die lastig te krijgen zijn met een kleinere sensor. De A7 II is een belangrijke stap in de evolutie van full-frame compacte systeemcamera’s, en wordt ondersteund door een groeiend arsenaal aan lenzen van professionele kwaliteit.

Vergelijk prijzen bij:

3. Fuji X-T10

De X-T10 verslaat de X-T1 met iets minder extra’s maar een flink lagere prijs.

Het ontwerp van de X-T10 hangt tussen een compact- en spiegelreflexcamera in.

Sensorformaat: APS-C. Resolutie: 16,3Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch, 920.800 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 8fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

Op het eerste gezicht lijkt de X-T10 een goedkoper alternatief voor de X-T1, en je verwacht dan ook misschien een hoop compromissen als gevolg. In feite gebruikt de X-T10 echter dezelfde sensor en Fuji’s nieuwste autofocustechnologie, waarvoor de X-T1 een software-update nodig heeft. De X-T10 heeft een iets kleiner beeld op de zoeker en versimpelde externe besturing die niet overeen komt met het retrogevoel van de X-T1, maar verder is het lastig om te zien hoe je het grote verschil in prijs kunt verantwoorden. We zijn fan van compacte behuizing in spiegelreflexstijl, de hoge Fuji-beeldkwaliteit en filmsimulatiemodi, en Fuji’s uitdijende aanbod aan kwaliteitslenzen.

Vergelijk prijzen bij:

4. Fuji X-T1

Klassieke besturing, prachtige foto’s – de X-T1 doet niets verkeerd

Fuji X-T10 beste systeemcamera

Sensorformaat: APS-C. Resolutie: 16,3Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 1.040.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 8fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

Niet lang geleden was de X-T1 onze favoriete compacte systeemcamera, maar de zaken veranderen snel in de camerawereld – hij is van zijn troon gedreven. De prijs bleek de grootste vijand van de X: het is een geweldige camera, maar de nieuwere Fuji X-T10 is bijna even goed en een stuk goedkoper. De Olympus E-M10 II heeft zijn intrede gedaan met de geweldige mix  van formaat, functies, en prijs/prestatieverhouding, en vanwege de concurrerende prijs is de Sony A7 II nu een uitstekende keuze voor degenen die prestaties boven alles verkiezen. De externe handmatige besturing van de X-T1 voor sluitersnelheid, lensdiafragma, en ISO-instellingen is nog steeds een genot om te gebruiken, en we vinden de resultaten van de X-Trans-sensor geweldig, maar de concurrentie wordt almaar sterker.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK: Camera kopen tips

5. Olympus OM-D E-M5 II

Geweldige functies, indrukwekkende resultaten, goed bedacht… maar niet goedkoop

De E-M5 in al zijn glorie.

Sensorformaat: Micro Four Thirds. Resolutie: 16,1Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 1.037.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 10fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

De E-M5 II is nog een technologisch hoogstandje van Olympus, met een 40Mp High Res-modus die veel meer detail opvangt dan de eigen resolutie van de sensor (hoewel alleen bij statische onderwerpen), 5-assige beeldstabilisatie voor zowel fotografie en films (dus hij is geweldig voor rennende video-opname), een volledig beweegbaar aanraakscherm en een paar slimme en spannende belichtingsmodi voor situaties met weinig licht. Hij is ook klein en perfect gevormd – maar voor een enthousiastelingencamera is hij niet goedkoop, en de besturing kan enorm verwarrend zijn. Hij is qua prijs vergelijkbaar met de Fuji X-T1, en loopt tegen een vergelijkbaar probleem aan – hij is wel interessant, maar er is een nieuwere, veel goedkopere camera binnen de serie (de OM-D E-M10 II) die zorgt dat de prijs een hobbel wordt.

Vergelijk prijzen bij:

6. Panasonic GH4

Is het een fotocamera of een 4K-videocamera? De GH4 is briljant, maar verwarrend

Panasonic GH4 systeemcamera kopen

Sensorformaat: Micro Four Thirds. Resolutie: 16.1Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 1.040.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 8fps. Maximale videoresolutie: 4K.

De GH4 is een fantastische, revolutionaire camera, en zijn vermogen tot video-opname in 4K is legendarisch aan het worden onder professionele filmmakers. Het is ook een uitstekende fotocamera, die topbeelden van 16Mp kan maken met snelheden tot 12fps. Je kunt zelfs echt sterke 8Mp-beelden uit je 4K-video (tegen 30fps) vissen. Maar al die verwerkingskracht drijft de prijs van de GH4 op, dus tenzij je veel actiefoto’s bij hoge snelheid of video’s schiet zul je betalen voor krachtpatserij die je niet kunt gebruiken. Het is een echter een vaste favoriet onder makers van films in 4K en vroege vogels, en nu dat de prijs is gedaald sinds de lancering neemt zijn reputatie alleen maar verder toe.

Vergelijk prijzen bij:

7. Panasonic G7

Fan van de technologie achter de GH4, maar niet van de prijs? Probeer de nieuwe G7

De G7 lijkt nog het meest op een volle spiegelreflex

Sensorformaat: Micro Four Thirds. Resolutie: 16Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 1.037.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 10fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

Panasonic’s G-serie, camera’s in spiegelreflexstijl, is makkelijk te missen. Het bedrijf heeft de gewoonte om de modernste technologie in te bouwen in de kleinere, rechthoekige GX-serie – de nieuwe GX8 is het eerste model dat gebruik maakt van Panasonic’s nieuwe 20Mp Micro Four Thirds-sensor. Toch bieden de G’s een goede mix van functies, technologie, praktisch nut, en prijs/prestatieverhouding. De G7 is al een behoorlijk goede fotocamera voor zijn geld, maar hij gaat nog een stap verder met ondersteuning voor video’s in 4K en de mogelijkheid om foto’s van 8Mp te maken met een snelheid van 30fps. Interessant genoeg houdt Panasonic echter vast aan zijn ‘oude’ 16Mp-sensor voor dit model, en bewaart het bedrijf de nieuwste 20Mp-sensor voor de GX8. En de G7 klinkt weliswaar geweldig op papier, maar de plastieken constructie is een teleurstelling.

Vergelijk prijzen bij:

8. Sony A6000

Sony’s beste doosvormige systeemcamera heeft een elektronische zoeker en supersnelle autofocus

Sony A6000 beste systeemcamera

Sensorformaat: APS-C. Resolutie: 24,3Mp. Zoeker: Elektronisch. Monitor: 3-inch draaiend scherm, 921.600 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 11fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

De A6000 is Sony’s beste APC-S compacte systeemcamera, en is voorzien van een ‘doosontwerp’ (in tegenstelling tot de spiegelreflexstijl van de E-M10 en andere systeemcamera’s voor enthousiastelingen). Hij heeft echter een elektronische zoeker in de bovenhoek en enkele indrukwekkende eigenschappen, waaronder een hybride autofocussysteem dat volgens Sony het snelste ter wereld was ten tijde van de lancering (februari 2014), een 24-megapixelsensor en continuopname tegen 11fps. Maar hoewel de behuizing compact is kunnen de Sony E Mountlenzen flink zijn, wat effect heeft op de algemene balans. Aan de andere kant is de A6000 nu te koop tegen vlijmscherpe prijzen – dit is een kwaliteitssysteemcamera voor een instapprijs, en daarmee krijgt hij een plaats op onze lijst.

Vergelijk prijzen bij:

9. Panasonic GX8

Het vlaggenschip van Panasonic heeft een gloednieuwe sensor, maar een flink prijskaartje

De GX8 heeft de nieuwe 20Mp-sensor.

Sensorformaat: Micro Four Thirds. Resolutie: 20,3Mp. Zoeker: Draaiend elektronisch. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 1.040.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 8fps. Maximale videoresolutie: 4K.

Panasonic’s compacte systeemcamera’s zijn behoorlijk verwarrend ingedeeld. Je zou misschien verwachten dat de G-serie in spiegelreflexstijl de beste en nieuwste technologie krijgt, maar het is de vierkante GX8 die voor het eerst kan genieten van de nieuwe 20Mp Micro Four Thirds-sensor van Panasonic – die deed het uitzonderlijk goed in onze laboratoriumtests, en is vergelijkbaar met een goede spiegelreflex. De GX8 beschikt ook over 4K-video en de mogelijkheid om daaruit 8Mp-foto’s vast te leggen (als het ware continuopname tegen 30fps). Het scherm kan draaien, net zoals (gek genoeg) het elektronische zoeker-element. Het is een erg goede camera, maar de prijs is een lastig punt. De Sony A6000 biedt meer waar voor je geld.

Vergelijk prijzen bij:

10. Fuji X-M1

Fatsoenlijke instapsysteemcamera wordt aantrekkelijker door lagere prijzen

beste systeemcamera Fuji X-M1

Sensorformaat: APS-C. Resolutie: 16,3Mp. Zoeker: Geen. Monitor: 3-inch scharnierend scherm, 921.000 beeldpunten. Maximale continusnelheid: 5,6fps. Maximale videoresolutie: 1080p.

Dit is de enige systeemcamera op onze lijst zonder zoeker, omdat we dat bijna zien als een vereiste voor iedere serieuze camera. Je kunt de huidige bodemprijs van de XM-1 echter niet negeren, en je krijgt echt veel waar voor je geld. Dit is de goedkoopste toegang tot Fuji’s X-mount camerasysteem, en hij gebruikt dezelfde 16Mp X-Trans-sensor als de Fuji X-T1 en X-T10. Hij is ook nogal strak, met een aantrekkelijk retro-uiterlijk. De meegeleverde 16-50mm kitlens is niet geweldig en voegt veel gewicht toe, maar voor deze prijs kun je veel vergeven. Het is goed mogelijk dat een vervanger voor de Fuji X-M1 in de aantocht is, wat de dalende prijzen zou verklaren, dus als de prijs je bevalt kun je het best opschieten.

Vergelijk prijzen bij:

Nog vragen over de beste systeemcamera?

Stel ze gerust in de reacties hieronder.

LEES OOK: Tips als je een systeemcamera kopen gaat
LEES OOK: Beste camera: compact-, spiegelreflex- en systeemcamera

1 Reactie
  1. Beste reviewgigant,

    Erg leuk artikel maar wel van oktober 2016…(wanneer) komt er een actuele versie?

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo