Touchscreen monitor kopen gids

Is het je wel eens opgevallen dat je meer tijd spendeert aan je smartphones, tablets en andere elektronische apparaten in plaats van je desktop computer? Misschien is een van de redenen dat deze apparaten leuker om te gebruiken zijn. Met een snelle swipe met je vinger kan je een pagina omslaan. Door je wijsvinger en duim te scheiden kan je inzoomen op tekst en afbeeldingen. Je kan zelfs je vingers over letters bewegen om woorden te schrijven. Met een touchscreen monitor kan je nu deze efficiëntie en stijl naar je desktop computer brengen.

Vanaf de eerste versie van Windows en met Apple computers werd de muis gebruikt om de cursor op het scherm te besturen. Toen werden touchscreens beschikbaar, die het mogelijk maakten om de cursor met je vinger of een stylus te besturen. Programmeurs konden vervolgens programma’s/applicaties met grotere knoppen creëren en de cursor volledig verbergen wanneer dat nodig was. Vervolgens kregen we multi-touch, wat het mogelijk maakte om meer dan een vinger tegelijkertijd te gebruiken. Met de nieuwste besturingssystemen zoals Windows 8/10 worden touchscreens gebruikt met vegende bewegingen om over het scherm te bewegen.

Winkel en vergelijk prijzen bij:

Touchscreen monitors zijn al een tijdje beschikbaar, maar de technologie wordt steeds geavanceerder, waarmee het scherm slanker en je aanraking meer accuraat wordt. Met de populariteit van touchscreen apparaten ondersteunen ook steeds meer applicaties touch mogelijkheden, waardoor deze monitors zelfs meer praktisch zijn voor een desktop computer. Alhoewel je rechtstreeks op het scherm kan typen met deze monitors, hoef je niet noodzakelijk je toetsenbord en muis op te geven tenzij je dat wilt. De toevoeging van de touchscreen mogelijkheden aan je monitor verbetert alleen maar de bruikbaarheid en geeft een high-tech gevoel.

Beste Touchscreen Monitor

 

Touchscreen technologieën

Dit is voornamelijk een gids voor touchscreen monitors die verbonden worden met de PC of andere computers, maar de meerderheid van de mensen heeft tegenwoordig een smartphone met Android of een iPhone. Deze hebben ook een touchscreen interface en zonder een muis cursor. Er zijn veel verschillende technologieën die gebruikt worden om van een scherm een touchscreen te maken. We gaan er vanuit dat de meeste mensen die dit lezen een smartphone hebben, dus laten we eens een kijkje nemen naar de technologie die in veel telefoons gebruikt wordt, zodat we op die manier het makkelijker met andere technologieën kunnen vergelijken.

De meerderheid van de smartphones gebruikt een capacitive technologie. Dit betekent dat het scherm een kleine elektrische stroming heeft over het oppervlakte en wanneer je het scherm aanraakt wordt een verbinding gecreëerd, aangezien je vinger elektrische stromingen geleidt. Als je ooit hebt geprobeerd om je smartphone met handschoenen te gebruiken, dan zal je ontdekt hebben dat dit niet werkt (tenzij je speciale touchscreen handschoenen gebruikt). Dit komt omdat je vinger geïsoleerd is in de handschoen. Dit is het grootste minpunt van capacitive technologie. Je moet of een lichaamsdeel of een speciale stylus (die stroom geleidt) gebruiken. Je zal ook merken dat wanneer je scherm nat wordt tijdens de regen of vochtige vingers hebt, dat je problemen hebt met het touchscreen. Dit komt omdat vloeistof en vocht dan de capacitive technologie verstoort. Je telefoon zal echter erg gevoelig zijn en erg goed reageren en je kan makkelijk multi-touch gebaren maken (meer dan een vinger tegelijk gebruiken) om gebruik te maken van de telefoon.

Oké dus hopelijk heb je nu een idee wat capacitive technologie doet (als je een smartphone hebt). De volgende grote technologie die al aardig lang beschikbaar is, is resistive technologie. Resistive touchscreens worden gemaakt met een harde, maar ietwat flexibele toplaag, vervolgens een klein gat en nog een laag daaronder. Wanneer je op de flexibele laag drukt raakt deze de onderste laag aan, zodat het touchscreen weet waar op het scherm gedrukt werd. Dit is waarschijnlijk een van de makkelijkste technologieën om te begrijpen. Het geweldige is dat je niet een vinger nodig hebt, zoals bij de capacitive technologie. Je kan praktisch alles gebruiken om het scherm aan te raken, waaronder handschoenen of elke soort stylus. Dit is een single touch technologie (daar gaan we hieronder dieper op in). Het minpunt is dat aangezien je constant de voorste laag buigt, de levensduur een stuk korter is. De capacitive technologie houdt het veel langer uit op dit gebied.

Optische touch gebruikt camera’s en infraroodlicht om te detecteren waar je je vinger op het scherm plaatst. Dit werkt meestal door een paar camera’s die gericht zijn op backlights aan de andere kant van het scherm. Wanneer een vinger (of iets anders) het scherm aanraakt kan de camera het licht niet meer zien en weet deze dat het scherm aangeraakt is. Door twee (of meer) camera’s te gebruiken kan de exacte positie waar het scherm aangeraakt is bepaald worden. Dit is een veel goedkopere technologie en veel erg goedkope schermen gebruiken dit. Net als bij resistive technologie kan je alles gebruiken om het scherm aan te raken.

Infrarood acryl projectie gebruikt ook camera’s om de posities van de aanrakingen op het scherm te detecteren. Dit is een multi-touch technologie en wordt gebruikt bij Microsoft PixelSense (Microsoft Surface) en maakt het mogelijk dat meerdere gebruikers het scherm tegelijkertijd gebruiken.

Dispersive signaal gebruikt vibraties in het glas van het scherm om de positie te bepalen waar het scherm aangeraakt was. Ze worden niet beïnvloedt door stof of krassen op het oppervlakte van het scherm en het is mogelijk om het scherm met elk object aan te raken, waaronder een stylus.

Goedkoopste Touchscreen Monitor

Display

Op het gebied van display soorten bieden LED LCD schermen de beste belichting. De licht uitstralende dioden die LED LCD schermen aandrijven maken het mogelijk om een deel van het scherm te dimmen, wat helpt om je een dieper zwart te geven. Simpele LCD schermen hebben niet zo’n grote verscheidenheid in zwartwaarden. Een hoge contrast en helderheid kan je ook helpen om een echter zwart te krijgen en levert tegelijkertijd ook meer heldere kleuren. De beste touchscreen monitors kunnen beelden met 1080p kwaliteit weergeven. Ze hebben ook reactietijden van vijf milliseconden of minder. Hoe lager de reactietijd, hoe minder vervagingen je zult zien tijdens het kijken van een film of het spelen van games. Daarnaast moet je een touchscreen monitor kopen die een lage pixel pitch heeft. Dit geeft aan hoe ver de pixels van elkaar verwijdert zijn. Hoe dichter de pixels tegen elkaar aanstaan, hoe scherper het beeld. Op het gebied van kijkhoek geldt tot slot dat hoe groter de kijkhoek, op hoe meer plekken je kan zitten in de kamer en nog steeds een goede kijkervaring kan krijgen.

Winkel en vergelijk prijzen bij:

 

Single, dual en multi-touch

Een single-touch scherm zal maar een positie per keer detecteren. Als je dit soort schermen met meer dan een vinger aanraakt, dan zullen ze in de war raken. Met Windows computers is het mogelijk om de muiscursor te besturen, aangezien de cursor je vinger zal volgen op het scherm. Je kan een paar touch gebaren gebruiken, zoals een tap (tap een keer met je vinger op het scherm om een enkele muisklik uit te voeren) of een dubbele tap (waarbij je twee keer op dezelfde locatie op het scherm tapt om een dubbele muisklik te simuleren).

Dual-touch maakt het mogelijk om twee posities (maar niet meer) tegelijkertijd aan te raken. De oudere touchscreen Windows notebooks gebruikte dual-touch om de cursor te besturen en simpele touch gebaren uit te voeren. Zo kan je bijvoorbeeld een knijp beweging met je duim en wijsvinger maken om uit te zoomen en deze weer uit elkaar spreiden om in te zoomen.

Multi-touch is een technologie waarbij je drie of meer vingers per keer kan gebruiken. Als je bijvoorbeeld je drie middelste vingers op het scherm plaatst (een klein beetje uit elkaar) en deze vervolgens op het scherm rondsleept, dan zal het geselecteerde object je bewegingen volgen.

 

Fysieke dimensies

Een touchscreen monitor is over het algemeen een stuk groter en zwaarder dan een gemiddelde computer monitor. De beste schermen zijn dunner en lichter dan die van de concurrentie. Alhoewel de meeste schermen vergelijkbaar zijn qua diepte en gewicht, is er wel een beetje variatie. Nog iets om te onthouden is hoe effectief de schermafmetingen gebruikt worden. Sommige monitors zijn groot, maar hebben kleinere schermafmetingen, terwijl andere een groter scherm hebben, maar dezelfde fysieke afmetingen.

Touchscreen Monitor kopen

 

Touchscreens met interactieve whiteboard software

Interactieve whiteboard software maakt het mogelijk om het touchscreen op dezelfde manier te gebruiken als leraren die interactieve whiteboards gebruiken in de klas (welke vaak SMART boards genoemd worden). Het maakt het mogelijk om over de informatie op het scherm te schrijven en vervolgens je aantekeningen op te slaan als een fotobestand, welke je vervolgens uit kan printen of e-mailen. Dit is een erg handige tool voor brainstorm sessies of vergaderingen.

Deze schermen kunnen een erg goede keuze zijn voor scholen in plaats van traditionele whiteboards. De standaard interactieve whiteboards hebben een groot probleem, aangezien ze een projector gebruiken om het beeld op het scherm af te beelden. Als een leraar of kind die het whiteboard gebruikt omdraait, kijkt hij/zij mogelijk in het licht van de beamer, wat pijn aan hun ogen kan veroorzaken. Een beamer gebruikt ook dure lampen die om de paar duizend uur vervangen moet worden. Sommige fabrikanten van whiteboards produceren nu grote touchscreens die gebruik maken van hun whiteboard software. Mocht je al gebruik maken van deze technologie, dan betekent het overstappen op een touchscreen dat je de software niet opnieuw hoeft te leren.

 

Een touchscreen monitor met een computer verbinden

Je hebt twee kabels nodig om een touchscreen monitor met een computer te verbinden:

  • Een om de touch informatie van het scherm naar de computer te sturen.
  • Een welke het beeldsignaal van het scherm ontvangt en naar het scherm stuurt via de videopoort van de computer.

Dus om touch informatie van het scherm naar de computer te sturen wordt gebruik gemaakt van een seriële of USB kabel. De meeste touchscreens gebruiken nu USB poorten. Dus je zou een USB kabel van de USB poort op je machine naar de USB poort op de touchscreen monitor moeten verbinden. Sommige oudere touchscreens en degene die in de fabricage gebruikt worden, gebruiken in plaats daarvan een seriële poort. Check voordat je een touchscreen monitor gaat kopen dat deze bedoeld is voor het gebruik met een normale computer, tenzij je uiteraard speciale wensen hebt. Soms zal een fabrikant schijnbaar dezelfde touchscreen monitor twee keer aanbieden, maar het verschil tussen de twee is dan de poort.

Er zijn ook een aantal opties om het beeld van het scherm van je computer naar de touchscreen monitor te sturen. De meeste touchscreens hebben een VGA poort, wat de manier is waarop we computers met monitors verbinden sinds het begin van de PC. Deze verbindingen beginnen echter steeds minder populair te worden, aangezien de meeste nieuwe computers nu DVI poorten hebben. Je moet dus controleren wat voor videopoort je computer heeft en dan ervoor zorgen dat de touchscreen monitor die je wilt kopen dezelfde poort heeft.

Veel notebook/laptop computers hebben een HDMI poort, wat hetgeen is dat de meeste televisies nu gebruiken om dvd, blu-ray en satellietsystemen te verbinden. Dus als je een touchscreen monitor met je laptop wilt verbinden, dan moet je controleren of je laptop dezelfde externe poort heeft als het touchscreen. Je kan echter ook kabels kopen die de verbinding omzetten, maar dat is weer iets extra’s wat je dan moet kopen.

Goedkoopste Touchscreen Monitor kopen

 

Belangrijke vragen die je moet stellen

Hoeveel jaar garantie krijg ik?

De garantie is een goede indicatie hoeveel vertrouwen een fabrikant in zijn touchscreen monitor heeft. Voor de meeste consumenten is een hoge uptime een belangrijke koopbeslissing. Touchscreens worden geleverd met een verschillende levensduur en de garantie geeft je een goed idee hoe lang de fabrikant denkt dat een product het uit gaat houden.

 

Hoe stevig is de standaard wanneer je deze aanraakt?

Soms wordt een touchscreen in een LCD frame geplaatst van schermen die niet bedoeld zijn om aangeraakt te worden. Dit resulteert over het algemeen in een goed eindproduct, maar een LCD frame die niet voor touch is gebouwd is niet zo stevig als eentje die daar wel specifiek voor is gemaakt. Wanneer je het scherm aanraakt, beweegt deze mogelijk een beetje. Test dit uit of lees recensies van andere gebruikers om te zien of dit een belangrijke koopbeslissing is.

 

Welke touchscreen technologie wordt gebruikt?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten touchscreen technologieën en elke heeft zo zijn sterktes en zwaktes. Probeer van te voren goed vast te stellen waar je de touchscreen monitor voor wilt gebruiken, zodat je eentje kan kopen met een technologie die aan je wensen en behoeften voldoet.

Er zijn dus veel punten die je moet overwegen wanneer je een touchscreen monitor kopen gaat. Probeer voor jezelf eerst goed vast te stellen wat je nodig hebt en waar je de monitor voor gaat gebruiken, zodat je aan de hand daarvan geschikte monitors uit kan kiezen. Veel succes!

Winkel en vergelijk prijzen bij:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo