Compacte systeemcamera’s zorgen voor een prettige combinatie van compact formaat en verwisselbare lenzen. Hier zijn een paar tips als je een systeemcamera kopen gaat, die het je makkelijker maken.
Systeemcamera’s zijn een relatief nieuwe soort camera’s met verwisselbare lenzen, maar het idee heeft de laatste paar jaren een enorme vlucht genomen. Fotografen houden er enorm veel keuze aan over – hoe kies je dan het perfecte model?
Systeemcamera’s, of spiegelloze camera’s, zijn gewoonlijk kleiner en lichter dan de gemiddelde spiegelreflexcamera, maar ze weten afbeeldingen van vergelijkbare kwaliteit te produceren. Hiervoor zijn twee redenen: ten eerste bevatten veel modellen dezelfde soort sensors en processors als er worden gebruikt in spiegelreflexcamera’s, en ten tweede zijn ze te gebruiken met een hoop kwaliteitslenzen die speciaal voor deze systemen zijn ontworpen. Hier zijn een paar dingen om aan te denken als je er een kiest.
LEES OOK: Beste systeemcamera TOP 10
Niet alle systemen zijn hetzelfde
Verschillende producenten hebben zich op verschillende momenten aangesloten bij de systeemcamerabeweging, en daardoor zijn sommige modellen al verder doorontwikkeld dan andere. Sommige fabrikanten hebben het hele spectrum van amateur tot professional al bestreken met hun aanbod aan camera’s en lenzen, terwijl anderen nog slechts een paar mogelijkheden bieden aan dat laatste marktsegment.
Sommige systeemcamera’s zijn ontworpen als compactcamera’s, waardoor ze makkelijk overal mee naartoe zijn te nemen. Andere modellen lijken meer op een spiegelreflex, waardoor ze prettiger te hanteren zijn – vooral met grotere en zwaardere lenzen. Als je nagaat dat zo’n camera een flinke investering is zul je begrijpen waarom het belangrijk is om te weten welke opties er allemaal zijn.
Het grootste verschil tussen de camera’s zit hem in de sensor. Deze kan variëren tussen 1/17-inch, die je vaak ziet in compactcamera’s, tot de fullframe-types die je normaal gesproken aan treft in professionele spiegelreflexcamera’s.
Behuizingen met kleinere sensors bieden meestal voordelen op het gebied van formaat, lenzen en accessoires, en sommige functies zoals continuopname. Niet alleen dat, maar een kleinere sensor snijdt ook meer bij dan een grotere variant – de effectieve brandpuntsafstand is dus langer voor een relatief kleinere sensor. Met andere woorden: je kunt een effectieve brandpuntsafstand van ongeveer 300 of 400mm makkelijker bereiken met een systeem met een kleinere sensor, wat natuurlijk geweldig is voor het vastleggen van onderwerpen op afstand – bijvoorbeeld in de natuur- of sportfotografie.
Camera’s met grotere sensors zullen geen cropfactor gebruiken, of een kleinere factor, en zijn dus beter geschikt als je de grote hoek van je lens wilt behouden. Ze zijn dus misschien beter voor gebruik bij landschaps-, documentaire-, en architectuurfotografie dan andere camera’s. Grotere sensors bieden normaal gesproken ook meer controle over de ruis en het dynamisch bereik, en genieten dus eerder de voorkeur van professionele gebruikers.
Wat fotografeer je?
Het goede model voor jouw behoeftes hangt af van een aantal factoren, met als belangrijkste vraag: wat ga je precies fotograferen?
Als je vaak sport- of actiefoto’s maakt, bijvoorbeeld, is het misschien interessant om te weten dat sommige modellen van de Nikon 1-serie werken bij 60fps of meer. Modellen met een ‘hybride’ autofocussysteem – het systeem dat standaard autofocus op contrastbasis combineert met fasedetectie – kunnen ook beter scherpstellen op bewegende onderwerpen dan camera’s met alleen contrastfocus.
Voor landschappen zul je meer kunnen met een model met een Micro Four Thirds, APS-C, of fullframe-sensor, omdat die normaal gesproken een groter dynamisch bereik hebben dan camera’s met kleinere sensors.
Voor portretten is het interessant om te kijken naar systemen met een breed aanbod aan lenzen voor grotere diafragma’s, zoals de Micro Four Thirds-modellen, maar als je van plan bent opnames te maken bij weinig licht is een gevoelige camera zoals Sony’s A7s of A7s II misschien handig.
Als je veel video’s schiet, en daarin verder wilt gaan, kijk dan eens naar een camera die is ontworpen met professionele videokwaliteit in gedachten (zoals modellen binnen de Panasonic GH- of Sony A7s-series). Naast de mogelijkheid om te filmen in 4K, bovenop de standaard HD-optie, krijg je hiermee meer controle over zaken zoals framerates, compressie, en audio-opname dan de standaard systeemcamera. Normaal gesproken hebben zulke camera’s ook poorten voor externe microfoons, zodat je betere audiokwaliteit kunt opnemen dan met de ingebouwde microfoon van je camera.
Het beste uitzicht
Nog een reden om je favoriete onderwerpsoort mee te laten tellen: systeemcamera’s laten je op verschillende manieren beelden en video’s in beeld brengen en afwegen. Alle camera’s hebben schermen op de achterkant, al worden die onderverdeeld in de types die op hun plek zitten, die van de behuizing kunnen wegdraaien, en die vrij kunnen worden bewogen tussen verschillende posities.
Die laatste twee soorten zijn bijzonder nuttig voor iedere soort fotografie waarbij je de camera in een ongewone positie kunt moeten houden, zoals op de grond of hoog boven je hoofd, terwijl vrij beweegbare schermen ideaal zijn voor selfies en groepsfoto’s. Veel systeemcamera’s bieden nu aanrakingsgevoelige schermen aan, die de overgang van smartphonefotografie iets makkelijker maken.
De meeste systeemcamera’s bevatten geen zoekers, maar de modellen die dat wel doen kunnen handiger zijn in extreem donkere of lichte situaties dan zoekerloze camera’s. Heeft je camera geen zoeker, maar wel een accessoireklem? Dan kan het mogelijk zijn om een externe zoeker te monteren.
Vergeet de lenzen niet
Lenzen kunnen significant verschillen per systeem. Het Micro Four Thirds-systeem, waaronder camera’s van Olympus en Panasonic, was het eerst op de markt, en heeft dus het best ontwikkelde lenzenaanbod – al hebben sommige kleinere systemen van bijvoorbeeld Sony en Samsung misschien ook alles wat je nodig hebt. Fabrikanten publiceren soms lenzenprogramma’s om te laten zien wat er in de nabije toekomt aan zit te komen, die ook heel handig kunnen zijn bij het kiezen van een systeem.
Tip: Als je op zoek bent naar een simpele en lichte systeemcamera, houd dan modellen in de gaten met inschuifbare- of pannenkoeklenzen. Deze hebben een kleiner profiel dan gemiddeld, en kunnen dus in een tas of zelfs in een grote broekzak worden gestoken.