PlayStation VR review

Sony is in de wereld van virtual reality gestapt met PlayStation VR. De headset van Sony is de goedkoopste van de grote drie die momenteel op de markt zijn en op dit moment de enige die beschikbaar is voor console gamers. Met een prijs van €399 is hij een stuk goedkoper dan de Oculus Rift (€799) en HTC Vive (€959). Je moet echter ook nog investeren in een PlayStation Camera welke voor €60 verkocht wordt en om van de volledige ervaring te genieten ook nog een paar PlayStation Move controllers, waarbij je voor een dubbel pack €90 betaald. Dit brengt het totaal op €549, wat uiteraard nog steeds goedkoper is dan de andere twee, aangezien je voor de Rift voor een volledige ervaring nog eens €199 moet betalen voor de Touch controllers. In deze PlayStation VR review zullen we uitgebreid de ervaring met je delen en bespreken of hij de gevraagde prijs waard is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

PlayStation VR review

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige games al beschikbaar
 • Eenvoudig instellen
 • Films zien er geweldig uit in de headset
 • Zelfs met een bril comfortabel om te dragen
 • Betere waarde dan Oculus en Vive

Negatief

 • Processor unit moet uit het stopcontact gehaald worden om volledig uit te schakelen
 • PS4 console heeft echt een extra USB poort nodig om alle controllers op te laden
 • PlayStation Camera nog steeds onhandig

 

Belangrijkste features PlayStation VR

 • 5,7-inch OLED scherm
 • Resolutie 1.920 x RGB x 1.080 (960 x RGB x 1.080 per oog)
 • Refresh rate: 120Hz, 90Hz
 • 100 graden gezichtsveld
 • Geïntegreerde microfoon, snelheidsmeter en gyroscopen
 • Prijs tijdens deze PlayStation VR review: €399

Vergelijk prijzen nu bij:

 

PlayStation VR review:

Installatie en instellen

In de doos zit de PlayStation VR headset, een processor unit, een HDMI kabel, handleidingen, een in-ear koptelefoon, een doek om de lens schoon te maken, een demo dvd en alle stroomkabels die je nodig hebt en dat zijn er een hoop.

Een lange tijd dachten we dat de PlayStation VR door iets magisch werkte, maar nu we de doos in huis hebben zijn we achter de waarheid gekomen: het gaat allemaal om de kabels. Bulten en bulten kabels en dan nog meer kabels.

Om eerlijk te zijn klinkt het instelproces lastiger dan het is. Het hele proces duurde ongeveer 30 minuten, met een paar HDMI kabels die met de PS4 en PSVR processing unit en de headset zelf verbonden moeten worden.

Lange tijd was de processing unit een mysterie totdat Sony onthulde wat deze doet en dat is allemaal aardig belangrijk spul.

Alhoewel de processing unit geen kracht aan de console zelf toevoegt en programmeurs niks er in kunnen programmeren, verwerkt hij een aantal belangrijke functies. Ten eerste helpt hij om op object gebaseerde 3D audioverwerking uit te voeren, wat betekent dat je precies in een game kan vertellen waar de geluiden vandaan komen. Onze ervaring is dat dit het geluidsdesign in games briljant en angstaanjagend maakt. Hij geeft het social scherm ook weer, wat het beeld in VR op je televisie verwerkt, alleen met een lagere resolutie en framerate. Hij geeft ook het standaard PS4 scherm in cinematic modus weer, wat het mogelijk maakt om games die niet VR zijn te spelen of films te kijken op een scherm met de afmetingen van een bioscoopscherm.

Vergelijk prijzen nu bij:

Een van de vervelende dingen van de processing unit, is dat hij een aparte stroomkabel nodig heeft. Dit is op zich geen probleem, maar wanneer je de PS4 volledig uitschakelt, dan blijft de unit half aan staan, met een rode ‘uit’ balk constant verlicht. Dit betekent dat hij constant elektriciteit gebruikt, dus zelfs wanneer je alles uitgeschakeld hebt moet je de stekker uit het stopcontact halen om geld te besparen of simpelweg het vervelende licht bedekken voordat je naar bed gaat.

Maar zodra alles verbonden is werkt de headset simpelweg. Geen drivers om bij te werken, geen systeemvereisten waar je rekening mee hoeft te houden, geen grafische opties om aan te passen, je bent simpelweg klaar om te beginnen. Ja er is een software update, maar dat is ook echt alles.

Beste PlayStation VR Review

 

Design en comfort PlayStation VR

De Oculus Rift en HTC Vive headsets zijn niet de meest geweldige gadgets. De eerste consumentenmodellen zagen er uit als veredelde prototypes. De PlayStation VR ziet er echter uit als een duur stukje technologie die je zonder problemen in het zicht kan laten staan. Alles ziet er geweldig uit. De strakke witte randen, het zwarte omhulsel en de gave lichten die beweging detecteren.

Vergelijk prijzen nu bij:

De headset is aardig groot met een kabel die er aan de achterkant uitkomt en naar beneden loopt naar een kleine adapter met besturingen om het volume op je koptelefoon te verhogen of verlagen (welke je met de adapter verbind) en ook een aan/uit knop om de headset aan of uit te schakelen. Toen we de headset opzette merkte we direct hoe comfortabel hij is.

In tegenstelling tot andere VR headsets maak je de PSVR niet aan je hoofd vast met klittenband. In plaats daarvan druk je op een knop aan de achterkant van de headset om de plastic riem te verlengen. Doe deze over je hoofd en hij past zich vervolgens automatisch aan.

Als de headset nog steeds een beetje losjes aanvoelt, dan is er een plastic knop die je kan draaien om hem iets strakker te laten zitten. De reden waarom de headset zo comfortabel zit, is dat je nooit het gevoel hebt dat hij met alle macht aan je hoofd probeert vast te blijven zitten. Het gewicht van de headset wordt gelijk verdeeld over je voor- en achterhoofd en er zijn kleine rubberen klepjes voor op je neus om te voorkomen dat extern licht naar binnen schijnt. In tegenstelling tot de Rift en Vive is het dragen van een bril ook geen probleem in PSVR.

Nog een ding dat erg makkelijk voor de PlayStation VR is en iets wat we pas opmerkte toen we Batman: Arkham VR speelde, is dat wanneer je 180 graden draait je bewegingen nog steeds waargenomen kunnen worden.

Dankzij de twee tracking lichten op de achterkant van de headset konden we ons omdraaien en de game werkte nog steeds perfect. De Vive doet dit goed met meerdere sensorinstallaties, terwijl de Rift problemen lijkt te hebben wanneer de sensor achter je zit. We waren erg onder de indruk toen we dit trucje van PSVR opmerkte.

Nog een geweldige feature is de mogelijkheid om de doos aan de voorkant van de headset voorwaarts en achterwaarts te bewegen waar de display in zit. Dit wordt voornamelijk gedaan om de sweet spot van het beeld te vinden, zodat deze niet meer wazig is. Dit maakt het echter ook mogelijk om simpele taken uit te voeren nadat je de headset opgezet hebt, zoals het sturen van een berichtje met je telefoon of het vinden van de controller.

Het design heeft echter ook een minpunt en dat is dat je permanent onder de headset kan kijken. Zelfs wanneer je het display zo dicht mogelijk bij je hoofd zet is er nog steeds een gat, wat het inlevingsvermogen kan verbreken. Wanneer je gefocust bent op een game zal je het niet opmerken, vooral in een kamer met weinig licht, maar het gat zit er wel en dat is jammer. Maar gezien hoe comfortabel de headset zit tijdens lange game sessies, denken we dat dit niet een enorme deal breaker is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Nog een probleem met de headset, is dat het door de grote afmetingen niet makkelijk is om een grotere koptelefoon op te doen. Een standaard over-ear koptelefoon zal waarschijnlijk niet passen. Met onze Bose koptelefoon lukte het niet, maar gaming headsets kunnen mogelijk beter aangepast worden. We waren echter verrast door de kwaliteit van de meegeleverde oordopjes, welke zeker bruikbaar waren tijdens onze PlayStation VR review.

PSVR is ook niet enorm veeleisend op het gebied van ruimte. De kamer waarin we de headset gebruikte was niet enorm en we konden zelfs met de Move controllers de games redelijk comfortabel spelen. Het helpt dat er maar weinig games zijn waar je voor hoeft te staan en bij geen enkele game hoef je te bewegen. De enige keer dat we in de problemen kwamen was met Arkham VR, waarvoor een aardig grote afstand tussen de camera en jezelf vereist is. Er waren ook een paar momenten waar me moesten draaien, waardoor we gedesoriënteerd raakte en de muur een stoot gaven.

Wat vervelend zal zijn is de grote hoeveelheid kabels van de PlayStation VR weg proberen te werken terwijl je nog steeds een toonbaar entertainment centrum hebt. Als je de hele VR headset niet elke keer in en uit wilt pakken, dan moet je accepteren dat je altijd een aantal kabels zal blijven zien.

Goedkoopste PlayStation VR Review

 

De Playstation Camera

Sony heeft tegelijkertijd met de lancering van de PSVR ook een nieuwe PlayStation Camera uitgebracht. Deze komt met een eigen standaard welke verhoogd kan worden en de lenzen kantelen naar boven en beneden afhankelijk van je opstelling. De kabel zit nu ook aan de achterkant van de camera (bij de versie voor de PS4 zat deze aan de zijkant, wat ervoor zorgde dat de camera verschoof als de kabel niet op zijn plaats bleef liggen).

Ondanks dat het een verbetering van de voorganger is, is hij nog steeds erg onhandig. De kabel is simpelweg te dik en zwaar vergeleken met het gewicht van de camera en standaard, waardoor de camera nog steeds niet makkelijk op de plaats kon blijven staan. We moesten de camera vastmaken om ervoor te zorgen dat hij de camera niet verplaatste.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Display PlayStation VR

Het display van de Sony PlayStation VR heeft de laagste kwaliteit van alle drie grote VR headsets. PSVR gebruikt een enkel 1080p 5,7-inch OLED scherm, terwijl zowel de Rift als Vive een resolutie van 2.160 x 1.200 per oog bieden. Tenzij je de specificaties naast elkaar legt of alle camera’s naast elkaar gebruikt, is de kans volgens ons klein dat je een enorm verschil opmerkt.

Er zijn zeker momenten waar je de lage schermresolutie op kan merken. Scherm randen zijn tijdens sommige situaties zo groot dat je denkt dat je ze kan beklimmen en bij weinig licht is het zogenaamde screen door effect erg duidelijk (waarbij je tussen de pixels kan kijken). Maar in een goed verlichte kamer is dit laatste lang niet zo erg als bij de Rift.

In plaats van een dramatische verlaging van kwaliteit zien de games er uitstekend uit. Er is geweldig detail en kleuren zijn ook prachtig. Waar de PSVR faalt ten opzichte van de concurrenten is de details in de verte, aangezien deze allemaal een beetje wazig kunnen worden. Tijdens het spelen van Battlezone werden een aantal tanks in de afstand een groot kleuren mengelmoes, terwijl gezichten van karakters in VR Worlds The London Heist detail missen. Dit is echt iets waar de kwaliteit van het scherm een impact begint te hebben.

Wat PSVR echter biedt en zowel de Rift als Vive niet, is de mogelijkheid om games met een refresh rate van 120Hz en 90Hz te spelen. Dit zorgt voor een veel soepelere en meer comfortabele virtual reality ervaring. We hadden bij geen enkele game problemen met misselijkheid. Het maakte niet uit of dit de achtbaan in Until Dawn: Rush of Blood, tanks in Battlezone of ruimteschepen in EVE: Valkyrie was.

Vergelijk prijzen nu bij:

Je kan ook normale PS4 games in de PSVR headset spelen dankzij de cinematic modus. Er zijn drie virtuele schermen beschikbaar: klein (117-inch), medium (163-inch) en groot (226-inch). We probeerde Resogun uit op het grootste scherm en de ervaring was uitstekend. Uiteraard moet je beeldkwaliteit opofferen, omdat je zo dichtbij het uitgestrekte beeld zit, maar het was nog steeds een genot.

We deden ook Inside Out in de console om die te bekijken. De beeldkwaliteit is het beste op het grote scherm, wat uiteraard nog steeds in de verste verte niet in de buurt komt van Blue-ray op je televisie, maar het ziet er nog steeds erg goed uit. De beste manier om het te omschrijven, is dat het er uit ziet als een bioscoopscherm.

Goedkope PlayStation VR Review

 

Conclusie van deze PlayStation VR review

PlayStation VR is simpelweg de beste virtual reality headset die je op dit moment kan kopen. Hij is relatief goedkoop terwijl je nagenoeg geen kwaliteit of prestaties hoeft op te offeren. De headset is gewoon fantastisch en enorm comfortabel om te dragen en de games die al beschikbaar zijn, zijn een aantal van de beste VR ervaringen die we hebben gehad.

Vergeleken met de Oculus Rift biedt hij een veel meer comfortabele gaming ervaring en voor een veel lagere prijs. Ten opzichte van de Vive biedt hij mogelijk niet dezelfde hoeveelheid detail en inleving. Hij komt echter erg dicht in de buurt en je hoeft geen extra sensors in je huis te installeren en voor de meest games heb je ook niet enorm veel ruimte nodig.

Vergelijk prijzen nu bij:

Je moet de PSVR niet zien als het goedkope alternatief van wat er momenteel op de PC aangeboden wordt. Het is het echter zeker weten waard om te investeren in een paar Move controllers om van de volledige ervaring te genieten.

De enige kleine minpunten zijn de aparte stroomvoorziening voor de processing unit die je uit het stopcontact moet halen om volledig uit te schakelen en het gebrek aan voldoende USB poorten op de console om al je controllers op te laden. Afgezien van dat is dit gewoon een ongelofelijk stukje techniek. We hebben geen idee hoe Sony het voor elkaar heeft gekregen, maar we zijn erg blij dat ze zich in de strijd gemengd hebben.

PlayStation VR

We waren zo ontzettend enthousiast over virtual reality, maar dit werd vervangen door frustratie hoe meer we de Oculus Rift uitprobeerde. Nu is die enthousiasme echter weer helemaal aangewakkerd en dat is allemaal dankzij PSVR. We hopen dat je genoten hebt van deze PlayStation VR review.

Vergelijk prijzen nu bij:

1 Reactie
 1. Vrbril van ps4 werkt niet meer bij vr youtube spijtig ik zoek wat anders

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo