Cube 3 3D printer review

Plus- en minpunten in één oogopslag

Positief

  • Dubbele spuitmachines voor het printen van twee kleuren
  • Makkelijk te gebruiken software voor Windows, OS X, iOS en Android
  • Simpel en strak design die grotendeels dicht zit, waardoor het veiliger voor kinderen is

Negatief

  • De gepatenteerde cartridges zijn ongeveer 50% duurder dan normaal gloeidraad.
  • Een onverwarmd druk bed betekent dat sommige afdrukken niet blijven zitten en instorten

LEES OOK: onze 3D printer koopgids

 

Cube 3 3D printer review

De 3D Systems Cube 3 3D printer is een middenklasse printer die items kan maken met geweldig detail en gladde lagen in zowel PLA als ABS plastic. Hij is makkelijk te gebruiken en zou een geweldige keuze zijn voor een school of kantoor die 3D willen printen zonder er teveel naar om te hoeven kijken. De Cube 3 3D printer heeft twee spuitmachines voor het printen van twee kleuren in 20 tinten van ABS en PLA plastic. Ook is hij uitgerust met Wi-Fi en is het mogelijk om hem te besturen vanaf een PC, Mac, iOS of Android apparaat. Er worden echter gepatenteerde cartridges gebruikt die je moet kopen van het bedrijf en deze zijn een flink stuk duurder dan standaard cartridges.

Vergelijk prijzen bij:

Design

Cube 3 3D printer reviewDe Cube 3 3D printer ziet er elegant uit met een strak en slim design en heeft bijna dezelfde eenvoudigheid van een Apple machine. De meeste bewegende onderdelen worden bedekt door plastic waar je doorheen kan kijken. Dit geldt ook voor het printmateriaal, welke passen in cartridges aan beide kanten van de printer. Je ziet het materiaal zelf nooit.

De meeste 3D printers hebben een aparte spuitmachine (of meerdere spuitmachines) die het plastic in het print kopstuk smelten, maar 3D Systems heeft delen van dit in de gloeidraad cartridge zelf gebouwd, aan het einde van de doorzichtige plastic buis. Het werkt net als sommige inkjet printers waarbij het kopstuk in de cartridge is gebouwd, zodat je met elke nieuwe cartridge ook een nieuw kopstuk krijgt en dus niet de spuitmachine elke keer schoon hoeft te maken. Mogelijk is het printmateriaal hierdoor wat duurder.

Het veroorzaakt echter wel wat problemen. We ontdekte dat het mechanisme het metalen eind van de buis niet altijd goed vastklikte. Hierdoor werd het printmateriaal niet gesmolten en kregen we een nutteloze foutmelding. Dit was snel opgelost door het metalen eind er uit te halen en weer vast te klikken, maar het was zeker vervelend.

De Cube 3 3D printer is niet een standaard middenklasse printer, aangezien hij twee spuitmachines heeft. Je kan tegelijkertijd met twee verschillende kleuren of twee verschillende materialen printen. Wij hebben de printer getest door zwart en neon-groen PLA materiaal te gebruiken.

Het negatieve van de Cube 3 3D printer is de kosten van de materialen. 3D Systems vraagt zo’n €40 voor elke cartridge waar minder dan een kilogram materiaal in zit. (3D Systems geeft niet aan hoeveel er exact in zit). Andere printers kunnen standaard materiaal gebruiken, wat je voor minder dan €25 kan kopen.

Het kopstuk van de printer beweegt links en rechts, terwijl het druk bed op en neer en voorwaarts en achterwaarts beweegt. Deze combinatie zorgt voor een maximaal printgebied van 15 x 15 x 15 cm, wat relatief klein is als je nagaat dat de MakerBot Replicator 2 een printgebied van meer dan een keer zoveel heeft. Het is echter groot genoeg voor de meeste doeleinden en we hadden ook geen problemen om onze testprojecten af te drukken.

Beste Cube 3 3D Printer kopen

Vergelijk prijzen bij:

 

Volledig geautomatiseerde instelling

De Cube 3 3D printer is een simpele printer om in te stellen. 30 minuten nadat we de printer uit de doos hadden gehaald waren we al bezig met de eerste test afdruk. De meeste tijd van het instellen wordt gespendeerd aan het automatische kalibreringsproces van de printer, waarbij de onderdelen getest worden en ervoor wordt gezorgd dat het afdruk bed recht staat. Bij de meeste 3D printers moet je dit zelf doen, maar de Cube 3 3D printer doet dit allemaal voor je, waarbij magneten onder het afdruk bed detecteren wanneer deze dicht bij het kopstuk in de buurt komt.

Cube 3 3D Printer

Dat is een thema met deze printer. De meeste technische aspecten van het printen worden verborgen voor de gebruiker. Het afdruk bed is onverwarmd, dus je moet een dun laagje lijm aanbrengen (wordt meegeleverd) om ervoor te zorgen dat je project blijft plakken tijdens het printen.

 

Bediening en software

De printer heeft alleen maar een aan/uit knop en 2,5 inch touchscreen. Vanaf het scherm kan je een model uitkiezen om te printen, verbinding maken met een Wi-Fi netwerk of het printmateriaal aanpassen. Dit touchscreen werkt redelijk goed alhoewel je af en toe stevig aan moet klikken met de vinger.

De meeste bediening doe je vanuit een cloud. De Cube 3 3D printer werkt met de cloud afdrukservice van 3D Systems, wat het meeste van het werk doet. Je upload je printopdrachten naar de cloud service, deze verwerkt het bestand en stuurt instructies naar de printer. De Cubify software is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android apparaten, dus je kan printen met een computer, telefoon of tablet.

Beste Cube 3 3D Printer

Vergelijk prijzen bij:

 

Afdrukproces

De Cube 3 3D printer verwerkt de meeste modellen snel, maar hij is wel een beetje luidruchtig. Je hoort een hoop hoge irritante tonen van de motoren en een ratelend geluid wanneer het afdruk bed op en neer beweegt.

We hadden over het algemeen niet teveel problemen, maar sommige modellen bleven niet aan het afdruk bed vastplakken, waardoor het een opgehoopte troep werd. Daarnaast is de software ingesteld om af te drukken zonder ondersteuningen, wat inhoudt dat objecten met onderdelen die wijder dan het basisobject zijn, meestal niet goed afgedrukt worden. Ze vallen om of onderdelen blijven niet aan elkaar vastplakken en vallen eraf, waarbij ze vast blijven plakken aan de verkeerde onderdelen van het kopstuk. Je kan gemakkelijk ondersteuning toevoegen, maar het is raar dat ze niet standaard meegeleverd worden.

Het afgesloten design van de printer maakt het moeilijk om te zien of er problemen zijn. De bovenkant van de printer bedekt het afdruk bed, dus je kan niet echt zien wat er gaande is totdat de afdruk voor een deel klaar is. Dit is een groot probleem als de afdruk niet blijft plakken, wat je over het algemeen een lange tijd niet doorhebt. De printer gaat door met het verpesten van het dure materiaal terwijl hij blijft werken aan de gefaalde afdruk.

 

Printkwaliteit

Wanneer hij goed werkt, dan produceert de Cube 3 3D printer zeer kwalitatieve afdrukken met een geweldig detail, gladde randen en lagen die goed samenvoegen. Onze eerste test afdruk was een 3D scan van een replica van ‘The Thinker’ door Rodin. De Cube 3 3D printer zorgde voor een zeer kwalitatieve afdruk, waarbij de details van het originele standbeeld mooi gereproduceerd werden. We moesten echter wel ondersteuningen toevoegen. Toen we de standaard instellingen gebruikte faalde de afdruk halverwege, waarbij de overhangende benen van het standbeeld omvielen.

Ons tweede testprint was een setje planetaire tandwielen. Dit test hoe goed de printer lastige details kan creëren, zoals schroefdraden, welke moeten passen. De Cube 3 3D printer had bij dit wat problemen. We moesten bijvoorbeeld de centrale gaten van de kleine tandwielen vijlen voordat ze op de pins pasten. Het plastic in de basis van de tandwielen van doorgezakt tijdens het printen, waardoor het gat te klein was. Maar de onderdelen pasten na een klein beetje werk goed.

De Cube 3 3D printer faalde om ons laatste testobject te printen, een geometrische sculptuur. Zonder ondersteuningen viel dit model na een paar lagen al om. Zelfs met ondersteuningen en een vlot bij de basis faalde de afdruk meerdere keren. We konden niet bepalen waarom, maar we merkte wel op dat de Cubify software sommige testmodellen raar verwerkte, waarbij onderdelen met missende randen werden geproduceerd. Wij denken dat dit ook gebeurde met ons geometrische sculptuur. Dit onderlijnt wel één van de minpunten van de aanpak van de Cube 3 3D printer waarbij alle technische aspecten van het printen verborgen worden. Wanneer er iets fout gaat, dan kan je niet snel de instellingen aanpassen, wat wel mogelijk is bij andere 3D printers. Dit testmodel is ontworpen als een erg moeilijke test, maar alle andere printers die we geëvalueerd hebben konden het wel reproduceren, al was de kwaliteit erg verschillend.

 

Printsnelheid

De Cube 3 3D printer print met een snelle maar niet geweldige snelheid. Ons ‘Thinker’ standbeeld nam 5 uur en 22 minuten in beslag met de standaard preset, waarbij een laaghoogte van 0,2 mm wordt gebruikt. De premium preset met 0,07 mm nam 14 uur en 12 minuten in beslag. Deze nummers plaatsen de Cube 3 3D printer in het midden wanneer naar de snelheid van andere 3D printers wordt gekeken.

Cube 3 3D Printer kopen

 

Conclusie Cube 3 3D printer review

De Cube 3 3D printer heeft een hoop positieve punten en de prijs is aantrekkelijk voor de hoeveelheid features die geboden worden. Het is het enige model met een dubbele spuitmachine voor onder de €1000 en er werden zeer kwalitatieve afdrukken gecreëerd, afgezien van de moeilijkste modellen. De toevoeging van Wi-Fi en software voor iPads en Android tablets maakt de Cube 3 3D printer erg flexibel voor educatieve doeleinden en de software is makkelijk te gebruiken.

Het negatieve punt is het prijsmodel van de printer. Hij is relatief goedkoop (vooral voor eentje die in twee kleuren kan printen), maar de printmaterialen zijn dat zeker weten niet. Als je veel print zal hij daarom duurder dan andere 3D printers zijn, maar dat is mogelijk een prijs die het waard is voor beginners die liever iets duurder printen, maar daarvoor veel gebruiksgemak krijgen.

Vergelijk prijzen bij:

 

BEKIJK OOK: alle 3D printer reviews

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo