Als je op zoek bent naar een thuisbioscoopprojector met Full HD zul je waarschijnlijk niet aan Sony denken, maar voor 4K is er eigenlijk maar één merk beschikbaar.
Sony specialiseert zich in ultrageavanceerde projecties voor grote gelegenheden, en de Sony VPL-VW300ES is daarvan een afgeleide voor consumenten. Maar een instapprojector van €8.300? Jazeker, dat is het punt waarop 4K-thuisprojectors zich nu bevinden.
Toch zijn er een paar beperkingen aan de 8 miljoen pixels van de Sony VPL-VW300ES, en het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.
Ontwerp en specificaties Sony VPL-VW300ES beamer
De Sony VPL-VW300ES is een beest van een thuisbioscoop.
Hij is niet ontworpen om in het daglicht te worden gebruikt, of in ieder geval niet veel. Met 1500 lumen is hij nog minder helder dan Sony’s hoger geplaatste 4K-projector, de VPX-VW500ES.
En met zijn enorme fysieke omvang is hij niet geschikt voor gebruik als het uitkomt; het chassis van 496x195x464mm en het gewicht van 14kg zijn duidelijk bedoeld voor een permanente installatie in een toegewezen thuisbioscoop.
In het centrum van de VPL-VW300ES vind je een Silicon X-tal Reflective Display (SXRD) een eigen technologie van Sony die in principe een hybride vormt tussen DLP en LCD. Het voordeel van SXRD zit hem in de ultrasnelle reactietijd, zodat veel van die 4K-details ook tijdens hyperactieve videosegmenten bewaard blijven.
Beeldperfectionisten zullen zielsgelukkig zijn met de onbeperkt verstelbare parameters van de VPL-VW300ES. Er is een kleurspecifieke correctietool voor tint, verzadiging en helderheid, en onder de vooringestelde kleurschema’s tref je de mistroostige maar nauwkeurige (en fantastisch stille) Referentiemodus, Bioscoopfilmmodus, Gamemodus, Heldere Bioscoopmodus en Heldere TV-modus aan (allebei handig voor als er veel omgevingslicht is, maar verwacht er niet teveel van), naast andere instellingen.
Er zijn meer dan genoeg inputs voor een thuisbioscoop. Aan de zijkant tref je twee HDMI 2.0-ingangen aan – een daarvan kan overweg met HDCP 2.2 – naast een RS-232C voor het integreren van de VPL-VW300ES in een kamerbreed controlesysteem, een Ethernet LAN-poort om hem aan te sluiten op een netwerk, een aantal 12V-triggers, en een USB-ingang.
Optionele accessoires omvatten de IFU-WH1 Wireless HD Unit en TDG-BT500A 3D Specs. De Sony VPL-VW300ES is ook 3D Ready, en bevindt zich (zoals je zou verwachten van een 4K-apparaat) in het kamp van de detailrijke 3D met actieve sluiters.
Hij kan zelfs 3D upscalen tot 4K. Helaas krijg je er geen 3D-brillen bij van Sony, dus ik heb de 3D-prestaties niet kunnen beoordelen.
Prestaties
Hdet instellen was simpel dankzij een erg handige 2x optische zoom en zowel horizontale als (enorme) verticale lensverschijving, compleet met een groen schermpatroon om de elektronische zoom en focusinstelling te bepalen via de lange, slanke afstandsbediening die je bij een Sony TV krijgt.
Sony stuurde mij een POP-FMPA60 4K-speler toe met voorgeladen 4K-beelden van werelderfgoedlocaties in Japan (al werken Netflix 4K en Amazon Instant 4K net zo goed). In mijn tests gebruikte de VPL-VW300ES zijn Bioscoop 4K, 4096×2160 pixels, met overrompelend effect.
Als eerste kwam het majestueuze beeld van Mount Fuji, gekeken op een heldere middag met de gordijnen halfdicht. In Heldere Bioxcoopmodus produceerde de VPL-VW300ES slechts 53 decibels, en kreeg je daarvoor goed verzadigde sterke kleuren en matige zwartwaarden voor derug.
Het detailniveau is, vooral met de Reality Creation-modus, subliem.
Zet echter de blekere, contrastrijkere Referentiemodus aan, en het geheel valt terug tot een fluisterstille 48 dB, al is de Bioscoopfilmmodus belastender en helderder maar toch prettig in een pikzwarte omgeving.
Tijdens een prachtige 4K-serie van een zonsopgang op Fuji-san waren de zwartniveaus compleet overtuigend, met veel schaduwdetail. De beelden zijn ook extreem soepel, omdat de bliksemsnelle respons van de VPL-VW300ES ultravloeiende video’s weet te trekken uit snel bewegend materiaal.
Ik was niet overtuigd van de beeldinterpolatie, Motionflow; gedeeltelijk omdat het niet nodig is, en gedeeltelijk omdat de ‘impuls’-modus het beeld een beetje verzwakt.
De Sony VPL-VW300ES doet ook geen half werk als het om non-4K-materiaal gaat. Hij zet geen enkele misstap als je hem Guardians of the Galaxy voorschotelt, en je krijgt strak, fris Full HD-detail dat prachtig wordt opgevoerd door Reality Creation. War of the Worlds op DVD wordt ook een turboboost gegeven met deze verdraaid effectieve upscalingtechnologie.
Zelfs een sessie ProEvolution 2015 van een Xbox 360 in de heldere maar ongewoon conservatieve Gamemodus deed het goed, al vielen er wel een paar kartelige randjes op.
Conclusie Sony VPL-VW300ES review
Het lijkt misschien belachelijk om een apparaat van bijna €9000 te beschrijven als een instapmodel, maar dat is precies waar 4K-projecties zich nu bevinden. En dat lijkt al een logischere stap als je nagaat dat de beste 65-inch Samsung JS9500-TV ongeveer even duur is, terwijl deze beamer een veel groter beeld kan opwekken.
Voor het echte bioscoopgevoel is een projector lastig te verslaan, vooral een exemplaar dat je muur kan vullen met 4K-beelden.
Het goede
Naast het vermogen om 4K-beelden uit te spugen, wat op zich al zeldzaam is, is het misschien het belangrijkste dat de Sony VPL-VW300ES zo weinig aandacht nodig heeft bij het installeren.
Zowel de Heldere Bioscoop- als de Bioscoopfilmmodus is minutieus afgesteld op daglicht en een donkere ruimte, respectievelijk. De VPL-VW300ES gaat ook sterk ook met kleurnuances en zwartniveaus.
Vandaag de dag is het, met alle verschillende bronmateriaalkwaliteit, al even aantrekkelijk dat de VPL-VW300ES even sublieme prestaties neerzet met Blu-ray en zelfs DVD als hij dat doet met 4K-materiaal.
En hij doet dit allemaal erg stil, vooral in de Referentiemodus voor zwarte omgevingen. Ook de gemotoriseerde instellingen zijn vermakelijk, makkelijk om te doen, en nauwkeurig in hun resultaten – echt een sterk staaltje luxeontwerp.
Het slechte
Hij is dan misschien aanzienlijk korter dan Sony’s beste VPL-VW1100ES 4K-projector, maar de VPL-VW300ES blijft een flinke jongen die zonder zorgvuldige planning lastige te plaatsen zal zijn.
Kijk goed uit met Motionflow, een modus die duidelijke flikkeringen en ‘scheurrandjes’ kan aanbrengen rondom snel bewegende voorwerpen (al doet hij dat alleen bij de hoogste Smooth High-instelling).
En tenslotte is er natuurlijk die hoge prijs. Hij is dan misschien de goedkoopste 4K-projector die je zult vinden, maar laten we ons niet inbeelden dat je echt veel waar voor je geld krijgt. Het is ook zonde dat je tegen deze prijs geen 3D-brilletjes krijgt.
Het oordeel
Is er ook maar iets mis met de Sony VPL-VW300ES?
Gezien vanuit een puur technisch standpunt weet deze 4K SXRD-projector gewoon geen fout te maken. Ten eerste heb je fantastische kleuren en zwartwaarden, wat het omgevingslicht ook mag zijn. Ten tweede brengt de fantastische Reality Creation-technologie het beste naarvoren van echt 4K-materiaal, Blu-ray, en zelfs DVD. Ten derde zijn er de voorbeeldige Heldere Bioscoop- en Bioscoopfilminstellingen, en ten slotte de enorm veelzijdige optische zoom/lensverschuiving die het instellen een makkie maken.
Heb je dus het geld, de ruimte, en het 4K-materiaal? Dan wordt de VPL-VW300ES gegarandeerd het paradepaardje van je volgende thuisbioscoop.